Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Torty urodzinowe


mbz

Recommended Posts

Bardzo prosze o podawanie przepisow na torty urodzinowe. W niedlugim czasie mam podwojne urodziny moich panow :) i chcialabym przygotowac dla nich wlasnorecznie tort. Uwaga - mam niewielkie doswiadczenie kuchenne, a tortowe to wlasciwie zadne :oops: Ciekawe, czy znajdzie sie choc jeden przepis, ktory ma szanse nie zostac przeze mnie popsuty :roll:
Link to comment
Share on other sites

Dziewczyny, wielkie dzieki :) Juz odpowiadam na pytania.

 

A jakie torty lubią? Z kreme, czy z bitą śmietaną?

Mlodszy to chyba jeszcze nie wie :wink: :lol: ( maly jest), a starszy na pewno z bita smietana.

 

Chcesz zrobić zwykły biszkopt, czy jakiś ciemy, orzechowy, czy makowy?

 

Hmm, gdybym chociaz raz go robila, to moze bym wiedziala :oops: :roll:

 

czy mogą to być torty z alkoholem?

Ha, ambitna jestem, moze przygotuje dwa :-? :D , dla starszego z alkoholem moga byc 8)

 

-czy mają być z biszkopta?

Moga, ale wcale nie musza, chyba im prostszy, tym lepiej ... dla tortu i tych, co go beda jesc :wink:

Link to comment
Share on other sites

Moja mama robi fajne torty, takie lekkie i dobrze nasączone - pycha :D

Ja ostatnio też dwa razy zrobiłam, tylko biszkopt musi mi ktoś wcześniej upiec bo ja zawsze coś zepsuję :-?

Moja teściowa ma fajny sposób na biszkopt - wszystkie składniki w równych proporcjach, potem delikatnie miesza (a nie mikserem jak moja mama) i wychodzą zawsze wysokie i piękne.

 

Więc jak już dostanę taki piękny biszkopt :D to rozkrajam go na trzy części.

 

Przygotowuję poncz do nasączenia - woda (taka letnia najlepiej) z wyciśniętym sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną alkoholu(rumu, wódki, spirytusu) i KONIeCZNIE kilkoma kroplami OLEJKU RUMOWEGO (inny nie wchodzi w grę).Proporcje to tak do smaku - musi być kwaskowo-słodki.

 

Potem nasączam dokładnie pierwszą warstwę i smaruję ją powidłami śliwkowymi (można też wkropić do nich trochę soku z cytryny i dobrze wymieszać, żeby się lepiej rozprowadzały)

 

Przykrywam to drugą warstwą, którą również dokładnie nasączam ponczem

 

Przygotowuję krem - i tu uwaga - zawsze robimy te torty z kremami firmy CYKORIA - bez dodatku masła, czyli na samym mleku. Nie wiem jak się sprawdza z innymi kremami. Rozsmarowuję krem na drugiej warstwie.

 

Przykrywam wszystko ostatnią warstwą, którą także nasączam i przygotowuję drugi krem (inny smak). Smaruję wierzch tortu i boki kremem.

 

A teraz najprzyjemniejsza część czyli dekoracja :D My dekoryjemy owocami - banany, brzoskinie z puszki, kiwi, można brzegi posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami albo gotową posypką.

 

Ten tort jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny :D

Link to comment
Share on other sites

A mnie się wydaje, że biszkopt, to proste ciasto:

8 jajek,

szklanka cukru + cukier waniliowy,

szklanka mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie).

Całe jajka ubijam mikserem (tym, co ubija się pianę) z cukrem (może być cukier-puder, wtedy trzeba trochę więcej niż szklankę), jak się ładnie ubiją - są takie jasne i puszyste delikatnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i wtedy ubijam już jak najkrócej, tylko żeby się dobrze wymieszało.

Wlewam do wysmarowanej (u mnie - olejem) tortownicy, wkładam do ciepłego piekarnika, piekę ok. 40 min. tak na złoto w temp. 180 stopni.

Tyle wchodzi mi do miksera, jak chcesz większy tort, to możesz wziąć 10 jajek i odpowiednio więcej cukru i mąki. Wtedy tortownica o średnicy 35 cm.

