Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaskra wrodzona!!!!!!! - jakie to dziecko ma piękne oczy!!!

pi0tr

Recommended Posts

witam

chciałbym się podzielić z wami moją historią - nie skończyła się jeszcze ale mam nadzieję że będzie ok.

Napiszę z bardzo dużym skrótem i przepraszam za składnię ......ale własnie wróciłem z W-wy z badań i chcę się podzielić moją radością.

w listopadzie 2006 udałem się z dzieckim do okulisty w Gdańsku - niepokoiły mnie duże oczy - śliczne niebieskie. Dziennie kilkanaście osób zwracało na to uwagę mówiąc "jakie on ma piekne duże oczy"...

Mimo iż była spora ilosć pacjentów jak tylko lekarz zobaczył Marcina od razu zabrał go na badania. Diagnoza szybka JASKRA WRODZONA obuoczna.!!!!!!!! i skierowanie do AMG na operację w trybie pilnym.

DZIEŃ DRUGI - AMG - pani dr stwierdza że operacje należy wykonac juz nastepnego dnia. (w jaskrze wrodzonej jest zbyt wysokie ciśnienie śródgałkowe wew. gałki ocznej przez co następuje uszkodzenie nieodwracalne nerwu wzrokowego i całkowita utrata widzenia. Operacja w skrócie polega na chirurgicznym wykonaniu "dziurki" w oku aby zapobiec powstawaniu zbyt wysokiego ciśnienia śródgałkowego (w oku zdrowym odpowiada za uwalnianie nadmiaru płynu tzw. kanał przesączania który w jaskrze nie jest wytworzony lub jest stale zamknięty) - tak w dużym skrócie mam nadzieję że zrozumiale)

DZIEŃ KOLEJNY - ma być operacja ale okazuje się że w AMG w klinice okulistyki nie operuje się tak małych dzieci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil:

anestezjolog się nie zgodził na premedykację!!!!!!!!!!!!

dostaliśmy skierowanie do ICZMP w Łodzi. Dla mnie szok - no jak lekarz może nie wiedzieć że nie operują w jego klinice tak małych dzieci. Ale na spokojnie myśle sobie "jesli ordynator kliniki nie wie ze nie operuja tak malych dzieci z powodów anestezjologicznych tzn ze moje dziecko było dla nich pierwszym tak młodym przypadkiem i lepiej dla dziecka bedzie jak trafi do bardziej specjalistycznego ośrodka).

DZIEŃ 3 ŁÓDŹ - PRZYJECIE NA ODDZIAŁ OKULISTYCZNY

Lekarzem prowadzącym jest dr Dorota Matusiak a kier. kliniki prof. Czajkowski . Jak się później okazało wspaniali lekarze bardzo dobrze przygotowani i życzliwi dla pacjentów.

Dziecko pod obserwacją już ponad tydzień codzienne pomiary ciśnień w oczach - ciągle bardzo wysokie. Fakt pocieszający że nie ma żadnych zmian i uszkodzeń w oczach poza wysokim ciśnieniem oraz bardzo dużą rogówką.

Od początku listopada ciągły stres, dużo modlitwy całej naszej rodziny.........wzrok dziecka zagrożony

Po 2 tyg. (jest koniec listopada) dziecko trafia na stół operacyjny aby wykonać stosowny zabieg.

Cud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie było operacji

ciśnienie w oczach w normie!!!!!!!!!. nagle niewiadomo czemu ciśnienie w gałkach ocznych się ustabilizowało na prawidłowym poziomie choroba się zatrzymała.

Wyszliśmy z dzieckiem ze szpitala na początku grudnia, mieliśmy średnio co 2 tyg. wizyty w Łodzi w klinice i co 1 m-c diagnostykę oczu pod znieczuleniem ogólnym (śpiączką). Dzisiaj bylismy jeszcze w Warszawie u równie cenionego w środowisku okuli. profesora M. Prosta aby jeszcze inny lekarz zobaczył dziecko i wyraził swoją opinię.

Dzięki Dr Matusiak i prof. Czajkowskiemu dziecko nie miało niepotrzebnego zabiegu dzięki czemu uratowano małemu wzrok. Nie potrafię sobie wyobrazić co by się stało gdyby w AMG w Gdańsku operacje wykonano......

Teraz mamy marzec Marcin ma 8 m-cy - jaskra powinna przez ponad 5 miesięcy poczynić jakieś postępy!!!!!!!!

A teraz ciśnienie w oczach prawidłowe i pozostałe parametry w normie.!!!!!

To naprawdę w wielkim skrócie - mógłbym książkę napisać......

CUDA SIĘ ZDARZAJĄ.!!!!!!!!!!!!

PIOTR

Piotrze, cieszę się razem z Toba.

A piękne oczy? Za kilkanascie lat nie opędzi się od dziewczyn :D

Oby dalej już chował się bez problemów.

Piotrze, podziwiam twoją czujność rodzicielską!

To dzięki tobie Dzidziołek będzie w pełni cieszył się życiem.

Wszystkiego najlepszego!!!!

P.S. Gdybyś miał czas, to opisz dokładnie jak wyglądają takie niepokojące "duże piękne oczy". Skoro były piękne, to co cię skłoniło do wizyty u lekarza?

Witaj Piotrze :D

Cieszę się, że z oczkami Twojego synka wszystko w porządu :D

Mój Piotrek też miał problem z oczami, tzn. miał zeza zbieżnego i oczka w ogóle nie pracowały mu się do zewnętrznych kącików.

U nas było odwrotnie. Lekarze mówili, że wszystko w porządku, a ja cały czas się upierałam, że coś jest nie tak. Ale to długa historia...

Najważniejsze, że Piotrek trafił do rewelacyjnej pani doktor.

Pierwszą operację miał dwa dni przed roczkiem, drugą niecałe pół roku później.

W maju skończy dwa latka i ma piękne oczy :lol:

Tak więc trzymam kciuki za Twojego synka :D

Pozdrawiam i wierzę, że cuda się zdarzają :)

kasia