Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak nie płacić abonamentu TV ?

Recommended Posts

jeśli abonament RTV to opłata za możliwość odbioru tv publicznej, a kablówka i np. cyfra płacą za pobieranie i nadawanie ich sygnału, to dla mnie jest to opłata podwójna za to samo - ponieważ to nie kablówka płaci tylko klienci;

miałam jeszcze śmieszniej w kamienicy, administrator kazał mi płacić za gniazdko tv publicznej w jadalni - tzw. opłata za antenę na dachu :) telewizor i cyfrę mam w salonie :)

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

telewizja to nie luksus, a jezeli nawet to za ten luksus place 43zł miesiecznie (kablowka)

Dla nas to nie luksus ale dla urzędników, to że TY oglądasz telewizje to luksus dla Ciebie. 43 zł które płacisz to jest "usługa telekomunikacyjna" polegająca na dostarczaniu sygnału umożliwiającego odbiór stacji RTV. Oprócz tego sygnał możesz odbierać z nadajników naziemnych albo satelitanych. Więc ta 43 zł nie jest przymusowe nawet jak nie jesteś wstanie w żaden inny sposób odebrać sygnału państwowych stacji RTV :D Żyjemy przecież w wolnym kraju :D :D :D

ja nie odbieram sygnalu "panstwowych stacji RTV" nie mam anteny naziemnej czy jak to sie tam nazywa

jeśli abonament RTV to opłata za możliwość odbioru tv publicznej, a kablówka i np. cyfra płacą za pobieranie i nadawanie ich sygnału, to dla mnie jest to opłata podwójna za to samo - ponieważ to nie kablówka płaci tylko klienci;

miałam jeszcze śmieszniej w kamienicy, administrator kazał mi płacić za gniazdko tv publicznej w jadalni - tzw. opłata za antenę na dachu :) telewizor i cyfrę mam w salonie :)

Już o tym pisałem w tym wątku "abonament" RTV to inaczej podatek za posiadanie TV - nie ma znaczenie co oglądasz i czego słychasz. Kasa z tego podatku trafia do państwowego radia i telewizji. Opłata za używanie jest jedna, natomiast to, że cyfra płaci też na inne opłaty na państwowe radio i telewizje to inna sprawa. A jak kupujesz samochodów to ile masz opłat: samochód, podatek, cło, podatek ekologiczny jak stary - miał być, rejstracyjny itp ...

telewizja to nie luksus, a jezeli nawet to za ten luksus place 43zł miesiecznie (kablowka)

Dla nas to nie luksus ale dla urzędników, to że TY oglądasz telewizje to luksus dla Ciebie. 43 zł które płacisz to jest "usługa telekomunikacyjna" polegająca na dostarczaniu sygnału umożliwiającego odbiór stacji RTV. Oprócz tego sygnał możesz odbierać z nadajników naziemnych albo satelitanych. Więc ta 43 zł nie jest przymusowe nawet jak nie jesteś wstanie w żaden inny sposób odebrać sygnału państwowych stacji RTV :D Żyjemy przecież w wolnym kraju :D :D :D

ja nie odbieram sygnalu "panstwowych stacji RTV" nie mam anteny naziemnej czy jak to sie tam nazywa

Patrz wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku. Nie ma znaczenia co oglądasz - płacisz za luksus oglądania TV i słuchania radia czyli za posiadanie sprawnego odbiornika RTV

9 lat juz nie place - a wezwania do zaplaty do kosza normalnie wrzucam - nie sa w stanie wyegzekwowac nakazu platniczego - nie moga tez wejsc do mieszkania bez nakazu sadowego - a nakazu sadowego nie ma i nie bedzie

Tylko ja chciałem legalnie, a teraz wyrejestrować z wiszącym talerzem na kominie, to byłby beszczel nade wszystko 8)

Buduję nowy dom i mógłbym zmienić sposób dystrybucji sygnału tudzież wizji .

Ale chyba legalnie nie da się korzystać i nie płacić :cry:

Chociaż ...

przyszedł mi do głowy szatański pomysł.

Zostać politykiem i zmienić prawo !

A tfuu, politykiem ... :evil: chyba mnie wiosna uderzyła w potylicę :wink: :D

gosciu01 jak juz raz kiedys zapłaciłeś to jesteś na ich liście,.

Hehe, dokladnie tak. Ja po dzis dzien dostaje poczta zachety do zaplacenia abonamentu za TV adsesowane na goscia, od ktorego ladnych kilka lat temu kupilem mieszkanie. Widocznie kiedys zaplacil i mu sie abonament skonczyl. A na moje nazwisko nic a nic.

dziwne ze abonament w kwocie 180 zl rocznie tak oburza a opłacanie np. OC dla samochodu juz nie oburza choc kwota jest tu znacznie wyższa

tu tez jest przymus i nie ma takiej możliwosci by ktos

zrezygnował z OC jednoczesnie deklarujac sie ze w razie wypadku z jego

winy pokryje on straty z własnej kieszeni

przez analogie OC powinno wywoływac oburzenie: przeciez płace podatek

w momencie zakupu, producent tez placi podatki - to dlaczego jeszcze

musze dodatkowo placic OC skoro np. przez 10 lat nie spowodowałem wypadku

rozumiem ze płacenie podatku za psa tez dla wiekszosci społeczenstwa jest nie do zaakceptowanie

czyli ze prawem można sie podeprzec tylko wtedy gdy jest ono nam na reke a gdy juz prawo miałoby nieść jakies konsekwencje np. finansowe to najlepiej obowiazujace prawo jest zanegowac, wyśmiac

Parę lat temu "zaprzyjaźniona" z policją grupa wyniosła mi z domu cały sprzęt RTV (w tym nowiuśki 2-dniowy telewizor Panasonic).