 

Potem to się dzieli na 3 części. Ja kroję długim nożem.

Dalej jak pisała Arcobaleno - tyle, że ja nasączam słabą herbatą z cukrem oczywiście i jakimś aromatem, albo sokiem z brzoskwiń.

Jak chcesz zrobić ze śmietaną, to na taki większy tort potrzebuszej gdzieś 750 ml śmietany 30% (odradzam Łaciatą), cukru nie wiem ile, bo sypię na oko - ok. 7 łyżek i ze 3 śmietanfixy (bez tego w ogóle mi się nie ubija śmietana ostatnio). Możesz dać cukier waniliowy. Do ubijania śmietana musi być schłodzona.

 

Do bitej śmietany pasuje ciemny biszkopt - daje się wtedy trochę kako do ciasta (1-2 łyżeczki ciemnego).

 

Dla starszego może być opcja z utartą gorzką czekoladą na wierzchu i po bokach + wisienki, albo zdobienia z bitej śmietany. Są różne literki, albo listki z ciemnej i białej czekolady do dekoracji.

 

Opcja dla młodszego - tort w jakimś kształcie - wtedy pieczesz w prostokątnej blaszce i wycinasz ten kształt (wcześniej można sobie wyciąć z papieru), potem normalnie przekładasz i zdobisz, np. tymi pisakami, albo kolorową posypką.

Link to comment
Share on other sites

W torcie najtrudniejsze jest ciasto biszkoptowe, można kupic gotowe ze sklepu ale to nie to samo.

Mój przepis wypróbowany wielokrotnie , a zaczynalam też od niewielkich umiejętności, tzn. biszkopt mi zawsze opadał.

Biszkopt

4 całe jajka i 10 dkg cukru pudru ubijamy na parze , czyli

1. ubijamy całe jajka, aż objętość zwiększy się dwukrotnie

2. dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy, aż wsypiemy cały cukier

3. stawiamy miskę na garnek z wrzącą wodą, ( ma parować ) i dalej ubijamy ok 4-5 minut

4. zdejmujemy miskę z garnka i teraz ubijamy dalej 4-5 minut ( ma się masa ochłodzić)

5. ponownie stawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy 4-5 minut

6. znowu zdejmujemy i ubijamy 4-5 minut ochładzając

 

Test po krokach od 1 do 6 na powierzchni ubijanego ciasta tworzą się wzorki takie kręgi, które wskutek zgęstnienia ciasta utrzymują się ok 3-5 sekund.

 

Dalej delikatnie łyżką ruchami od spodu do góry dodajemy 12 dkg przesianej mąki z 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.

Takie ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy na złoty kolor ok 30minut góra 45 , to zależy od piekarnika.

Po przekrojeniu wychodzą mi zawsze dwa piękne kręgi, nigdy nie próbowałam z większej ilości jajek, bo te 4 po ubiciu cała miskę zajmują.

 

Krem standardowo, budyń gotuję i słodzę go pod koniec 2 łyżkami cukru.

Masło, ale prawdziwe nie mix , rozcieram też mikserem i dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Resza to już kwestia gustu, cytryna, orzechy zmielone, kakao, napar z kawy itp.

Spróbuj mam nadzieję , że przepis dla początkujących , który i mnie nauczył biszkopty piec Ci wyjdzie. Nie zapomnij ciasta nasączyć ponczem.

Link to comment
Share on other sites

  • 17 years later...

Teraz się torty robi ze styropianu. Poważnie.

 

Ja ostatnio dostałem tort na urodziny i wiecie z czego był zrobiony podkład pod tort? Ze styroduru - szarego XPS-a :D, tak takiego :D Tylko miał przyklejoną złotą nakładkę z tektury na górę. Wszystko ludzie wymyślą.

 

Teraz robią podkłady pod torty ze styroduru i atrapy tortów https://www.sweetdecor.pl/atrapy-tortow.html ze styropianu. Jedno piętro tortu jest jadalne, a duże pod spodem jest atrapą ze styropianu.

 

Gorzej jakby ktoś bardzo pijany na weselu przystępował do tego tortu to się może rozpędzić za głęboko ;D żarcik oczywiście.

Edited by Korleon
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...