Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła MAX

Recommended Posts

Ja poluje aktualnie na MAX-a. Sowo "poluję" swietnie oddaje to co sie dzieje w tym temacie.

Za Harasiuki wołają 5 PLN, za Hadykówke 4,50 PLN ( ale to chyba nierealne),

Wienerberger 4,80 PLN. I to wszystko dane z "biedniejszego" rejonu Polski.

wszędzie trzeba pytac, dzwonić po kiilka razy, pitwierdzać, czekać kilka miesięcy.

Co do producentów to jie wiem co lepsze a co ni. może ktos fchowo wypowie się. A może zróbmy swój ranking ceramiki ? Producent i jego ocena.

Ja kupiłam w styczniu za 2.8 zł, ale jak mi to przywieźli wczoraj na działkę to byłam w szoku, bo jakość tych cegieł to chyba pozagatunek, każda pęknięta i obkruszona. A jak stwierdziłam, że to chyba nie do mnie ten transport, bo ja zamawiałam pierwszy gatunek cegły, to facet stwierdził, że jak mi się nie podoba to chętnie przyjmnie to spowrotem. :evil:

Więc nawet reklamować tego nie mogę.

Ja kupiłam w styczniu za 2.8 zł, ale jak mi to przywieźli wczoraj na działkę to byłam w szoku, bo jakość tych cegieł to chyba pozagatunek, każda pęknięta i obkruszona. A jak stwierdziłam, że to chyba nie do mnie ten transport, bo ja zamawiałam pierwszy gatunek cegły, to facet stwierdził, że jak mi się nie podoba to chętnie przyjmnie to spowrotem. :evil:

Więc nawet reklamować tego nie mogę.

:o :o :o

Boze ja też w styczniu zapłaciłam 3,05 zł a odebrać mam kwiecień/maj...ciekawe co mnie czeka..

Ja w 2005r za Maxa z Krotoszyna płaciłem 1.90 zł - aż trudno uwierzyć. Ciekawe kto zbiera tą kasę - chyba producent.

Dzwoniłem do Krotoszyna, powiedziano mi, że nie wcześniej niż IV kwartał .... szok !!!

Jakie wymiary miał ten MAX, czy to był U220 ?

Ja używałem U220 - ściana grubości 25 cm.

Jeśli chodzi o jakość to nie są najrówniejsze ale wytrzyamłość mają wręcz ogromną - ceramika przypomina donicę :wink:

Ściany są bardzo mocne i nie kruche, wiercenie kołków to przyjemność. W lecie czuje się ogromną bezwładność cieplną ścian - na zewnątrz upał nie do zniesienia a w środku chlodno.

Polecam też bardzo ceramikę z Kozłowic.

Jako nowy forumowicz witam wszystkich gorąco i serdecznie, życząc dużo kasiury :-))

Na wstępie muszę poruszyć problem moich ścian z ceramiki max 220, tym samym podzielę się opinią o cegielni.

Budowa rozpoczęta w połowie lata 2006, strasznie ciężko było o maxa na śląsku, zresztą jest tak i dziś.

W końcu się udało, zakupiłem materiały na parter, nieszczęściem moim jest to że mi się to udało.

MAX z Sławkowa to jakiś koszmar, horror. Przez całą zimę o ile była, bo jej tak naprawdę to nie było, budynek stał przykryty stropem betonowym i dach zrobiony tymczasowo z wielkiej i ciężkiej folii no i stępli budowlanych, dla uzyskania odpowiednich spadów by nic na dachu nie zalegało.

Dziś ściany na zewnątrz i wewnątrz budynku się sypią, lasują się maxy, niemożna przejechać ręką po ścianie bo zaraz trzeba myć ręce, zostaje na nich glina. Dokoła budynku, na ziemi leżą kawałki sypiącego się maxa, dom można rozegrać łyżką, koszmar. Nic nie wskazywało na to że są źle wypalone.

Wywnioskowałem sobie, że nikt nie patrzy na jakość bo maxa niema w hurtowniach, tylko z pieca od razu do klienta i to jak najszybciej, dlatego mam teraz problem.

Serce mi rozrywa jak o tym myślę.

Gdzie można umieścić fotki.?

Co sądzą o tym eksperci?

Czy to moja wina jak mi to usiłuja wmówić, bo nie było docieplenia, budynek nie był opalany hmm, przecież dom buduje się i kilka lat.

Pozdrawiam.

Ja na szczęście mam u szwagra 8 palet maxa, które zostały mu z budowy. Tylko ile to może być cegieł, bo tego to już nie wiem?

obawiam sie ze nie za duzo :( z tego co pamietam to plecewicki max jest pakowany po 96 lub 116 sztuk, więc w optymistycznym wariancie 8 palet to 928 sztuk, na domek raczej nie starczy.