Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

optymalizacja strony www

Majka

Recommended Posts

wpisalam tez stronę tui - tam wyszlo chyba 48, i neckermanna - tam ponad 200.

co to oznacza? :oops:

Że nie zawsze to co ładnie wygląda jest stworzone zgodnie ze standardem. Albo, że nie każdy kto pisze strony wie co to walidator :) Tak czy ciak oznacza to, że jest tam dokładnie tyle błędów ile wskazał walidator...

Programiści kodujący stronę najczęściej zauważają tylko te błędy, które powodują, że strona nie wyświetla się tak jak by tego chcieli. Jest jednak cała gruba błędów, która nie manifestuje się bezpośrednio i tych błędów autorzy wymienionych przez Ciebie stron nie zauważyli.

trochę się zgubiliśmy

po poprawie jest tak

Meta tags analysis.

Title: Title relevancy to page content is fair.

The Title relevancy to page content is 50%.

Description: Description relevancy to page content is very poor.

The Description relevancy to page content is 18%.

Keywords: Keyword relevancy to page content is poor.

The keywords relevancy to page content is 50%.

Robots: The Robots meta tag contains no errors.

This tag contains 18 characters.

Author: The Author meta tag contains no errors.

This tag contains 13 characters.

no i teraz nie wiem, czy poprawilismy, czy zepsuliśmy

analiza etykietek.Meta. Tytuł: Odniesienie tytułu, by paginować zawartość jest piękne. Odniesienie Title, by paginować zawartość ma 50% lat. Opis: Odniesienie opisu, by paginować zawartość jest bardzo biedne. Odniesienie Description, by paginować zawartość ma 18% lat. Kluczowe słowa: Odniesienie kluczowego słowa, by paginować zawartość jest biedne. Odniesienie kluczowych słów, by paginować zawartość ma 50% lat. Roboty: Etykietka meta Robots nie zawiera żadnych błędów. Ta etykietka zawiera 18 charakterów. Autor: Etykietka meta Author nie zawiera żadnych błędów. Ta etykietka zawiera 13 charakterów.analiza etykietek ęęłęóMeta.

Tytuł:

Odniesienie tytułu,by paginować zawartość jest piękne.

Odniesienie Title,by paginować zawartość ma 50% lat.

Opis:

Odniesienie opisu,by paginować zawartość jest bardzo biedne.

Odniesienie Description,by paginować zawartość ma 18% lat.

Kluczowe słowa:

Odniesienie kluczowego słowa,by paginować zawartość jest biedne.

Odniesienie kluczowych słów,by paginować zawartość ma 50% lat.

Roboty:

Etykietka meta Robots nie zawiera żadnych błędów.

Ta etykietka zawiera 18 charakterów.

Autor:

Etykietka meta Author nie zawiera żadnych błędów.

Ta etykietka zawiera 13 charakterów.

Dosłowne tłumaczenie z translatora...........nie gniewaj się

Majeczko cały czas wierze ,że K. JoShi Ci pomoże bo to o niej myslałem jak założyłaś ten watek.

powodzonka..............już Wam nie dużo brakuje.

pzdr.

trochę się zgubiliśmy

po poprawie jest tak

Meta tags analysis.

Title: Title relevancy to page content is fair.

The Title relevancy to page content is 50%.

Description: Description relevancy to page content is very poor.

The Description relevancy to page content is 18%.

Keywords: Keyword relevancy to page content is poor.

The keywords relevancy to page content is 50%.

Robots: The Robots meta tag contains no errors.

This tag contains 18 characters.

Author: The Author meta tag contains no errors.

This tag contains 13 characters.

no i teraz nie wiem, czy poprawilismy, czy zepsuliśmy

No... Wygląda, że jest lepiej. Ciągle jeszcze przekrycie między zawartością strony a opisem wynosi tylko 18% ale za to słowa kluczowe pokrywają się z treścią strony już w 50%...

przejechałam się po innych stronach. Wiele firm używa słów kompletnie nie związanych z ich ofertą, maja ich np. 200. Oczywiście roboty krytykują, ale nie banują, a linki do tych stron sa na pierwszej stronie przeglądarki. Uzywanie takich słów jest napewno nieeleganckie, ale czy przypadkiem nie jest skuteczne?

co zrobic z tymi 18% narazie kompletnie nie wiem. :(

przejechałam się po innych stronach. Wiele firm używa słów kompletnie nie związanych z ich ofertą, maja ich np. 200. Oczywiście roboty krytykują, ale nie banują, a linki do tych stron sa na pierwszej stronie przeglądarki. Uzywanie takich słów jest napewno nieeleganckie, ale czy przypadkiem nie jest skuteczne?

Skuteczne, dopóki system się nie zorientuje i nie wyzeruje indeksu. Jaki PageRank mają te strony ?

Nadal niestety nie używacie znaczników np

czy , co poprawiłoby jeszcze kwestię słów kluczowych w treści...

