Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kwiaty doniczkowe są już niemodne?????

prystelka

Recommended Posts

Obserwując wasze mieszkania i obecne trendy zauważyłam, że zdecydowanie mniej miejsca zajmują w naszych domach kwiaty doniczkowe niż było to kilkanaście lat temu.Pojawiają się czasem symboliczne okazy - przeważnie storczyki w skromnej doniczce i to wszystko.Wydaje mi się, że młode kobiety nie widzą przyjemności w uprawie kwiatów.Tylko u pań po 40-stce pozostały jakieś smykałki do dekorowania swoich domów kwiatami doniczkowymi. :o

Z uśmiechem wspominam to, że kiedy moja mama była w moim wieku jej dom zdobiły wielkie fikusy,pnące się cisy i bananowiec.W kuchni na szafkach rósł bujnie filodendron.W nowoczesnych mieszkaniach ciężko sobie wyobrazić coś takiego... :cry: Myślicie drogie panie, że kwiaty doniczkowe są już po prostu niemodne??? :wink:

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że to tylko trend, czyli jest ale pewnie za czas jakis mnie i przyjdzie nowa moda. Bo nowoczeny styl we wnętrzu, hi-tech, minimalizm czyli to co obecnie najabrdziej popularne, zakłada oszczędność wyrazu i akcent na 1-2 elementy, dlatego pewnie tak modne sa storczyki.

Tu gdzie teraz mieszkam (Belgia), takze króluja storczyki (ok 10euro/szt), ale od jakiegoś czasu zauważyłam modę na ... drzewka pomarńczowe i cytrynowe. :) Za 30 euro można na targu kwiatowym kupić takie drzewko o wysokosci ok 60cm i juz obsypane owocami! Wygląda to pieknie i ... samkowicie! :)

Ja osobiście uwielbiam zieleń we wnętrzu, dlatego nawet teoria, że kwiaty np w sypialni szkodzą zdrowiu (taką niedawno usłyszałam :o ) mnie nie przekonuje. :)

Może to brak czasu na ich pielęgnację :roll:

Moje mieszkanie zdobią dwa wielgachne okazy: dracyna i fikus benjamin oraz wiele mniejszych odmian doniczkowych, których nazw nawet nie znam :wink: już czekam na tą przestrzeń w domu, gdzie będą mogły sobie spokojnie (i pięknie) rosnąć :D Pozdrawiam wszystich miłośników zielonych :wink:

O kwiaty trzeba dbać, pielęgnować je (podobno nawet do nich mówić :wink: ). Prawda jest taka, że większosć czasu spedzamy teraz poza domem. Bywamy w nim późnym popołudniem i wieczorami... Ja osobiście nie lubię podlewać kwiatków :lol: Większą uwagę przykładam do działki i tam mam zieleni całą masę :wink: :lol:

Myślicie drogie panie, że kwiaty doniczkowe są już po prostu niemodne??? :wink:

Ja tam nie wiem, czy są modne. No i jestem przed czterdziestką (jeszcze) a kwiatów doniczkowych mam w domu mam całkiem sporo jak na mój gust. ze 20 doniczek...

Ja tak samo.

A'propos - właśńie rozmnożyłam dracenę :D

Do kwiatów trzeba mieć "rękę" :) Ja nie mam, więc nie będę skazywać kwiatów na wątpliwą przyjemność rośnięcia w moim domu :D

Nawet jeśli pamiętam, podlewam, to i tak marnieją i zaczynają szpecić zamiast zdobić. Może jakies pojedyncze gdzieś staną.

To się chyba wiąże z trybem życia - jak ktoś dużo pracuje, późno wraca do domu, to na pielęgnację kwiatów nie ma czasu i ochoty (zwłaszcza że w ogrodzie jest sporo pracy)...

Moi rodzice nie mają roślin w mieszkaniu z innego powodu: dwa koty, oba o gracji słonia, czego nie zrzucą to ogryzą :wink:

Kwiaty może rzeczywiście zniknęły z paraptów ale żeby w nowoczesnych wnętrzach w ogóle ich nie było to takiego trendu nie zauważyłam. Zarówno w gazetach wnętrzarskich jak i w domach znajomych kwiaty są ciągle obecne :D

Ja chyba nie mam ręki do kwiatów, ale mam w domu kilka sztuk - na razie chyba 6 :wink: I jak tylko zobaczę coś ciekawego to staram się dokupić - bardzo lubię rośliny we wnętrzu, szczególnie te drzewkowate i soczyście zielone.

u mnie w ub.roku wszystkie kwiaty w domu uschły....mąż był na szkoleniu przez trzy miesiące, ja z córką mieszkałyśmy przez ten czas u moich rodziców. no i kwiatki padły...teraz kupuję nowe z myslą o nowym domku. Nie wyobrażam sobie domu bez kwiatów. Marzy mi się duży ficus albo benjaminek pod oknem w łazience....taki wyrastający z podłogi :-?

Obserwując wasze mieszkania i obecne trendy zauważyłam, że zdecydowanie mniej miejsca zajmują w naszych domach kwiaty doniczkowe niż było to kilkanaście lat temu.Pojawiają się czasem symboliczne okazy - przeważnie storczyki w skromnej doniczce i to wszystko.Wydaje mi się, że młode kobiety nie widzą przyjemności w uprawie kwiatów.Tylko u pań po 40-stce pozostały jakieś smykałki do dekorowania swoich domów kwiatami doniczkowymi. :o

Z uśmiechem wspominam to, że kiedy moja mama była w moim wieku jej dom zdobiły wielkie fikusy,pnące się cisy i bananowiec.W kuchni na szafkach rósł bujnie filodendron.W nowoczesnych mieszkaniach ciężko sobie wyobrazić coś takiego... :cry: Myślicie drogie panie, że kwiaty doniczkowe są już po prostu niemodne??? :wink:

To nie jest, a przynajmniej nie powinna byc ,kwestia mody, jesli ktos lubi to ma, nie lubi - nie ma ). Kwiaty doniczkowe to moje hobby, mam ich w domu kilkadziesiat, niektore dosc spore okazy i jestem z nich dumna :). Owszem czasem maz narzeka, ze ten dom jest dla kwiatow a nie dla ludzi :oops: :wink: . Dom bez roslin jest wg mnie smutny, martwy itp...