JoShi 03.04.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Ale z tą kaczką z kartoflami... Planowałam kaczkę z rydzami, ale się opanowałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.04.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Ale z tą kaczką z kartoflami... Planowałam kaczkę z rydzami, ale się opanowałam... Hm, też niepolitycznie. Może indyk w burakach, nie też podpada. Trudna sprawa ułożyć dobre menu na swieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.04.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Może indyk w burakach, nie też podpada. Jeśli w burakach to tylko konina, chociaż konina to na kiełbasę lepsza niż na obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.04.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Konina bardzo zacne mięsko. Uwielbiam Zarówno pieczona jak i w formie kiełbasek. Pycha. A tatar z koniny, palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 04.04.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 zaznaczyłam ostatnia odpowiedź bo nie lubie świat w dzisiejszej rzeczywistości, nie znosze głupawki ludzkiej latania jak opetani po sklepach,kilometrowe kolejki, prezenty ( Boże Narodzenie) ,żarcie , tłok na ulicach , ciasnota, potem gotowanie całymi dniami,posiedzenia rodzinne az du...a boli itd...........miedzy tym wszystkim gubi się prawdziwy sens świąt , ich duchowość, prawdziwe przeżywanie ............świeta kojarzą mi sie z umeczona kobita z cięzkimi siatami , stojąca przy kuchni i garach.............dla jednych na pewno jest to czas odpoczynku, dla tych przygotowujących i goszczących ciężka praca...............w nastepnym roku już z cała rodziną obiecalismy sobie że wyjeżdżamy gdzieś daleko od tych pseudo świat taqm gdzie naprawde przzywa się ich sens....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 04.04.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 bardzo lubie swieta -obydwa ( z lekka przewaga dla Boego Narodzenia ) ale....... Wielkanoc , to dla mnie przede wszystkim pisanki (nawet lezac ktoregos roku w szpitalu nie zrezygnowalam z ich robienia ) a co do jedzonka ..tez mam swoje tradycyjne potrawy wielkanocne sobie -barszcz bialy -schab ze sliwkami -krolik w tym roku , za namowa calej rodziny wprowadzam nowa tradycje ...makówki , nie smiejcie sie , po burzliwej dyskusji poszlam na ugode i beda na stole w obydwa swieta ( przeciez najwazniejsze zeby rodzina byla szczesliwa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.04.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A ja bym chciał by mazurki były też na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 04.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A ja bym chciał by mazurki były też na Boże Narodzenie. wprowadz nowa tradycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.04.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 kiedyś miałam głupawkę przedświąteczną - piekłam smażyłam ,gotowałam tony jedzenia po to , by po świętach wszystko wyrzucić bo moja rodzinka jadła bardzo mało ,a mnie sie wydawało ,że powinni w te dni jeść dużo dużo węcej . Teraz ( to chyba z wiekiem przyszło ) świeta (oba ) nie przyprawiają mnie o szybsze bicie serca .....nie siedzimy godzinami za suto zastawionym stołem ,ale jedździmy rodzinnie na rowerach ,spacerujemy i jemy bardzo mało . moje menu to biała kiełbasa żurek jajka sałatki warzyne pieczony karczek pieczony schab ze śliwką i morelą szynka z dzika ( pyszna ) obiad świtączny u mamy w drugi dzien swiąt zupa cytrynowa z ryżem i .....to co zostało z mięs ciasta to : sernik ( mój ) oraz lokalne ciasta z zaprzyjaźnionej cukierni ( małe ilości ) MIŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 04.04.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 no to faktycznie malo jecie co do schabu ew-cia , raz tez zrobilam z morela , ale moim bylo za slodko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.04.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 no to faktycznie malo jecie co do schabu ew-cia , raz tez zrobilam z morela , ale moim bylo za slodko może różnorodnie ....ale ilości są małe nałapać kilogramów nie sztuka - sztuka to potem zgubić a lato tuż -tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 04.04.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A ja bym chciał by mazurki były też na Boże Narodzenie. U mojego męża w domu był makowiec na Wielkanoc. A w tym roku będziemy mieć tort makowy. Moje dziecko zażyczyło sobie pasztecików z grzybami, które zrobię tylko dla niego, bo innych rzeczy świątecznych to raczej nie lubi. Zresztą u nas trudno mówić o świątecznym menu, bo nie jemy mięsa. Ale w tym roku będzie mięso , bo mamy gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.04.