Walidator pokazuje kilka błędów, ale to pezeze mnie. błąd typu:

Zbędny slesz przed znakiem '>'. U mnie takie slesze są konieczne, bo ja piszę nie w html a xml i tak właśnie pisałam odruchowo pomagając Ci poprawić błędy. Niektóre z pozostałych błędów wynikają właśnie z tego...

Kolejny błąd:

Jeśli stosujesz style to nie dawaj atrybutów do znacznika

załatw to w pliku stylów

body {
padding: 0;
margin-top: 8;
}

Jak chcesz mieć zawartość ustawioną na środku niezależnie od rzdzielczości osoby oglądającej to polecam takie style:

*{
margin : 0 0 0 0;
padding : 0 0 0 0;
}

div#container {
width: 750px;
height: auto;
margin-top: 15px;
margin-right: auto;
margin-bottom: 10px;
margin-left: auto;
}

A w pliku html:

Tu tabela z treścią strony jeśli już koniecznie musi ona być oparta na tabelkach.

Kolejny bląd:

Line 17 column 142: required attribute "ALT" not specified.

wstawiając obrazki należy ustawić wartość alt="jakiś tekst mówiący co jest na obrazku". To info dla osób, które mają wyłączoną grafikę lub którym się ta grafika z innych powodów nie wczyta. Ten błąd powtarza się często. Dla jednych to kwestia estetyki, dla innych dostępnosci ;)

O tym błędzie już mówiłam:

Line 33 column 56: an attribute specification must start with a name or name token.

...     

To: '' powinno zniknąć.

Ostatni błą:

Line 311 column 40: document type does not allow element "TD" here; assuming missing "TR" start-tag.

czarny.gif

A w ogóle to po co Ci słowa kluczowe nie związane z ofertą ? Przecież chcesz, żeby przyszli do Ciebie klienci zainteresowani tym, co możesz im zaoferować. Zupełnie nie rozumiem... Możesz oczywiście wstawić w sprytny sposób w treści np słowo sex. Tylko po co ? Chyba nie o to chodzi, żeby oglądalność strony podnosili napaleni chłopcy szukający gołych dziewczyn :)

A w ogóle to po co Ci słowa kluczowe nie związane z ofertą ? Przecież chcesz, żeby przyszli do Ciebie klienci zainteresowani tym, co możesz im zaoferować. Zupełnie nie rozumiem... Możesz oczywiście wstawić w sprytny sposób w treści np słowo sex. Tylko po co ? Chyba nie o to chodzi, żeby oglądalność strony podnosili napaleni chłopcy szukający gołych dziewczyn :)

napewno zorientowalas się jaka to moja branża. Jedna z kluczowych firm w swoich słowach kluczowych wpisała nazwy firm konkurencyjnych 8) Naprawdę :-?

Poza tym piszą zwroty z polskimi literami, bez polskich liter i w odmianie przez przypadki. Tak sie powinno robić?

Joshi, jak ja bym chciała mieć taką wiedzę jak Ty :oops:

Bardzo dziekuję :D

Bełatko, nie wiem, czy nie za stara jestem na zostanie informatyliem :roll:

tak sobie myślę nad slowami kluczowymi. I mam do Was wszystkich pytanie.

Co wpisalibyście w wyszukiwarkę typu google, chcąc coś znaleźć na wakacje? 8)

dajcie przykłady słów /dokładnie tak jak wpisujecie/

• 2 weeks później...

I ja też się zwalidowalem za pomocą programu Tagik. Niestety nie nadążam za tym wszystkim.

Wyszło mi tych błędów 77 i wszystkie prawie takie same

Znacznik ma status 'deprecated' w HTML 4.0. - najwięcej (co oznacza

że powinno się zaniechać używania takich znaczników, ponieważ mogą one wkrótce przestać być rozumiane przez przeglądarki).

Jest jeszcze podobny:

Znacznik

ma status 'deprecated' w HTML 4.0.

O co tu biega ?

:-? :oops:

I ja też się zwalidowalem za pomocą programu Tagik. Niestety nie nadążam za tym wszystkim.

Wyszło mi tych błędów 77 i wszystkie prawie takie same

Znacznik ma status 'deprecated' w HTML 4.0. - najwięcej (co oznacza

że powinno się zaniechać używania takich znaczników, ponieważ mogą one wkrótce przestać być rozumiane przez przeglądarki).

Jest jeszcze podobny:

Znacznik

ma status 'deprecated' w HTML 4.0.

O co tu biega ?

:-? :oops:

Biega o to, ze nie należy stosować znacznika

i a zamiast tego ztosować

i z odpowiednimi stylami, które pozwolą ustawić krój i kolor pisma lub wycentrowac tekst.

