Gość kasior 13.06.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 co to jest nadzór archeologiczny na działce!!!!!!!!!! i jak to się może skończyć??????????, ludzie pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 13.06.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Podczas prowadzenia robót ziemnych archeolog daje wskazówki jak należy to robić. Na terenie objętym nadzorem archeologicznym roboty ziemne wykonuje się ręcznie z zachowanie ostrożności. O każdym napotkanym przy robotach przedmiocie, który może okazać się wykopaliskiem należy powiadomić nadzór archeologiczny. Archeolog ma podstawie obserwacji przy robotach ziemnych wykonuje dokumentację, w której opisane są fakty i wnioski.Bywa, że projektowany budynek zlokalizowany jest na starym cmentarzysku, jest to miejsce gdzie można znaleźć różne rzeczy.Utrudniena, jakie mogą z tego wyniknąć - to:- opóźnienie robót- w najgorszym przypadku wstrzymanie budowyPoza tym prawdopodobnie archeologowi będzie musiał zapłacić inwestor. Znam tylko jeden taki przypadek - Inwestor sam musiał zlecić nadzór i zapłacił ze swojej kasy. Nikt mu tego nie chciał zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 wielkie dzięki za odpowiedz. a nie wiesz ile to może kosztować ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 co to jest nadzór archeologiczny na działce!!!!!!!!!! i jak to się może skończyć??????????, ludzie pomocy W warunkach zabudowy postraszono mnie rowniez, ze na dzialce jest jakies siedlisko archelogiczne i wymagana jest zgoda wojewodzkiego konserwatora zabytkow. Napisalem pismo z prosba o zgode i... dostalem bez problemow. Podczas kopania nic nie znaleziono. Pozdrowienia Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 13.06.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Archeolog wziął około 300 zł. Ale jak masz możliwość aby pokrył to konserwator zabytków, lub urząd to wykorzystaj. Najlepiej zwróć się pisenmie do Wojewódzkiego konserwatora zabytków o ustanowienie nadzoru archeologicznego i załącz kopię decyzji, w której to zostało zawarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Dzięki wielkie pocieszyłes mnie trochę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.06.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 na moim polu gdzie sie buduje..okazałos ie ze niektórzy maja siedlisko archeologicznego...ale wystapili o zgode zapłacili słysząłm cos kolo 500 zł i wydano im pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 co to jest nadzór archeologiczny na działce!!!!!!!!!! i jak to się może skończyć??????????, ludzie pomocy Nadzór archeologiczny polega na tym, że archeolog podczas budowy (np. kopania fundamentu) przygląda się, czy w ziemi nie ma zabytków archeologicznych. Taki nadzór nie jest bardzo drogi. O jego zakresie decyduje konserwator. Wiem to, bo jestem córką archeologa i często byłam na takich nadzorach. Spokojnie, bez obaw! Gośka ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts