Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porz?dki - czym to ugry???

ponury63

Recommended Posts

Rany, Ma, mi nigdy prochy nie wyżerały plam w kolorach!!! Trochę mnie przeraziłaś :o A czy do żelu dodajesz cudaki w rodzaju Calgonu itp. ?

Proszki chetnie wyzeraja kolor miejscami, zwlaszcza w ukochanych T-shirtach. Jezeli na przyklad masz kaprys kolory wyprac w 30 stopniach, to Arial czy Visir nie rozpusci sie na stowe - pozostanie gdzies w zalomkach i wtedy odbarwienia masz jak w banku.

Nie stosuje zadnych calgonitow i dodatkow. Moje kolejne pralki jakos to przezywaja bez zalu ;)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Niestety potwierdzam - jakość proszków tej samej marki w Polsce i Niemczech jest różna, na korzyść tych drugich... Kilka dni temu słyszałam, że na rynek polski ma wejść Stiftung Warentest testująca towary u naszych sąsiadów i przetestować je i u nas. Oby. Oby jakość się poprawiła.

Do mycia powierzchni wszelakich (łazienka, kuchnia) używam koncentratu uniwersalnego marki Frosch (zakupionego w Bundes, ale i u nas widziałam w Rossmanie). Kosztuje to ok. 3 Euro, a starcza na pół roku i doczyszcza rewelacyjnie. Co najważniejsze - ulega biodegradacji. Frosch załatwia mi wszystkie problemy porządkowe. Acha - szyby jeno Ajaxem a do mebli Pronto.

Ja piore w Ariel do tkanin kolorowych lub bialych i nie narzekam. Wyzerania koloru nie zauwazylam, chociaz wlasciwie wszystko piore w 30 stopniach. Do odplamiania uzywam spray Amway i jest swietny (nie jestem pracownikiem amway). Kiedys uzywalam jeszcze ich proszkow, ale nie bylam do nich przkonana, ze sa lepsze, natomiast srodki do czyszczenia byly wg mnie mocno srednie. Teraz uzywam Ajax lub podobnych i sa w miare OK.

Witajcie,

ubrania kolorowe i białe piorę w Arielu, wyjątkiem są ubrania czarne- te piorę tylko w płynach przeznaczonych do czerni , do prania dodaje Vanisha (jekst OK) oraz płynów zmiękczających np. "E" o dziwo również jest OK,na uciążliwe plamy mam odplamiacz Amwaya (jest supper :D ). Porządki w domu raczej tradycyjnie: mleczka Cif itp. Polecam do mycia podłóg Pronto. Kurze wycieram jednarozowymi ściereczkami pochłaniającymi kurz. Czasami korzystam ze ściereczek nasączonych różnymi środkami. Jeżeli chodzi o jakość proszków przywiezionych z zagranicy a tych kupionych u nas ( oczywiście w obrębie tej samej firmy) z przykrością muszę stwierdzić , że róznica jest.... ogromna

:(

Pozdrawiam :D

A może coś poradzicie na piankę montażową, którą mój ukochany mąż :evil: wymazał piękne drzwi w okleinie drewnianej. Usiąść tylko i płakać. Skrobanie odpada bo skrobie się razem z drewnem. Nie wiem czy jakiś rozpuszczalnik by pomógł, ale taki co nie uszkodzi okleiny. Ostatecznie wymyśliłam zdarcie pianki na równo drobnym papierem sciernym i ubytki koloru uzupełnić odpowiednią bejcą. Pomóżcie, wierzę w Was Forumowicze.

Nina, Sara, dzięki za Ajax'a :) - mam podobne zdanie, myślałem tylko że jest coś lepszego w porównywalnej cenie.

Sara, nie bardzo wierzę we wszystko co tak strasznie reklamują - dlatego ten Rex nie bardzo mi podchodzi, chociaż jest to kolejna pozytywna opinia na temat tego proszku, jaką słyszę....

Ponury

Jednak z powrotem wróciłam do proszku Ariel. Na dłuższą metę Rex się nie nadaje, szczególnie do białej bielizny.

Co do reklam - zgadzam się, ja wogóle nie mam do nich zaufania. Najlepsza jest jednak stara, dobra "poczta pantoflowa" :wink:

Ja do prania używam VIZIR,oczywiście inny do białego inny do kolorów.Do mebli i podłóg polecam różne formy PRONTO,a do porządkowania łazienki CIF CREM.Używam go już jakiś czas i jest naprawdę dobry.Wyczyści nawet zabrudzone fugi między płytkami.Życzę powodzenia w porządkach i może wreszcie nasi faceci wezmą się za porządki?A właśnie :czy wasi biorą się sami za porządki,czy trzeba ich "zaganiać"? :wink:

U nas taki podział: mąż zawsze czyści kibelki. Tak się jakoś utarło od samego początku pomieszkiwania razem. Nieśmiało wyznam że on to chyba lubi :lol: Uzbraja się w grube rękawice i zasuwa całą łazienkę. Od sufitu do podłogi, deski z kibelka odkręca, szoruje. Ja w życiu nie robiłabym takich porządków regularnie, tylko od święta. Fakt - zajmuje mu to trochę czasu.

Ja w tym czasie sobie odkurzam i zmywam podłogi - on tego nie robi

Ale chyba jesteśmy zadowoleni

Ostatnio dowiedziałem się (z przerażeniem), że Polacy, z tzw. Zachodu ściągają proszki do prania, bo tam podobno nie są oszukane?

Niestety, ponury63, to prawda...

Niemiecki proszek pod tym samym tytułem będzie zawsze bardziej skoncentrowany - czyli "mocniejszy" niż polski. Wielkie Koncerny zrobiły badania i wyszło im, że polskie gosposie mają taki odruch, że sypią więcej proszku niż potrzeba - żeby się lepiej wyprało. A skoro gosposie tak mają, to po co przepłacać...

I dlatego proszki na rynek polski są "rozcieńczane".

Rzecz wcale nie dotyczy tylko proszków ale wszystkiego. Czy piłyście , moje panie i panowie niemieckiego Jacobsa? Jak wypijecie, to poczujecie różnicę. A niemiecki Lenor? Super w porównaniu z tym co można kupić w Polsce. I z innej beczki - zakupy w marketach: w dużych firmach są specjalne tasmy produkcyjne z towarem do marketów. Np. armatura krakowska z Castoramy i ta sama z ich hurtowni. Różnica!!! W cenie i jakości.

pozdrawiam