Tu masz przykład:

Lorem ipsum ea vel prompta accusata, idque ocurreret mnesarchum an quo, et eros partem cum. No pro ipsum fuisset, docendi deserunt persecuti ius ut, iusto lobortis te sea. Atomorum incorrupte repudiandae has no, accumsan indoctum explicari ut vim. Ad vis nisl reprehendunt.Pro eu quot fabellas efficiendi, sumo dolore pro an, qui eros pertinacia ei. Ne mea graecis appetere rationibus, sit nibh graeci ex, in his omnis saepe convenire. Semper malorum sit ex, vis at quando audiam assueverit, elitr repudiare ut ius. Ad quando ignota salutatus ius, quas admodum volumus id cum. Latine sapientem adipiscing mel ad, pro porro legere ne. Alia timeam posidonium no eam, at takimata nominati antiopam cum.Nam ferri lorem platonem et, moderatius inciderint eum ex, vim ridens causae vituperata ne. Eu facilis verterem eos. Cetero molestie at eos. Elit sonet veritus ad mel, eu cum eros disputando suscipiantur. No eum modo facete interesset, no audire eleifend abhorreant vel, eum cu minimum reprimique.Nam ferri lorem platonem et, moderatius inciderint eum ex, vim ridens causae vituperata ne. Eu facilis verterem eos. Cetero molestie at eos. Elit sonet veritus ad mel, eu cum eros disputando suscipiantur. No eum modo facete interesset, no audire eleifend abhorreant vel, eum cu minimum reprimique.Cu mazim dolor insolens eos. Eum quodsi dignissim eu, his an mollis oportere erroribus, malis tamquam sea eu. Eos ne ignota forensibus dissentiunt, cum in utroque mnesarchum appellantur, ex vim esse quot pertinax. Ei ius persius ponderum, eum an tale nobis.

Wrzuć to w

i zobacz jak wygląda w przeglądarce. A potem poucz sie o stylach css, ich mozliwościach i sposobach dodawania do kodu html. Ja tu zastosowałam metodę bezpośredniego wpisywania w znacznikach. Ani to ładne ani wygodne, ale za to łatwo można pokazac jak działa.

wczasy, tanie wakacje, last minute, Grecja wakacje, Turcja wczasy, egipt wczasy, ciepłe morze.......................

coś w tym stylu :roll:

Tu masz przykład:

Wrzuć to w

i zobacz jak wygląda w przeglądarce. A potem poucz sie o stylach css, ich mozliwościach i sposobach dodawania do kodu html. Ja tu zastosowałam metodę bezpośredniego wpisywania w znacznikach. Ani to ładne ani wygodne, ale za to łatwo można pokazac jak działa.

Moja strona jakoś wygląda, bo robiłem to za pomocą programów FrontPage i Nvu i ten ostatni mi centrował prawdopodobnie. Nie wyobrażam sobie poprawianie tego wszystkiego w servisie, chyba by mi zajęło to rok siedzenia przy kompie. Ale następne strony pewnie będę poprawiał. Jak na razie działa to w różnych przeglądarkach i w zasadzie wszystko wyświetla się poprawnie. Dzięki za poradę, opanowanie tego chyba przerasta moje możliwości.

I postaram się to wrzucić w

, jak mi się uda to dam znać.

I udało się, ciekawy efekt, ale zamieniłem te na i

na

na mojej stronie i pozmieniało mi pierwotne ustawienia.

Chyba jednak dalej będe tworzył na programach typu WYSIWYG :wink:

wczasy, tanie wakacje, last minute, Grecja wakacje, Turcja wczasy, egipt wczasy, ciepłe morze.......................

coś w tym stylu :roll:

czyli 2 slowa :roll: trzeba pomyśleć 8)

Bleeee.... To może zleć robienie komuś, kto zrobi to porządnie?

Są programy w których pisze się prawie ręcznie, ale cały czas można podglądać jak to wychodzi.

:-?

Zlecić ? - ale ja mam przyjemność w tym co robię, mimo że używam tych programów. I tak uważam, że już cos tam potrafię zrobić.

Na moim poziomie manualnym tworzenia stron www za pomocą tego typu programów jak na razie ma sens. Czytam czasem różne wypowiedzi na forach, gdzie osoby tworzące ręcznie osiągają pełne mistrzostwo i kunszt w tym temacie. Krytykują sposób tworzenia stron za pomocą programów WYSIWYG. Coś w tym jest na pewno z prawdy, gdyż przy ich pomocy nie jestem w stanie wykonać niektórych operacji i otrzymać na stronie dokładnie to czego oczekuję. Może brak mi jeszcze wyobraźni i wary w swoje możliwości. Programy o których piszesz znam, tylko brak mi czasu i przewodnika co by mnie powoli ..... Na moje dzieci liczyć nie mogę, kompletnie tymi sprawami się nie interesują. :-?

Zaczynałem od edytora WORD i w nim tworzyłem pierwsze strony. Po latach stwierdzam, że to była pomyłka. Być może jak się kiedyś nauczę ręcznego pisania, będę miał podobne skojarzenia. Wychodzę z założenia, że strona powinna być prosta, szybko się wczytywać, beż zbędnych bajerów tz. „wesołego miasteczka”.

Najważniejsze, że powoli się rozwijam w tym temacie. :wink: