Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Kasi i Zubra

Recommended Posts

A ja niedawno uświadomiłam sobie, że ze wsi trudniej będzie zdążyć na poranny pociąg z Warszawy do gdzieś tam

O taksówce na dworzec można zapomnie, kurs do mnie np. to jakieś 300zł/ na szczęście taksówka służbowa :) /

Chyba , że obwodnicę nam jakąś zbudują, ale Boże uchowaj/ u mnie były plany kilkaset metrów od działki.Były , ale się rozmyły :lol: /

Tego planu ogrodu to Wam zazdroszczę :wink:

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Co do budek, to wiem tyle tylko, ze sie je zawiesza, w środku wstawia poidełko i sypie jedzonko;)

A jesli chcesz,żeby motylki przylatywały, owady i inne pszczólki to dobrze mieć kącik z niekoszona trawą. My takowy bedziemy mieć, chyba że motyle tak polubia nasz kącik, że ich larwy zjedza nam wszytsko;(

Brzózki piekne, uwielbim szum brzóz;)))

Pineska

Wsród tych brzózek będzie właśnie taka trochę dzicz :)

Kilku niestety musieliśmy się pozbyć, ale dom został tak usytuowany, żeby straty były jak najmniejsze.

Na szczęście działka całkiem spora, a dom raczej mały, dzięki temu mamy własny mini-lasek.

Na razie ulubione biesiadne miejsce ekip , które u nas pracują :wink:

Budki dla ptaków - nasze jedyne, nadające się do tego drzewo jest bardzo blisko budowy i chwilowo nie stwarza warunków do zamieszkania.

O budkach trochę napisałam w swoim dzienniku budowy dn. 23 marca, s. 1. Jest jeszcze coś takiego jak budki dla nietoperzy - zdjęcie we wspisie z 4 kwietnia.

PS. A to, o czym napisała Pineska to raczej karmniki.

Marto

Nie wiem jak u was , u nas geodeta pracował etapami.

Najpierw zrobił mapki do celów projektowych, potem wytyczył budynek, a teraz przyjechał po pomiary do kolejnych mapek potrzebnych do przyłącza wody i prądu / my nie mamy jeszcze tych przyłączy, wszystko "pożyczamy" od sąsiada/, dopiero teraz zaczynamy zabawę, bo chcemy od razu przyłącza docelowe do budynku, poza tym u nas z prądem nie taka prosta sprawa, bo ostateczny termin podłączenia nas to koniec 2007.

O budkach sobie poczytam, na razie nie mam do tego głowy, bo zaraz zaczynam nierówną walkę z elektrykiem.

Nic nie piszesz o moim dachu, a ja jestem z niego taka dumna! :)

Pozdrawiam,

Witaj

domek już bardzo ładny..

Jak piszesz o życiu na wsi, to uśmiecham sie to czytając. Ktos kto zawsze mieszkał w takich okolicach uważa to za normalne ale często o takich drobiazgach zapomina. Warto sobie przypomnieć.

co do psa, to jeszcze nie rezygnowałabym z miejsca dla niego..łazęgi mają to do siebie, że zawsze wracają. O ile nic złego go nie spotkało, to wróci.

trzymam kciuki, zeby tak było.

pozdrawiam

Witam,

Pojawiam się po raz pierwszy w twoich komentarzach bo własnie przeczytałam twój dziennik. Mam nadzieję, że twój włóczęga wrócił niebawem do domu. Pies moich rodziców znalazł się po miesiącu, pokiereszowany i wygłodzony, ale żywy. A potem szybko wrócił do zdrowia. Życze ci podobnego scenariusza.

Mam też pytanie o koszty instalacji elektrycznej, bo czytałam, że już zaczynacie. Słyszłam o różnych cenach za punkt i chciałabym się przygotować na szok :roll:

Pozdrawiam i powodzenia w budowaniu :D

Wiolasz, Renka

Miło mi , że zajrzałyście.Nasz łazęga to łazęga z prawdziwego zdarzenia.

Sąsiedzi widzieli go gdzieś w okolicy.Byliśmy w pięć minut. Już go nie było.

Kilkugodzinne poszukiwania nic nie dały.

U nas okolica b. piękna, wszędzie lasy, lasy, lasy-szukaj igły w stogu siana.

Jedyna nadzieja, że wróci sam.

Renka ceny elektryków faktycznie szokujące.Płacimy ok. 60zł za punkt-trochę inaczej za oświetleniowy, trochę inaczej za gniazdko-ale średnia wychodzi mniej więcej taka.

Ale już nie płacimy dodatkowo za puszki, ciągnięcie kabla np. powyżej 8m / tak np. liczył elekrtyk, który z kolei za punkt liczył 45 ale brał osobno za punkt i osobno za puszkę, i za punkt siłowy też podwójnie/

Generalizując- w sumie wychodzi podobnie-czyli drogo.

Już pisałam w komentarzach u Marty-trzeba było wyjść za mąż za elektryka. :wink:

Nie liczyłam nawet tych punktów-bo głowę miałam zajętą czym innym.

Jak poznam końcowy wynik-dam znać.

• 2 weeks później...
Bez fachowca się jednak nie obejdzie, bo trzeba zrobić odbiór, a tu trzeba mieć uprawnienia

Marto

Sam odbiór robiony przez fachowca z uprawnieniami to z tego co pamiętam 600 zł.

Jeżeli macie czas i siły , żeby robić samemu - to na pewno duża oszczędność.

Ja jeszcze nie znam wyroku końcowego, ale na same mat. poszło ok. 3 tys.

Faktycznie w naszej grupie sporo psiarzy.

Jakoś tego naszego odżałować nie mogę i cały czas myślę, że gdzieś tam się błąka. :cry:

Wiolasz

Dzisiaj po przerwie uzupełniłam trochę dziennik.

Na budowie nic spektakularnego.

Mury już stoją i dach i teraz zaczyna się taka mozolna dłubanina.

Robimy podłogę naszego stryszku, a dzisiaj uczyłam się obsługiwać podkaszarkę i zaczynam na poważnie walkę z zielskiem.

Muszę też zacząć rozglądać się za glazurami i.t.p., ostatecznie rozwiązać sprawe ogrodzenia, zająć się projektem kuchni.

Jest co robić :)

[...] Dziecko za chwilę pójdzie do szkoły.

Czas kupować drewno do kominka

Na drewno do kominka to ostatni dzwonek, chociaż pierwszy szkolny dzwonek dopiero przed Wami. :wink:

Jeśli Pikuś absolutnie się nie odnajdzie - spróbujcie z następnym, ale od szczeniaka. Jewrioszka przygarnął suczkę, która "wybrała" sobie ich dom i ciągle muszą walczyć z jej starymi nawykami.

Kasiu

Ale Wy sliczny domek macie. :p

Wczoraj obejrzałam wszystkie zdjęcia i poczytałam conieco :p

Tempo budowy rewelacyjne, oby tak dalej.

Z tymi glazurami to możesz jeszcze się wstrzymać ale nad projektem kuchni i łazienki to rzeczywiście nalezy pomyśleć. Potrzebne Ci to bedzie do hydruliki i elektryki ( którą lada moment będziecie robić - no chyba że już zrobiona :wink: )