Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Torty urodzinowe


mbz

Recommended Posts

Bardzo prosze o podawanie przepisow na torty urodzinowe. W niedlugim czasie mam podwojne urodziny moich panow :) i chcialabym przygotowac dla nich wlasnorecznie tort. Uwaga - mam niewielkie doswiadczenie kuchenne, a tortowe to wlasciwie zadne :oops: Ciekawe, czy znajdzie sie choc jeden przepis, ktory ma szanse nie zostac przeze mnie popsuty :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, wielkie dzieki :) Juz odpowiadam na pytania.

 

A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną?

Mlodszy to chyba jeszcze nie wie :wink: :lol: ( maly jest), a starszy na pewno z bita smietana.

 

Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy?

 

Hmm, gdybym chociaz raz go robila, to moze bym wiedziala :oops: :roll:

 

czy mogą to być torty z alkoholem?

Ha, ambitna jestem, moze przygotuje dwa :-? :D , dla starszego z alkoholem moga byc 8)

 

-czy mają być z biszkopta?

Moga, ale wcale nie musza, chyba im prostszy, tym lepiej ... dla tortu i tych, co go beda jesc :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja mama robi fajne torty, takie lekkie i dobrze nasączone - pycha :D

Ja ostatnio też dwa razy zrobiłam, tylko biszkopt musi mi ktoś wcześniej upiec bo ja zawsze coś zepsuję :-?

Moja teściowa ma fajny sposób na biszkopt - wszystkie składniki w równych proporcjach, potem delikatnie miesza (a nie mikserem jak moja mama) i wychodzą zawsze wysokie i piękne.

 

Więc jak już dostanę taki piękny biszkopt :D to rozkrajam go na trzy części.

 

Przygotowuję poncz do nasączenia - woda (taka letnia najlepiej) z wyciśniętym sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną alkoholu(rumu, wódki, spirytusu) i KONIeCZNIE kilkoma kroplami OLEJKU RUMOWEGO (inny nie wchodzi w grę).Proporcje to tak do smaku - musi być kwaskowo-słodki.

 

Potem nasączam dokładnie pierwszą warstwę i smaruję ją powidłami śliwkowymi (można też wkropić do nich trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać, żeby się lepiej rozprowadzały)

 

Przykrywam to drugą warstwą, którą również dokładnie nasączam ponczem

 

Przygotowuję krem - i tu uwaga - zawsze robimy te torty z kremami firmy CYKORIA - bez dodatku masła, czyli na samym mleku. Nie wiem jak się sprawdza z innymi kremami. Rozsmarowuję krem na drugiej warstwie.

 

Przykrywam wszystko ostatnią warstwą, którą także nasączam i przygotowuję drugi krem (inny smak). Smaruję wierzch tortu i boki kremem.

 

A teraz najprzyjemniejsza część czyli dekoracja :D My dekoryjemy owocami - banany, brzoskinie z puszki, kiwi, można brzegi posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami albo gotową posypką.

 

Ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie się wydaje, że biszkopt, to proste ciasto:

8 jajek,

szklanka cukru + cukier waniliowy,

szklanka mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie).

Całe jajka ubijam mikserem (tym, co ubija się pianę) z cukrem (może być cukier-puder, wtedy trzeba trochę więcej niż szklankę), jak się ładnie ubiją - są takie jasne i puszyste delikatnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i wtedy ubijam już jak najkrócej, tylko żeby się dobrze wymieszało.

Wlewam do wysmarowanej (u mnie - olejem) tortownicy, wkładam do ciepłego piekarnika, piekę ok. 40 min. tak na złoto w temp. 180 stopni.

Tyle wchodzi mi do miksera, jak chcesz większy tort, to możesz wziąć 10 jajek i odpowiednio więcej cukru i mąki. Wtedy tortownica o średnicy 35 cm.

 

Potem to się dzieli na 3 części. Ja kroję długim nożem.

