Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkanoc

mbz

Ktore swieta bardziej lubisz?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktore swieta bardziej lubisz?

• Boze Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Obydwa po rowno
    • Nie obchodze swiat
      0
    • Nie lubie zadnych

Recommended Posts

Ale z tą kaczką z kartoflami...

Planowałam kaczkę z rydzami, ale się opanowałam...

Hm, też niepolitycznie.

Może indyk w burakach, nie też podpada. :(

Trudna sprawa ułożyć dobre menu na swieta :wink: :D

Konina bardzo zacne mięsko. Uwielbiam :D

Zarówno pieczona jak i w formie kiełbasek. Pycha.

A tatar z koniny, palce lizać.

zaznaczyłam ostatnia odpowiedź bo nie lubie świat w dzisiejszej rzeczywistości, nie znosze głupawki ludzkiej latania jak opetani po sklepach,kilometrowe kolejki, prezenty ( Boże Narodzenie) ,żarcie , tłok na ulicach , ciasnota, potem gotowanie całymi dniami,posiedzenia rodzinne az du...a boli itd...........miedzy tym wszystkim gubi się prawdziwy sens świąt , ich duchowość, prawdziwe przeżywanie ............świeta kojarzą mi sie z umeczona kobita z cięzkimi siatami , stojąca przy kuchni i garach.............dla jednych na pewno jest to czas odpoczynku, dla tych przygotowujących i goszczących ciężka praca...............w nastepnym roku już z cała rodziną obiecalismy sobie że wyjeżdżamy gdzieś daleko od tych pseudo świat taqm gdzie naprawde przzywa się ich sens.......

bardzo lubie swieta -obydwa ( z lekka przewaga dla Boego Narodzenia )

ale.......

Wielkanoc , to dla mnie przede wszystkim pisanki (nawet lezac ktoregos roku w szpitalu nie zrezygnowalam z ich robienia :lol: )

a co do jedzonka ..tez mam swoje tradycyjne potrawy wielkanocne sobie

-barszcz bialy

-schab ze sliwkami

-krolik

w tym roku , za namowa calej rodziny wprowadzam nowa tradycje ...makówki :o , nie smiejcie sie :lol: :lol: :lol: , po burzliwej dyskusji poszlam na ugode i beda na stole w obydwa swieta :roll: ( przeciez najwazniejsze zeby rodzina byla szczesliwa :D )

A ja bym chciał by mazurki były też na Boże Narodzenie.

kiedyś miałam głupawkę przedświąteczną - piekłam smażyłam ,gotowałam tony jedzenia po to , by po świętach wszystko wyrzucić :-? bo moja rodzinka jadła

bardzo mało ,a mnie sie wydawało ,że powinni w te dni jeść dużo dużo węcej .

Teraz ( to chyba z wiekiem przyszło ) świeta (oba ) nie przyprawiają mnie o szybsze bicie serca .....nie siedzimy godzinami za suto zastawionym stołem ,ale jedździmy rodzinnie na rowerach ,spacerujemy i jemy bardzo mało .

moje menu to

biała kiełbasa

żurek

jajka

sałatki warzyne

pieczony karczek

pieczony schab ze śliwką i morelą

szynka z dzika ( pyszna )

obiad świtączny u mamy :lol:

w drugi dzien swiąt

zupa cytrynowa z ryżem

i .....to co zostało z mięs :wink:

ciasta to :

sernik ( mój )

oraz lokalne ciasta z zaprzyjaźnionej cukierni ( małe ilości )

:D

MIŁYCH ŚWIĄT :D

A ja bym chciał by mazurki były też na Boże Narodzenie.

U mojego męża w domu był makowiec na Wielkanoc.

A w tym roku będziemy mieć tort makowy.

Moje dziecko zażyczyło sobie pasztecików z grzybami, które zrobię tylko dla niego, bo innych rzeczy świątecznych to raczej nie lubi.

Zresztą u nas trudno mówić o świątecznym menu, bo nie jemy mięsa.

Ale w tym roku będzie mięso :-? , bo mamy gości.

świeta kojarzą mi sie z umeczona kobita z cięzkimi siatami , stojąca przy kuchni i garach.............dla jednych na pewno jest to czas odpoczynku, dla tych przygotowujących i goszczących ciężka praca...............w nastepnym roku już z cała rodziną obiecalismy sobie że wyjeżdżamy gdzieś daleko od tych pseudo świat taqm gdzie naprawde przzywa się ich sens.......