W trakcie dochodzenia policyjnego, szef miejscowej policji, podczas kolejnej rozmowy, zwierzył mi się że policja doskonale zna tą grupę, wie gdzie jest mój sprzęt, ale nic nie zrobi bo.............nie może "spalić" informatora, którego ma w tej grupie.

Dostałem za to postanowienie o umorzeniu postępowania z powodu .......niewykrycia sprawców.:o

No to obraziłem się :wink: - telewizora nie kupowałem a abonament przestałem płacić.

Po paru miesiącach z poczty przyszło upomnienie z odsetkami.

No to poszedłem na pocztę i okazałem prawomocne postanowienie prokuratora - że telewizor skradziono i nie odzyskano.

Powiedzieli że takie rzeczy to tylko KRRiT.

To napisałem odwołanie do KRRiT.

To dostałem odpowiedź odmowną.

To wysłałem Szefowej KRRiT kopie postanowienia prokuratora w którym jak wół stało że telewizor uległ nieodwracalnemu przewłaszczeniu ze mnie na złodzieja.

Poinformowałem też że dane teleadresowe złodzieja są w posiadaniu miejscowej jednostki policji co powinno ułatwić KRRiT egzekwowanie abonamentu od nowego posiadacza mojego telewizora, który wszedł w jego posiadanie drogą kradzieży z włamaniem do mojego domu i jeśli nawet zbył go już z przeznaczeniem na napoje wzmacniające, to do niego należy zwracać się o wskazanie od kogo teraz abonament jest należny.

Dodałem też, że takie rozwiązanie wydaje mi się bardziej społecznie sprawiedliwe, bo dlaczego ja mam płacić abonament za telewizor który właśnie oglada sobie mój złodziej .........albo inny paser.

ODPOWIEDZI NIGDY NIE DOSTAŁEM, ale też zaprzestali cichaczem dalszego nękania mnie w tej sprawie. :D

dziwne ze abonament w kwocie 180 zl rocznie tak oburza a opłacanie np. OC dla samochodu juz nie oburza choc kwota jest tu znacznie wyższa

tu tez jest przymus i nie ma takiej możliwosci by ktos

zrezygnował z OC jednoczesnie deklarujac sie ze w razie wypadku z jego

winy pokryje on straty z własnej kieszeni

przez analogie OC powinno wywoływac oburzenie: przeciez płace podatek

w momencie zakupu, producent tez placi podatki - to dlaczego jeszcze

musze dodatkowo placic OC skoro np. przez 10 lat nie spowodowałem wypadku

rozumiem ze płacenie podatku za psa tez dla wiekszosci społeczenstwa jest nie do zaakceptowanie

czyli ze prawem można sie podeprzec tylko wtedy gdy jest ono nam na reke a gdy juz prawo miałoby nieść jakies konsekwencje np. finansowe to najlepiej obowiazujace prawo jest zanegowac, wyśmiac

Wszycy się oburzają na większość idiotycznych podatków i przepisów. Tylko przy podatku RTV próbuje się wmówić mi, że to nie podatek od luksusu a "danina" na "wspólny majątek", "dobro narodowe" które jak upadnie to cała "wysoka" kultura Polski legnie w gruzach i takie tam inne bzdety. Nawet w tym wątku niektórzy uwierzyli w takie bzdury. Opłaty dla mnie są do zaakceptowania ale - jak płace na emeryturę to chcę mieć emeryturę, jak płace na bezpłatną służbę zdrowia to chcę mieć tą "bezpłatną" służbę zdrowie, jak płace na ubezpieczenie to chcę mieć to ubezpieczenie i jak płacę za słuchanie i oglądanie stacji X to chce żeby ta kasa trafiała do stacji X. Czy to tak ciężko zrozumieć.

