mbz 21.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Bardzo prosze o podawanie przepisow na torty urodzinowe. W niedlugim czasie mam podwojne urodziny moich panow i chcialabym przygotowac dla nich wlasnorecznie tort. Uwaga - mam niewielkie doswiadczenie kuchenne, a tortowe to wlasciwie zadne Ciekawe, czy znajdzie sie choc jeden przepis, ktory ma szanse nie zostac przeze mnie popsuty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.03.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną?Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy?Na taki zwykły mogę Ci dać z głowy, na inne (które stosuję raczej rzadko), musiałabym poszukać w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.03.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.03.2007 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Dziewczyny, wielkie dzieki Juz odpowiadam na pytania. A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną? Mlodszy to chyba jeszcze nie wie ( maly jest), a starszy na pewno z bita smietana. Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy? Hmm, gdybym chociaz raz go robila, to moze bym wiedziala czy mogą to być torty z alkoholem? Ha, ambitna jestem, moze przygotuje dwa , dla starszego z alkoholem moga byc -czy mają być z biszkopta? Moga, ale wcale nie musza, chyba im prostszy, tym lepiej ... dla tortu i tych, co go beda jesc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Moja mama robi fajne torty, takie lekkie i dobrze nasączone - pycha Ja ostatnio też dwa razy zrobiłam, tylko biszkopt musi mi ktoś wcześniej upiec bo ja zawsze coś zepsuję Moja teściowa ma fajny sposób na biszkopt - wszystkie składniki w równych proporcjach, potem delikatnie miesza (a nie mikserem jak moja mama) i wychodzą zawsze wysokie i piękne. Więc jak już dostanę taki piękny biszkopt to rozkrajam go na trzy części. Przygotowuję poncz do nasączenia - woda (taka letnia najlepiej) z wyciśniętym sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną alkoholu(rumu, wódki, spirytusu) i KONIeCZNIE kilkoma kroplami OLEJKU RUMOWEGO (inny nie wchodzi w grę).Proporcje to tak do smaku - musi być kwaskowo-słodki. Potem nasączam dokładnie pierwszą warstwę i smaruję ją powidłami śliwkowymi (można też wkropić do nich trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać, żeby się lepiej rozprowadzały) Przykrywam to drugą warstwą, którą również dokładnie nasączam ponczem Przygotowuję krem - i tu uwaga - zawsze robimy te torty z kremami firmy CYKORIA - bez dodatku masła, czyli na samym mleku. Nie wiem jak się sprawdza z innymi kremami. Rozsmarowuję krem na drugiej warstwie. Przykrywam wszystko ostatnią warstwą, którą także nasączam i przygotowuję drugi krem (inny smak). Smaruję wierzch tortu i boki kremem. A teraz najprzyjemniejsza część czyli dekoracja My dekoryjemy owocami - banany, brzoskinie z puszki, kiwi, można brzegi posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami albo gotową posypką. Ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 mbz - wklejam zdjęcie ostatniego mojego dzieła - dekoracja nie dokończona bo nie ma orzechów i posypki. Kurczę....i jak tu się odchudzać http://img206.imageshack.us/img206/2787/dsc00005mm6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.03.2007 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Arcobaleno - piekny ten Twoj tort A jak zrobilas napis??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 kupiłam takie pisaki specjalne Prościzna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1682879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A mnie się wydaje, że biszkopt, to proste ciasto:8 jajek,szklanka cukru + cukier waniliowy,szklanka mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie).Całe jajka ubijam mikserem (tym, co ubija się pianę) z cukrem (może być cukier-puder, wtedy trzeba trochę więcej niż szklankę), jak się ładnie ubiją - są takie jasne i puszyste delikatnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i wtedy ubijam już jak najkrócej, tylko żeby się dobrze wymieszało.Wlewam do wysmarowanej (u mnie - olejem) tortownicy, wkładam do ciepłego piekarnika, piekę ok. 40 min. tak na złoto w temp. 180 stopni.Tyle wchodzi mi do miksera, jak chcesz większy tort, to możesz wziąć 10 jajek i odpowiednio więcej cukru i mąki. Wtedy tortownica o średnicy 35 cm. Potem to się dzieli na 3 części. Ja kroję długim nożem. Dalej jak pisała Arcobaleno - tyle, że ja nasączam słabą herbatą z cukrem oczywiście i jakimś aromatem, albo sokiem