No patrz... A ja sama sobie zażyczyłam, żeby w tym roku święta były u mnie i jakoś nie czuję się umęczoną matką polką przy garach... Może dlatego, że robie to co lubię, czyli gotuję ? A na przeżywanie też mam czas... Dla chcącego... A ja właśnie chcąca jestem ;)

To będzie nasza pierwsza Wielkanoc w nowym domu. Roboty prawie nie mam - bo co tu sprzątać jak wszystko nowe i czyste, okna tylko umyłam (na razie w połowie), poprałam dywaniki, pokrowce a reszta to bieżące porządki jak co tydzień.Gotować nie mam za bardzo co, bo pierwszy dzień spędzamy u moich roziców a drugi u rodziców męża (Boże Nardzodzenie było u nas). Z jednej strony się cieszę a z drugiej trochę mi brakuje tego planowania, kupowania, szykowania :wink: Zrobię tylko jakąś sałatkę, mama mi uwędzi kurczaka - tak,zeby w domu było coś do jedzenia - a i tak pewnie dostaniemy różne smakołyki od rodziców.A z resztą ileż my zjemy we dwójkę :roll: Chciałam upiec mazurka, zeby było tak tradycyjnie i żebym mogła się wykazać jako godpodyni domowa :wink: to mąż wczoraj powiedział,zebym sobie nie zawracała głowy bo on już się umówił ze znajomym cukiernikiem i ciasta na Święta załatwione :wink:

Zostaje mi przystrojenie domu :D No to się napracuję :roll: :wink:

Ja lubie oby dwa Święta, a do Wielkanocy mam ogromny sentyment, bo się akurat w czasie nich "wyklułam" :)

U nas tradycyjne potrawy to też oczywiście

żurek z białą kiełbasą

pasztet

pieczeń z jajkiem

kurczak faszerowany

pieczony schab ze śliwką i morelą

wędzona szynka, baleron, schab

obowiązkowo chrzan z jajkiem, ćwikła

jajka w majonezie, nadziewane itp.

Ciasta - mazurek, jabłecznik, makowiec i sernik :)

JoShi, jeśli można, to chetna jestem na przepis na kaczkę nadziewaną ziemniakami :)

JoShi, a czy wzięłaś sobie teraz urlop?

W pewnym sensie. Od kilku miesięcy pracuję w domu :) Weekend też by mi wystarczył jak bym się sprężyła :) tylko kuchnia musiałaby mieć więcej palników :)

JoShi, jeśli można, to chetna jestem na przepis na kaczkę nadziewaną ziemniakami :)

Służę:

zalewa:

- 150 ml octu

- 300 ml wody

- 5 dkg marchwi

- 5 dkg pietruszki

- 5 dkg selera

- 10 dkg cebuli

- po 2-4 zieren pieprzu i ziela angielskiego

- 1-2 listki laurowe

Z tych składników ugotować wywar. Kaczkę moczyć 2-3 dni, często przewracając. Po wyjęciu. osączyć, natrzeć solą, oprószyć kminkiem i pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Nadzienie:

Wątróbkę, serce i żołądek ugotować i zemleć. Około 25 dkg ziemniaków zemleć i wymieszać z podrobami. Dodać jajko, bułkę tartą i zrumienioną na oleju cebulę. Doprawić do smaku solą, majerankiem i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolita masę. Kaczkę wypełnić farszem, zasznurować i piec skraplając początkowo wodą a później wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę polać śmietaną i zapiec około 10 minut.

http://images21.fotosik.pl/161/29f9387d590ed106.jpg

Moja kaczucha jest z jabłkami.Pieklem ja 2h w temp.180st.

Przepis na kaczke z ziemniakami przedni nie powiem ,tylko poproście JoShi ,żeby podała dokładne czasy i temp pieczenia(mi nie poda bo mnie nie lubi).10min na zapieczenie to za mało informacji.Kacza(zależy jeszcze jaka) to specyficzny drób, wymagający innej oprawy i obróbki aniezeli np. kurczak.Brakuje mi jeszcze w farszu piany z białek ktora dużo wnosi do późniejszej konsystencji nadzienia.Absolutnie się nie czepiam tylko z uwagą śledze to co pisze koleżanka JoShi.Każdy pichci po swojemu i ma już wyrobione nawyki kulinarne.Tylko te czasy i piana z bialek. :wink:

pozdrawiam.