bugabuga7509 21.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam mam pytanko zastanawiam się nad grubością ocieplenia jedni mówią że 20cm starczy drudzy pokazują że w katalogu z parametrami wełny trzeba zrobić 25cm tak żeby w zimie było ciepło a w lecie chłodno dodam jeszcze że dach kryłem blachodachówką.I drugie moje pytanie niektórzy nie zwracają na to uwagi jakiej firmy lepiej kupić wełnę po prostu wełna to wełna ja zaś patrzę na cenę i na parametry w tej chwili mam dojście do knaufa w cenie 17,8zł/m2 (współczynnik jakiegoś lambda nieznam się na tym to jakieś 0045 zaś rockula za 19,67zł/m2 0043) czym się sugerować przy zakupie wełny grubością z jaką zrobię ,ceną ,parametrami jak wy mi doradzacie zrobić i jaką firmę wybrać ? Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.03.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Rockwool toprock nap 18 cm między krokwie i 5 cm rockwool superock w poprzek - spełnia kryteria domu energooszczędnego.Ja mam 300 m powierzchni dachu czyli o 50% więcej niż scian,tak wiec więcej ciepła ucieka przez dach,dlatego dobrze ociepliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam mam pytanko zastanawiam się nad grubością ocieplenia jedni mówią że 20cm starczy drudzy pokazują że w katalogu z parametrami wełny trzeba zrobić 25cm tak żeby w zimie było ciepło a w lecie chłodno dodam jeszcze że dach kryłem blachodachówką.I drugie moje pytanie niektórzy nie zwracają na to uwagi jakiej firmy lepiej kupić wełnę po prostu wełna to wełna ja zaś patrzę na cenę i na parametry w tej chwili mam dojście do knaufa w cenie 16,1zł/m2 (współczynnik jakiegoś lambda nieznam się na tym to jakieś 0045 zaś rockula za 19,67zł/m2 0043) czym się sugerować przy zakupie wełny grubością z jaką zrobię ,ceną ,parametrami jak wy mi doradzacie zrobić i jaką firmę wybrać ? Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Posłuchałem kiedys ludka co doradził mi aby kupowac wełne szklana a nie bazaltowa mineralną. Niby obie wełny sa takie same a jednak nie do końca. Wełna szklana nie siada. Kupiłem 4 lata temu wełne ISOVER szklaną 18 cm miała wtedy 20 cm grubosci teraz po 4 latach ma równiez 20 cm grubosci. Ponoć wełny mineralne traca nawet 25% i wiecej grubosci. czy to prawda tego nie wiem bo mam tylko szklaną może warto to sprawdzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.03.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Thermolan Knaufa to bardzo dobry wybór. Radzę dać łącznie 25 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 21.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 juz to kiedys pisałem ale napisze jeszcze raz - jak słabo ocieplisz to w zimie przezyjesz troche więcej zapłacisz ale w lecie szlak cię trafi na poddaszu obecnie zamieszkuje mieszkanie na poddaszu mam 20cm wełna + 3 cm styropian pod dachówkami betonowymi i latem kiszka (no ale jest też 12 okien połaciowych ) w domu daję 30 cm Isowier UniMate + pełne deskowanie pod czarna blachodachówka jak masz kasę nie oszczedzaj na wełnie 25 cm minimum z dobrym wsp. lmb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 22.03.2007 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 no pomału się rozkręca jak narazie jestem zdecydowany na 25cm lecz u mnie już się nieda zrobić pełnego deskowania już blacha położona a czy wspólczynnik lambda może być 00,45 .Dzięki za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 22.03.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 generalnie im mniejszy wsp. lmbd. tym lepiej te 0,045 które piszesz to niestety jedna z "najsłabszych" ja bym sie zastanowił przy tych 25 cm nad Uni-Mata -lepsza Iso-Mata a najlepsza Super-Mata produkty pewnej firmy isovier (inne maty też dobre kwestia wyboru) nasłabsz ich wełna to majster mata 0,042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 23.03.2007 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 no to jadę do składu -zobaczymy czy dostanę jakąś z tych wełenek i najważniaejsze w jakiej cenie .A i jeszcze jedno na co zwrócić uwagę podczas układania wełny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.03.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 jest o tym x tematow na forum - generalnie wełna powinna się rozprężyć przed ułozeniem a pomiędzy krokwiami nie nalezy jej "upychac, zgniatać"bo to glównie powietrze w strukturze wełny jest izolatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 23.03.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 I jeszcze jedna uwaga Rokwool (wełna mineralna) przy kładzeniuznacznie bardziej pyli niż Isover (wełna szklana).Na korzyść Isovera przemawia też większa elastyczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 25.03.2007 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 A czy ktoś kładł knaufa i może coś powiedzieć na temat tej wełny mam do kupienia jeszcze w starej cenie 17,8zł za m2 grubość 15cm i się zastanawiam -ceny szaleją i brak materiału---TA NASZA POLSKA---haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Tak jak wcześniej wspomniałem bardzo dobry materiał i najmniej pyli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaha 25.03.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Ja mam Isover Super Mata 15 cm + 5 cm Akupłyta tej samej firmy. Jest ok. Dach z blachodachówki. Nie słychać deszczu (w pomieszczeniach gdzie nie ma okna połaciowego) a w zimie na górze było za ciepło (grzejniki ustawione na 3, a na dole na 5). Nie wiem jeszcze jak będzie w lecie.Unimata to nieporozumienie (mam w garażu). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts