Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blat kuchenny na poziomie parapetu okiennego?

kasinka83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napiszcie proszę czy blat kuchenny ma być zarazem parapetem czy lepiej jak okno będzie ok. 20 cm wyzej? :roll:

To zależy od gustu - najwazniejsze, by parapet nie wyszedł niżej blatu. Znajomy zapomniał przy murowaniu ścian o odjęciu ocieplenia podłogi i wylewki i ma parapet niżej od blatu o ok 10 cm :-] Na szczęście to okna rogowe i jakoś tą kuchnię uratował.

Listku poogladalam sobie Twoja kuchnie na gazecie 8) , fajna a z czego masz blat?

Dzieki :-)

Blat jest ze zwykłej laminowanej płyty wiórowej, postforming. Uparłam się żeby w rogu było niewidoczne łączenie klejone, bez żadncyh listew. Parapet i blat roboczy sa z jednego kawalka blatu cięte, nie ma łączenia.

Firma, która mi robiła meble uzywa blatów z fabryki Chobot.

Teraz kuchnia ma dwie fioletowe sciany, postaram się zrobic nowe zdjęcia i wrzucic na fotoforum gazetowe.

Pozdrawiam

zielony_listek

Witam. Chciałem podpiąc się pod temat z takim oto pytaniem : Czy istnieje możliwość zabudowy pod oknem kuchennym grzejnika stosując blat bez parapetu pod którym będzie szafka ? (stosując np: wywietrzniki przez które ciepło bedzie wydostawało sie do kuchni ?) Jak wyglada technicznie takie rozwiazanie jeśli istnieje ?

Dzieki, fajnie wyszlo :). Myslalam, ze to moze drewniany.

Bardzo mi sie podobaja drewniane, dębowy by mi pasował do stołu, ale bałam się o trwałość. No niestety, o drewno trzeba bardzo dbać.

Ja jakoś w mity o superlakierach i superzabezpieczeniach nie wierzę. Juz w fugi aquastop uwierzyłam, że nie trzeba nawet impregnowac, że się nie brudza, wystarczy przemyć. Akurat, brudza sie jak piorun :-( Tez mi się, głupiej, jasnych fug na podłodze zachciało...

Pozdrawiam

zielony_listek

• 7 months później...

Ja tak będę dopiero miała - poprzednio blat leciał pod parapetem ok. 5 cm i to idiotycznie wyglądało, zwłaszcza że blat wy tym miejscu miał 40 cm szerokości, więc do pracy za mało, a parapet 45 cm, ale już był za daleko - po przeróbkach będę miała ok. 80 cm szerokości blatu na długości 190 - duża wygoda :lol:

A parę osób na forum tak ma. Chyba Kuleczka, ale nie jestem pewna - poszukaj tam, gdzie są tematy kuchenne :)

W obecnym domu tak mam - blat kuchenny połączony z parapetem, czyli takie 2 w 1. Naprawdę dobry pomysł, trzeba tylko odpowiednio wcześniej wziąć takie rozwiązanie pod uwagę ...Dzięki temu blat roboczy wydłuża się. I wygląda to na pewno lepiej, niż kilka cm powyżej blatu umieszczony parapet.

w mieszkaniu też tak teraz mam

w domu planowałam tak samo, z tymże w domu okno jest narożne 1.50 szer każde i pani projektantka odwodzi mnie od tego pomysłu

twierdzi, że będzie to wyglądało jak lądowisko

a mi się tak podoba .....

lubię lądowiska :D

poza tym łatwiej utrzymać w czystości, nic nie zbiera się na łączeniu

blat ma być z czarnego granitu, może dlatego jest przeciwna ....