Na ubezpieczenia, tzw: "bezpłatną" służbę zdrowia, pseudo składki emerytalne wszyscy się oburzają i zapewniam Cię "plusku", że każdy by na tym lepiej wyszedł gdyby sam sobie te sumy dobrowolnie odprowadzał. Ale lewacka propaganda której niestety uwierzyłeś mówi tak: ty jesteś głupi i sobie nie poradzisz lepiej płać nam te podatki, składki i będziesz miał "bezpłatną" opiekę zdrowotną, emerytury i inne narodowe czy społeczne g..na takie jak np: telewizja. I cześć ludzi niestety w to wierzy, gorzej nawet jak się na tym przejedzie to dalej wierzy i płaci bo tak działa propaganda. A jak ktoś się na ten system oburza to nie nadaje się do społeczeństwa, nie jest pro ekologiczny, społeczny, europejski, ludzki i najlepiej go wyśmiać. A ja chce sam decydować komu zapłacę jaką składkę i za co i zapewniam Cię "pluszku", że wtedy zostanie mi dużo więcej kasy niż obecnie i wtedy tą nadwyżkę chętnie bym przeznaczył na jakiś cel np: utrzymywanie niszowej stacji radiowej. Ale to byłby mój świadomy wybór i można by mówić wtedy o "majątku narodowym" czy "majątku społecznym"

krzysq - nic dodać, nic ująć.

był swego czasu ( jest ) taki polityk J.Korwin Mikke,

to nie do końca poje poglądy polityczne, ale często gadał mądrze,

szkoda, że nie miał przebicia.

Mielibyśmy sprywatyzowane wszytko oprócz dostępu do powietrza :lol:

Parę lat temu "zaprzyjaźniona" z policją grupa wyniosła mi z domu cały sprzęt RTV (w tym nowiuśki 2-dniowy telewizor Panasonic).

W trakcie dochodzenia policyjnego, szef miejscowej policji, podczas kolejnej rozmowy, zwierzył mi się że policja doskonale zna tą grupę, wie gdzie jest mój sprzęt, ale nic nie zrobi bo.............nie może "spalić" informatora, którego ma w tej grupie.

Dostałem za to postanowienie o umorzeniu postępowania z powodu .......niewykrycia sprawców.:o

No to obraziłem się :wink: - telewizora nie kupowałem a abonament przestałem płacić.

Po paru miesiącach z poczty przyszło upomnienie z odsetkami.

No to poszedłem na pocztę i okazałem prawomocne postanowienie prokuratora - że telewizor skradziono i nie odzyskano.

Powiedzieli że takie rzeczy to tylko KRRiT.

To napisałem odwołanie do KRRiT.

To dostałem odpowiedź odmowną.

To wysłałem Szefowej KRRiT kopie postanowienia prokuratora w którym jak wół stało że telewizor uległ nieodwracalnemu przewłaszczeniu ze mnie na złodzieja.

Poinformowałem też że dane teleadresowe złodzieja są w posiadaniu miejscowej jednostki policji co powinno ułatwić KRRiT egzekwowanie abonamentu od nowego posiadacza mojego telewizora, który wszedł w jego posiadanie drogą kradzieży z włamaniem do mojego domu i jeśli nawet zbył go już z przeznaczeniem na napoje wzmacniające, to do niego należy zwracać się o wskazanie od kogo teraz abonament jest należny.

Dodałem też, że takie rozwiązanie wydaje mi się bardziej społecznie sprawiedliwe, bo dlaczego ja mam płacić abonament za telewizor który właśnie oglada sobie mój złodziej .........albo inny paser.

ODPOWIEDZI NIGDY NIE DOSTAŁEM, ale też zaprzestali cichaczem dalszego nękania mnie w tej sprawie. :D

He he he uznali twoje pismo za zgłoszenie wyrejestrowania odbiornika. Tak było im wygodniej postanowić niż prowadzić korespondencje z "pieniaczem "

Kochani to nikt inny tylko my sami pracujemy w tych urzedach na pocztach itp. Zrozummy się na wzajem oraz prawo które nie zawsze ma wiele wspólnego ze zdrowym rozsadkiem ale przestrzegac je musimy. Więc jesli piszemy do jakiegoś urzędu to dajmy szanse urzędnikowi rozpatrzec nasze pismo pozytywnie. Jak naze pismo będzie opowiadaniem, nowela lub innym utworem literackim to szanse nasze spadaja gdyz nie bęzie się go dawało podciagnac pod jakies tam pragrafy.

Pozdrawiam

był swego czasu ( jest ) taki polityk J.Korwin Mikke,

to nie do końca poje poglądy polityczne, ale często gadał mądrze,

szkoda, że nie miał przebicia.

Mielibyśmy sprywatyzowane wszytko oprócz dostępu do powietrza

... no i statystyczny Polak nie oddawalby panstwu 83% zarobionych przez siebie pieniedzy w zamian za mgliste obietnice emerytury (kiedys tam cos tam..., vide niedawne orzeczenie TK), bezplatnego leczenia, ........ i wspanialych programow serwowanych przez telewizje publiczna.

...w zamian za mgliste obietnice emerytury (kiedys tam cos tam..., vide niedawne orzeczenie TK),

a propos emerytury.

Statystycznie rzecz biorąc będę żył 71 lat ( rocznik statystyczny ), emeryturę zacznę pobierać w wieku lat 65. Jak nam dobrodzieje nie zafundują możliwości uskładania na większą emeryturę. :evil:

Czyli wypłaty będą trwały 6 lat.

W wieku 65 lat będę miał staż składek = 43 lata.

Moja emerytura, jak się analitycy spodziewają, będzie w wysokości 60-70% obecnego wynagrodzenia.

( :evil: bez brzydkich słów :evil: )

Co z moimi pieniędzmi ?

Na którym funduszu tak skutecznie dzielą się ?