asolt 11.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dla takich parametrów ocieplenia wyniki raczej zanizone, jezeli budynek jest w I strefie to mogą niewiele zanizone, jezeli w innych strefach ta róznica jest na pewno wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.02.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dla takich parametrów ocieplenia wyniki raczej zanizone, jezeli budynek jest w I strefie to mogą niewiele zanizone, jezeli w innych strefach ta róznica jest na pewno wieksza Że tak nieśmiało zapytam - nie mylisz obiążenia cieplnego z rocznym zapotrzebowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Masz rację, nie przeczytałem dokładnie, skojarzyło mi się z zapotrzebowaniem na ciepło. Ja nigdy nie podaje obciążenia cieplnego na m2 tylko na cały budynek, gdyz od tego zalezy dobór mocy zrodła grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Masz rację, nie przeczytałem dokładnie, skojarzyło mi się z zapotrzebowaniem na ciepło. Ja nigdy nie podaje obciążenia cieplnego na m2 tylko na cały budynek, gdyz od tego zalezy dobór mocy zrodła grzewczego A czy to nie jest tak, że właśnie obciążenie określa jaką moc musimy mieć (oczywiście należy przewidzieć jakąś nadwyżkę bezp.) aby utrzymać zadaną temp? To chyba (liczbowo) jest zwykle proporcjonalne (obciążenie kW ~= zapotrzebowanie kWh/rok / 2)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Nie, nie jest to wprost proporcjonalne. Na zapotrzebowanie na ciepło oprócz obciązenia cieplnego ma wpływ usytuowanie budynku wzgledem stron swiata, lokalizacja, rozkład okien na poszczególnych stronach budynku, akumualcyjność budynku itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 czyli te 34 W/m2 to obciążenie cieplne mojego budynkua jak jest oznaczone zapotrzebowanie na ciepłojeśli ktoś może mi pomocbo dla mnie to czarna magia, a obliczenia wykonałem żeby odpowiednio dobrać pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zapotrzebowanie podaje sie w kWh/rok lub w kWh/m2*rok, ten drugi wsp. nie jest miarodajny w przypadku skosów. Pompę dobieramy do obciązenia cieplnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Może zadam głupie pytanie ale jak obliczyć długość pętli dla danego pomieszczenia jeśli mam wyliczoną moc grzejnika i temp. zasilania. powiedzmy że dla danego pomieszczenia potrzebuję grzejniczka 500W a zasilał będę podłogówkę 28stopniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 pomnóż wynik przez metraż swojego domku i dodaj 10% na wszelki wypadek i będziesz bezpieczny do -20 tzn. mam pomnożyć te 34W/m2 (obciążenia cieplnego) razy metraż plus 10% dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 106m2 plus garaż w bryle 20m2 zaadaptowana część poddasza 50m2 ogrzewanych podłóg będzie 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 12.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Witam, Siedzę nad OZC już od paru dni. Naklepałem się tego wszystkiego i proszę o weryfikację wyników. Dom parterowy, poddasze nieużytkowe Pow ogrzewana 150 m2 Kubatura 400 m3 Całkowita powierzchnia 180m2 (tutaj dochodzi garaż) Ocieplenie podłogi: 10cm styro 0,035 Ocieplenie ścian: 20cm styro 0,032 i bloczek komórkowy 0,135 Strop kratownica. Warstwy (płyta KG, ekofiber, deska stropowa wiązara) Ocieplenie stropu: 30cm ekofibru Okna 1,4 Rekuperacja Wyniki: Pomieszczenia: To co mnie martwi to niska temperatura powietrza napływającego do salonu i pokoju (4,3 oC). Może coś źle ustawiłem w WM? Co sądzicie? Z chęcią prześlę do kogoś plik Audytora celem sprawdzenia , ja używam wersji demo 4.8 pro. Jacek Edytowane 12 Lutego 2012 przez jwasilewski Podmiiana rysunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 więc PCi 5,5KW powinno dać sobie radę nawet w duże mrozy, a 7KW powinna pracować przez sporą część roku w nocnej taryfie dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.02.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam. Mam garaż w gruncie, bez ocieplenia, w zasadzie bez ogrzewania jedynie straty od pci i bufora. Nie mam jeszcze stropu ocieplonego i zastanawiam się ile dać tam izolacji. Powierzchnia garażu to ok 45 m2. Czy ktoś może jakoś to określić ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 14.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam, Dłubię w OZC i napotkałem problem. Mam dwa prawie tożsame pokoje, jeden ściana północ/zachód i drugi wschód/południe. Rozkład pomieszczeń: OZC wypluwa mi, że pokój wschód południe wymaga mocy cieplnej 1,1kW co przekłada się na 81W/m2 obciążenia cieplnego. Ten sam pokój po stronie północ wymaga 0,8kW mocy cieplnej, 55W/m2 obciążenie. Trudno mi uwierzyć w taką dużą różnicę. Skąd ona się wzięła?? Jaka jest przyczyna. Wywaliłem okno balkonowe na ścianie zachodniej i zjechałem do 0,9kW ale to i tak dużo. Patrze w OZC, zmieniam parametry ale to za bardzo nic nie daje Salon 33m2 gdzie mam 4 okna balkonowe wystawa na południe wymaga 54W/m2. Ehh.... OZC pokój wschód południe: OZC pokój północ: Proszę o rady/wskazówki. Dzięki. Pozdr/Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 14.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Zmieniłem i: 20oC w łazience - pokój północ - 805 W; 56,5 W/m2 (dla tej opcji w same łazience -18W)24oC w łazience - czyli jak było po staremu - pokój północ - 787W; 55,2 W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 14.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Drzwi skasowane: moc cieplna: 916W; 64,4 W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwasilewski 14.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Dzięki za pomoc i odpowiedź. 1kW różnicy jest do zaakceptowania. Wiesz może, gdzie zmienić opcję aby te zyski od oświetlenie itd. się liczyły? Bo zmieniłem typ pomieszczenia a wyniki bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 15.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 styropian przykleja się na ściany z perspektywą 100 lat do przodu, więc nad czym ty się zastawiasz ?? zamierzasz po 30 latach zrywać całą izolację i kłaść nową ?? Z całym szacunkiem, ale ponieważ liczę każdą złotówkę, bo się nie przelewa - głęboko zastanawiam się nad inwestycjami ze stopą zwrotu powyżej 15 lat. Myślę, że obecnie trzeba trochę zmienić myślenie również i w budownictwie. Co mam na myśli - ano to, że robi się tu również ogromny postęp podobny jak w RTV i AGD. Kiedyś kupowałeś markowy telewizor z górnej półki i służył on 5-10-15lat i dużo się nie starzał i był coś wart nawet przy odsprzedaży. Obecnie kupisz coś z górnej półki i za rok, dwa już jesteś w plecy - bo rzeczy z pakietu standard są lepsze od tych co były wcześniej w cenach high-end. To samo dzieje się w budownictwie. Cofnijmy się tylko do 2002 czy na ile komu sięga pamięć. Robi się kosmos, rekuperatory, płyty fundamentowe, pianki itp. Powyżej jakiegoś progu jak wiąże się to z większym wysiłkiem finansowym nie opłaca się przepłacać. Owszem nie oszczędza się przy budowie na tym czego już nie ruszymy. Natomiast na przykładzie ocieplenia. To za 15-20 lat to już będą nowsze izolacje i inne współczynniki. wiec gdy będę remontował/odnawiał elewację to przecież mogę ją pokryć czymś nowym. Gdyby postęp był taki jak 10l at temu to bym się nie zastanawiał. Jak ktoś napisał trzeba rozważać opłacalność i sens z 4 powodów: -Po pierwsze, przypominamy tym, że ceny energii nie stoją w miejscu, a tym samym wartość strat energii wzrasta dokładnie tak jak jej ceny. -Po drugie pokazujemy, że energia rok rocznie ulatująca zmienić się w naprawdę spore kwoty. -Po trzecie, chcąc przedstawić czas zwrotu izolacyjnych inwestycji musimy niestety odwołać się do okresów zdecydowanie dłuższych od jednego sezonu grzewczego. Jest i czwarty powód, z którym nie każdy musi się zgodzić. Mniej więcej co 10 lat postęp techniczny przynosi rewolucyjne zmiany w zakresie rozwiązań ograniczających straty energii cieplnej. Oznacza to, iż mniej więcej w takim okresie następuje ich moralne zużycie mimo, że zużycie fizyczne, decydujące o zakupach następuje w zdecydowanie dłuższym okresie. Tym samym 10 sezonów grzewczych jako maksymalny termin na zwrot „energooszczędnych inwestycji " wydaje się być uzasadniony względami technologicznymi. Każdy ten okres może sobie ustawić względem jego warunków i możliwości. Ale myślę, ze jest trafny co do samego sedna.Trochę przypomina to wróżenie z fusów, ale lepszej metody nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.02.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Mario znam wiele 10-15 letnich domów gdzie ludzie wiedzą, że nie mają super izolacji ale jakoś nikt się nie rwie aby coś wymieniać. Tak samo jest z oknami, te stare są kiepskie ale w 10-15 letnim domu nikt tego nie rusza bo dla wielu 10 letni dom to dopiero prawie wykończony. Ludzie mają to co mają w komplecie z wysokimi rachunkami. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 15.02.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Mario znam wiele 10-15 letnich domów gdzie ludzie wiedzą, że nie mają super izolacji ale jakoś nikt się nie rwie aby coś wymieniać. Tak samo jest z oknami, te stare są kiepskie ale w 10-15 letnim domu nikt tego nie rusza bo dla wielu 10 letni dom to dopiero prawie wykończony. Ludzie mają to co mają w komplecie z wysokimi rachunkami. pozdr adam Ja znam co mieszkają w białej cegle zimnej cegle bez jakiejkolwiek izolacji. Rachunki za sezon mają na poziomie 4000-5000zł palą węglem. I tak coraz drożej rok w rok. Ale cóż może są bogaci i mogą sobie pozwolić na takie ekstrawagancje. Mnie by nie było stać. Wolałbym coś wymienić doinwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts