mbz 03/21/07 08:44 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 Bardzo prosze o podawanie przepisow na torty urodzinowe. W niedlugim czasie mam podwojne urodziny moich panow i chcialabym przygotowac dla nich wlasnorecznie tort. Uwaga - mam niewielkie doswiadczenie kuchenne, a tortowe to wlasciwie zadne Ciekawe, czy znajdzie sie choc jeden przepis, ktory ma szanse nie zostac przeze mnie popsuty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofi 03/21/07 09:22 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną?Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy?Na taki zwykły mogę Ci dać z głowy, na inne (które stosuję raczej rzadko), musiałabym poszukać w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest elutek 03/21/07 09:28 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbz 03/21/07 10:37 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 Dziewczyny, wielkie dzieki Juz odpowiadam na pytania. A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną? Mlodszy to chyba jeszcze nie wie ( maly jest), a starszy na pewno z bita smietana. Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy? Hmm, gdybym chociaz raz go robila, to moze bym wiedziala czy mogą to być torty z alkoholem? Ha, ambitna jestem, moze przygotuje dwa , dla starszego z alkoholem moga byc -czy mają być z biszkopta? Moga, ale wcale nie musza, chyba im prostszy, tym lepiej ... dla tortu i tych, co go beda jesc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcobaleno 03/21/07 10:39 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 Moja mama robi fajne torty, takie lekkie i dobrze nasączone - pycha Ja ostatnio też dwa razy zrobiłam, tylko biszkopt musi mi ktoś wcześniej upiec bo ja zawsze coś zepsuję Moja teściowa ma fajny sposób na biszkopt - wszystkie składniki w równych proporcjach, potem delikatnie miesza (a nie mikserem jak moja mama) i wychodzą zawsze wysokie i piękne. Więc jak już dostanę taki piękny biszkopt to rozkrajam go na trzy części. Przygotowuję poncz do nasączenia - woda (taka letnia najlepiej) z wyciśniętym sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną alkoholu(rumu, wódki, spirytusu) i KONIeCZNIE kilkoma kroplami OLEJKU RUMOWEGO (inny nie wchodzi w grę).Proporcje to tak do smaku - musi być kwaskowo-słodki. Potem nasączam dokładnie pierwszą warstwę i smaruję ją powidłami śliwkowymi (można też wkropić do nich trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać, żeby się lepiej rozprowadzały) Przykrywam to drugą warstwą, którą również dokładnie nasączam ponczem Przygotowuję krem - i tu uwaga - zawsze robimy te torty z kremami firmy CYKORIA - bez dodatku masła, czyli na samym mleku. Nie wiem jak się sprawdza z innymi kremami. Rozsmarowuję krem na drugiej warstwie. Przykrywam wszystko ostatnią warstwą, którą także nasączam i przygotowuję drugi krem (inny smak). Smaruję wierzch tortu i boki kremem. A teraz najprzyjemniejsza część czyli dekoracja My dekoryjemy owocami - banany, brzoskinie z puszki, kiwi, można brzegi posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami albo gotową posypką. Ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcobaleno 03/21/07 10:52 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 mbz - wklejam zdjęcie ostatniego mojego dzieła - dekoracja nie dokończona bo nie ma orzechów i posypki. Kurczę....i jak tu się odchudzać http://img206.imageshack.us/img206/2787/dsc00005mm6.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbz 03/21/07 11:02 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 Arcobaleno - piekny ten Twoj tort A jak zrobilas napis??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcobaleno 03/21/07 11:04 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 kupiłam takie pisaki specjalne Prościzna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofi 03/21/07 01:03 PM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 A mnie się wydaje, że biszkopt, to proste ciasto:8 jajek,szklanka cukru + cukier waniliowy,szklanka mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie).Całe jajka ubijam mikserem (tym, co ubija się pianę) z cukrem (może być cukier-puder, wtedy trzeba trochę więcej niż szklankę), jak się ładnie ubiją - są takie jasne i puszyste delikatnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i wtedy ubijam już jak najkrócej, tylko żeby się dobrze wymieszało.Wlewam do wysmarowanej (u mnie - olejem) tortownicy, wkładam do ciepłego piekarnika, piekę ok. 40 min. tak na złoto w temp. 180 stopni.Tyle wchodzi mi do miksera, jak chcesz większy tort, to możesz wziąć 10 jajek i odpowiednio więcej cukru i mąki. Wtedy tortownica o średnicy 35 cm. Potem to się dzieli na 3 części. Ja kroję długim nożem. Dalej jak pisała Arcobaleno - tyle, że ja nasączam słabą herbatą z cukrem oczywiście i jakimś aromatem, albo sokiem z brzoskwiń.Jak chcesz zrobić ze śmietaną, to na taki większy tort potrzebuszej gdzieś 750 ml śmietany 30% (odradzam Łaciatą), cukru nie wiem ile, bo sypię na oko - ok. 7 łyżek i ze 3 śmietanfixy (bez tego w ogóle mi się nie ubija śmietana ostatnio). Możesz dać cukier waniliowy. Do ubijania śmietana musi być schłodzona. Do bitej śmietany pasuje ciemny biszkopt - daje się wtedy trochę kako do ciasta (1-2 łyżeczki ciemnego). Dla starszego może być opcja z utartą gorzką czekoladą na wierzchu i po bokach + wisienki, albo zdobienia z bitej śmietany. Są różne literki, albo listki z ciemnej i białej czekolady do dekoracji. Opcja dla młodszego - tort w jakimś kształcie - wtedy pieczesz w prostokątnej blaszce i wycinasz ten kształt (wcześniej można sobie wyciąć z papieru), potem normalnie przekładasz i zdobisz, np. tymi pisakami, albo kolorową posypką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bełatka 03/21/07 02:13 PM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 W torcie najtrudniejsze jest ciasto biszkoptowe, można kupic gotowe ze sklepu ale to nie to samo.Mój przepis wypróbowany wielokrotnie , a zaczynalam też od niewielkich umiejętności, tzn. biszkopt mi zawsze opadał.Biszkopt4 całe jajka i 10 dkg cukru pudru ubijamy na parze , czyli1. ubijamy całe jajka, aż objętość zwiększy się dwukrotnie2. dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy, aż wsypiemy cały cukier3. stawiamy miskę na garnek z wrzącą wodą, ( ma parować ) i dalej ubijamy ok 4-5 minut4. zdejmujemy miskę z garnka i teraz ubijamy dalej 4-5 minut ( ma się masa ochłodzić)5. ponownie stawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy 4-5 minut6. znowu zdejmujemy i ubijamy 4-5 minut ochładzając Test po krokach od 1 do 6 na powierzchni ubijanego ciasta tworzą się wzorki takie kręgi, które wskutek zgęstnienia ciasta utrzymują się ok 3-5 sekund. Dalej delikatnie łyżką ruchami od spodu do góry dodajemy 12 dkg przesianej mąki z 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.Takie ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy na złoty kolor ok 30minut góra 45 , to zależy od piekarnika. Po przekrojeniu wychodzą mi zawsze dwa piękne kręgi, nigdy nie próbowałam z większej ilości jajek, bo te 4 po ubiciu cała miskę zajmują. Krem standardowo, budyń gotuję i słodzę go pod koniec 2 łyżkami cukru.Masło, ale prawdziwe nie mix , rozcieram też mikserem i dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Resza to już kwestia gustu, cytryna, orzechy zmielone, kakao, napar z kawy itp.Spróbuj mam nadzieję , że przepis dla początkujących , który i mnie nauczył biszkopty piec Ci wyjdzie. Nie zapomnij ciasta nasączyć ponczem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dode 03/21/07 03:26 PM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 z kształtów, to chyba motylek najprostszy okragły biszkopt kroimy na pół i składamy do siebie półokręgami, wtedy posypką malujemy motylowe wzory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest elutek 03/21/07 06:51 PM Zgłoś naruszenie Share Posted March 21, 2007 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest elutek 03/22/07 05:00 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 22, 2007 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbz 03/22/07 11:28 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted March 22, 2007 Bardzo dziekuje za przepisy, prosze o jeszcze Qrcze, chyba ten biszkopt wyprobuje z tydzien przed, zeby klapy nie zrobic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korleon 03/28/24 09:11 AM Zgłoś naruszenie Share Posted March 28 (edited) Teraz się torty robi ze styropianu. Poważnie. Ja ostatnio dostałem tort na urodziny i wiecie z czego był zrobiony podkład pod tort? Ze styroduru - szarego XPS-a , tak takiego Tylko miał przyklejoną złotą nakładkę z tektury na górę. Wszystko ludzie wymyślą. Teraz robią podkłady pod torty ze styroduru i atrapy tortów https://www.sweetdecor.pl/atrapy-tortow.html ze styropianu. Jedno piętro tortu jest jadalne, a duże pod spodem jest atrapą ze styropianu. Gorzej jakby ktoś bardzo pijany na weselu przystępował do tego tortu to się może rozpędzić za głęboko ;D żarcik oczywiście. Edited June 3 by Korleon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.