z brzoskwiń.Jak chcesz zrobić ze śmietaną, to na taki większy tort potrzebuszej gdzieś 750 ml śmietany 30% (odradzam Łaciatą), cukru nie wiem ile, bo sypię na oko - ok. 7 łyżek i ze 3 śmietanfixy (bez tego w ogóle mi się nie ubija śmietana ostatnio). Możesz dać cukier waniliowy. Do ubijania śmietana musi być schłodzona. Do bitej śmietany pasuje ciemny biszkopt - daje się wtedy trochę kako do ciasta (1-2 łyżeczki ciemnego). Dla starszego może być opcja z utartą gorzką czekoladą na wierzchu i po bokach + wisienki, albo zdobienia z bitej śmietany. Są różne literki, albo listki z ciemnej i białej czekolady do dekoracji. Opcja dla młodszego - tort w jakimś kształcie - wtedy pieczesz w prostokątnej blaszce i wycinasz ten kształt (wcześniej można sobie wyciąć z papieru), potem normalnie przekładasz i zdobisz, np. tymi pisakami, albo kolorową posypką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1683298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 21.03.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 W torcie najtrudniejsze jest ciasto biszkoptowe, można kupic gotowe ze sklepu ale to nie to samo.Mój przepis wypróbowany wielokrotnie , a zaczynalam też od niewielkich umiejętności, tzn. biszkopt mi zawsze opadał.Biszkopt4 całe jajka i 10 dkg cukru pudru ubijamy na parze , czyli1. ubijamy całe jajka, aż objętość zwiększy się dwukrotnie2. dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy, aż wsypiemy cały cukier3. stawiamy miskę na garnek z wrzącą wodą, ( ma parować ) i dalej ubijamy ok 4-5 minut4. zdejmujemy miskę z garnka i teraz ubijamy dalej 4-5 minut ( ma się masa ochłodzić)5. ponownie stawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy 4-5 minut6. znowu zdejmujemy i ubijamy 4-5 minut ochładzając Test po krokach od 1 do 6 na powierzchni ubijanego ciasta tworzą się wzorki takie kręgi, które wskutek zgęstnienia ciasta utrzymują się ok 3-5 sekund. Dalej delikatnie łyżką ruchami od spodu do góry dodajemy 12 dkg przesianej mąki z 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.Takie ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy na złoty kolor ok 30minut góra 45 , to zależy od piekarnika. Po przekrojeniu wychodzą mi zawsze dwa piękne kręgi, nigdy nie próbowałam z większej ilości jajek, bo te 4 po ubiciu cała miskę zajmują. Krem standardowo, budyń gotuję i słodzę go pod koniec 2 łyżkami cukru.Masło, ale prawdziwe nie mix , rozcieram też mikserem i dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Resza to już kwestia gustu, cytryna, orzechy zmielone, kakao, napar z kawy itp.Spróbuj mam nadzieję , że przepis dla początkujących , który i mnie nauczył biszkopty piec Ci wyjdzie. Nie zapomnij ciasta nasączyć ponczem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1683496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 21.03.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 z kształtów, to chyba motylek najprostszy okragły biszkopt kroimy na pół i składamy do siebie półokręgami, wtedy posypką malujemy motylowe wzory Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1683695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.03.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1684194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.03.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1684888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.03.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Bardzo dziekuje za przepisy, prosze o jeszcze Qrcze, chyba ten biszkopt wyprobuje z tydzien przed, zeby klapy nie zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-1685854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 28.03.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2024 (edytowane) Teraz się torty robi ze styropianu. Poważnie. Ja ostatnio dostałem tort na urodziny i wiecie z czego był zrobiony podkład pod tort? Ze styroduru - szarego XPS-a , tak takiego Tylko miał przyklejoną złotą nakładkę z tektury na górę. Wszystko ludzie wymyślą. Teraz robią podkłady pod torty ze styroduru i atrapy tortów https://www.sweetdecor.pl/atrapy-tortow.html ze styropianu. Jedno piętro tortu jest jadalne, a duże pod spodem jest atrapą ze styropianu. Gorzej jakby ktoś bardzo pijany na weselu przystępował do tego tortu to się może rozpędzić za głęboko ;D żarcik oczywiście. Edytowane 3 Czerwca 2024 przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75008-torty-urodzinowe/#findComment-8100360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.