Dalej jak pisała Arcobaleno - tyle, że ja nasączam słabą herbatą z cukrem oczywiście i jakimś aromatem, albo sokiem z brzoskwiń.

Jak chcesz zrobić ze śmietaną, to na taki większy tort potrzebuszej gdzieś 750 ml śmietany 30% (odradzam Łaciatą), cukru nie wiem ile, bo sypię na oko - ok. 7 łyżek i ze 3 śmietanfixy (bez tego w ogóle mi się nie ubija śmietana ostatnio). Możesz dać cukier waniliowy. Do ubijania śmietana musi być schłodzona.

 

Do bitej śmietany pasuje ciemny biszkopt - daje się wtedy trochę kako do ciasta (1-2 łyżeczki ciemnego).

 

Dla starszego może być opcja z utartą gorzką czekoladą na wierzchu i po bokach + wisienki, albo zdobienia z bitej śmietany. Są różne literki, albo listki z ciemnej i białej czekolady do dekoracji.

 

Opcja dla młodszego - tort w jakimś kształcie - wtedy pieczesz w prostokątnej blaszce i wycinasz ten kształt (wcześniej można sobie wyciąć z papieru), potem normalnie przekładasz i zdobisz, np. tymi pisakami, albo kolorową posypką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W torcie najtrudniejsze jest ciasto biszkoptowe, można kupic gotowe ze sklepu ale to nie to samo.

Mój przepis wypróbowany wielokrotnie , a zaczynalam też od niewielkich umiejętności, tzn. biszkopt mi zawsze opadał.

Biszkopt

4 całe jajka i 10 dkg cukru pudru ubijamy na parze , czyli

1. ubijamy całe jajka, aż objętość zwiększy się dwukrotnie

2. dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy, aż wsypiemy cały cukier

3. stawiamy miskę na garnek z wrzącą wodą, ( ma parować ) i dalej ubijamy ok 4-5 minut

4. zdejmujemy miskę z garnka i teraz ubijamy dalej 4-5 minut ( ma się masa ochłodzić)

5. ponownie stawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy 4-5 minut

6. znowu zdejmujemy i ubijamy 4-5 minut ochładzając

 

Test po krokach od 1 do 6 na powierzchni ubijanego ciasta tworzą się wzorki takie kręgi, które wskutek zgęstnienia ciasta utrzymują się ok 3-5 sekund.

 

Dalej delikatnie łyżką ruchami od spodu do góry dodajemy 12 dkg przesianej mąki z 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.

Takie ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy na złoty kolor ok 30minut góra 45 , to zależy od piekarnika.

Po przekrojeniu wychodzą mi zawsze dwa piękne kręgi, nigdy nie próbowałam z większej ilości jajek, bo te 4 po ubiciu cała miskę zajmują.

 

Krem standardowo, budyń gotuję i słodzę go pod koniec 2 łyżkami cukru.

Masło, ale prawdziwe nie mix , rozcieram też mikserem i dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Resza to już kwestia gustu, cytryna, orzechy zmielone, kakao, napar z kawy itp.

Spróbuj mam nadzieję , że przepis dla początkujących , który i mnie nauczył biszkopty piec Ci wyjdzie. Nie zapomnij ciasta nasączyć ponczem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 17 years później...

Teraz się torty robi ze styropianu. Poważnie.

 

Ja ostatnio dostałem tort na urodziny i wiecie z czego był zrobiony podkład pod tort? Ze styroduru - szarego XPS-a :D, tak takiego :D Tylko miał przyklejoną złotą nakładkę z tektury na górę. Wszystko ludzie wymyślą.

 

Teraz robią podkłady pod torty ze styroduru i atrapy tortów https://www.sweetdecor.pl/atrapy-tortow.html ze styropianu. Jedno piętro tortu jest jadalne, a duże pod spodem jest atrapą ze styropianu.

 

Gorzej jakby ktoś bardzo pijany na weselu przystępował do tego tortu to się może rozpędzić za głęboko ;D żarcik oczywiście.

Edytowane przez Korleon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...