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 świeta kojarzą mi sie z umeczona kobita z cięzkimi siatami , stojąca przy kuchni i garach.............dla jednych na pewno jest to czas odpoczynku, dla tych przygotowujących i goszczących ciężka praca...............w nastepnym roku już z cała rodziną obiecalismy sobie że wyjeżdżamy gdzieś daleko od tych pseudo świat taqm gdzie naprawde przzywa się ich sens....... No patrz... A ja sama sobie zażyczyłam, żeby w tym roku święta były u mnie i jakoś nie czuję się umęczoną matką polką przy garach... Może dlatego, że robie to co lubię, czyli gotuję ? A na przeżywanie też mam czas... Dla chcącego... A ja właśnie chcąca jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.04.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 05.04.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 To będzie nasza pierwsza Wielkanoc w nowym domu. Roboty prawie nie mam - bo co tu sprzątać jak wszystko nowe i czyste, okna tylko umyłam (na razie w połowie), poprałam dywaniki, pokrowce a reszta to bieżące porządki jak co tydzień.Gotować nie mam za bardzo co, bo pierwszy dzień spędzamy u moich roziców a drugi u rodziców męża (Boże Nardzodzenie było u nas). Z jednej strony się cieszę a z drugiej trochę mi brakuje tego planowania, kupowania, szykowania Zrobię tylko jakąś sałatkę, mama mi uwędzi kurczaka - tak,zeby w domu było coś do jedzenia - a i tak pewnie dostaniemy różne smakołyki od rodziców.A z resztą ileż my zjemy we dwójkę Chciałam upiec mazurka, zeby było tak tradycyjnie i żebym mogła się wykazać jako godpodyni domowa to mąż wczoraj powiedział,zebym sobie nie zawracała głowy bo on już się umówił ze znajomym cukiernikiem i ciasta na Święta załatwione Zostaje mi przystrojenie domu No to się napracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 05.04.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja lubie oby dwa Święta, a do Wielkanocy mam ogromny sentyment, bo się akurat w czasie nich "wyklułam" U nas tradycyjne potrawy to też oczywiście żurek z białą kiełbasą pasztet pieczeń z jajkiem kurczak faszerowany pieczony schab ze śliwką i morelą wędzona szynka, baleron, schab obowiązkowo chrzan z jajkiem, ćwikła jajka w majonezie, nadziewane itp. Ciasta - mazurek, jabłecznik, makowiec i sernik JoShi, jeśli można, to chetna jestem na przepis na kaczkę nadziewaną ziemniakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.04.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 JoShi, a czy wzięłaś sobie teraz urlop? W pewnym sensie. Od kilku miesięcy pracuję w domu Weekend też by mi wystarczył jak bym się sprężyła tylko kuchnia musiałaby mieć więcej palników JoShi, jeśli można, to chetna jestem na przepis na kaczkę nadziewaną ziemniakami Służę: zalewa: - 150 ml octu - 300 ml wody - 5 dkg marchwi - 5 dkg pietruszki - 5 dkg selera - 10 dkg cebuli - po 2-4 zieren pieprzu i ziela angielskiego - 1-2 listki laurowe Z tych składników ugotować wywar. Kaczkę moczyć 2-3 dni, często przewracając. Po wyjęciu. osączyć, natrzeć solą, oprószyć kminkiem i pozostawić w chłodzie na kilka godzin. Nadzienie: Wątróbkę, serce i żołądek ugotować i zemleć. Około 25 dkg ziemniaków zemleć i wymieszać z podrobami. Dodać jajko, bułkę tartą i zrumienioną na oleju cebulę. Doprawić do smaku solą, majerankiem i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolita masę. Kaczkę wypełnić farszem, zasznurować i piec skraplając początkowo wodą a później wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę polać śmietaną i zapiec około 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 10.04.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 JoShi, bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.04.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 http://images21.fotosik.pl/161/29f9387d590ed106.jpg Moja kaczucha jest z jabłkami.Pieklem ja 2h w temp.180st. Przepis na kaczke z ziemniakami przedni nie powiem ,tylko poproście JoShi ,żeby podała dokładne czasy i temp pieczenia(mi nie poda bo mnie nie lubi).10min na zapieczenie to za mało informacji.Kacza(zależy jeszcze jaka) to specyficzny drób, wymagający innej oprawy i obróbki aniezeli np. kurczak.Brakuje mi jeszcze w farszu piany z białek ktora dużo wnosi do późniejszej konsystencji nadzienia.Absolutnie się nie czepiam tylko z uwagą śledze to co pisze koleżanka JoShi.Każdy pichci po swojemu i ma już wyrobione nawyki kulinarne.Tylko te czasy i piana z bialek. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.