Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piach/pospółka do fundamentów

Recommended Posts

• 5 years później...
Bo to są czyste ziarenka bez mułu - wypłukała go woda

czy ktoś z forumowiczów zasypywał fundamentuy piaskiem wiślanym?

jestem ciekawy bo wsypalem w fundament oprucz piasku kopalnianego około 30 kubików piaskiu wiślanego i dopiero kiedy zagęszczałem jeden i drugi zrozumiałem dlaczego ten wiślany się nie zagęszcza. ten wiślany mam raczej na niższych warstwach, częściowo wymieszakny z kopalnianym, wszystko ubijałem warstwami i tak się zastanawiam co się stanie z tym piaskiem wiślanym przecież on się więcej chyba nie ściśnie, żeby mi siadł? kiedy go ubijałem był wilgotny, Zdecydowałem się go włożyć do fundamentów bo zalegał mi na dziłce a kierowca cięzarówki do swojej budowy wsypał 150 kubików tego samego piasku, kolega róweniż takiego używał noi architekt który adaptował projekt domu na działce sytuacyjnej powiedział, ze taki może być

prosze mi powiedzieć czy jeżeli zagęszczałęm taki piach wartwam, to on mi siądzie?

niepokoi mnie jedynie próba z drutem zbrojeniowym 12tką tzn w ten polny piasek drut nie wejdzie głębiej niż kilka centymetrów a w ten wiślany wejdzie głęboko mimo że ubijany był tak samo. śwaidczy to że rzeczywiście się nie zagęszcza ale czy to znaczy że opadnie skoro nie opadł więcej od zagęszczarki płytowej ani od skoczka?

z drugiej strony to wsypałem go też bo przewertowałem troche na forach budowlanych i były opinie że obojętnie jaki piasek wsypać. wtedy nie dostrzegałem tego że wiślany sie nie zagęszcza bądź nie wiedziałem co to znaczy bo jak dla mnie kiedy był wilgotny to babka z piasku z niego normalnie się robiła i wygląda jakby sie ubijał.

Czy ktoś miał problemy na swojej skórze przez zasypanie fundamentów piaskiem wiślanym (rzecznym)? bo nie doczytałem sie takiego wpisu na żadnym forum

I z drugiej strony kto zasypywał piaskiem wiślanym fundamenty i nie miał żadnych problemów?

Proszę o wpisy osób które używały takiego piachu.

Będę spokojniejszy..... albo nie....

• 6 years później...