retrofood 29.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ja w życiu stosuję prawo logiki: nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Ja do tego podchodzę nieco inaczej: Nie czyń drugiemu, co możesz drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.03.2007 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Odpowiadam na pytania autora wątku: ... dzięki Czyli należałoby korzystać z odbiornika innego niż telewizyjny lub radiowy. Domniemam, że rzutnik jak już zostało to wspomniane wyżej, nie podpada Wideo i koncerty można oglądać bez abonamentu. Chyba też w niezbyt duzym gronie ( inna ustawa ). W zestawie muzycznym mam amplituner, czyli za radio muszę zabulić A co z układem rzutnik+satelita ? monitor LCD + satelita ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 29.03.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 ale Wy macie problemy jak nie płacic - co to za pytanie? nie płacic złodziejom i już! nigdy za abonament itd. lepiej zaprawe mieszajcie Uwazaj kolego ze slowami bo wlasnie prawo jest po ich stronie. Abonament tv jest oplata za mozliwosc korzystania z telewizji. Nie korzystasz - nie plac. A korzystanie bez placenia jest wlasnie zlodziejstwem. Nie podoba sie prawo obowiazujace w Polsce? Zawsze mozesz wyjechac, tak jak wyjechaly juz 2 mln rodakow. Sprobuj nie zaplacic abonamentu za przesyl pradu, gazu czy abonamentu tefonicznego. Jesli samy sie rozgrzeszamy z drobnych kradziezy jak np. abonament tv, wyrzucanie smieci nie do swoich kubłów czy "wykopałem z lasu drzewko - bo po co kupowac" to potem nie dziwmy sie ze i inni rozgrzeszaja sie ze swoich malych kradziezy "zabrałem sąsiadowi 10 cegiel bo on ma ich 5000 sztuk" i idac dalej "ukradlem temu bogatemu radio z samochodu - jego stac na nowe a mnie nie". Nasze spoleczenstwo, nawet jego najmlodsze pokolenie jest przesiakniete komunistycznym mysleniem - jak jakies dobro jest wspolne to tego sie nie szanuje, mozna zniszczyc, ukrasc. Twoja wypowiedz jest dowodem na to ze w Polsce bedzie lepiej dopiero za 2-3 pokolenia gdy ludzie zaczna inaczej myslec o wspolnym majatku a na razie to swojego pilnujemy tak że za wrzucony papierek na nasz ogrodek to zabilbys sasiada a taki sam papierek wyrzucony na przystanku jest cool - objawem luzu. Prosze, nie bierz sobie mojej wypowiedzi jako osobistego przytyku. Chodzi mi o to ze jako spoleczenstwo nie nauczylismy sie jeszcze szanowac wspolnego majątku. Hej Pluszku, jeśli żyjemy w demokratycznym państwie, mamy prawo mówić co myślimy. Jeśli nie podoba się komuś płacenie za abonament to nie rozumiem dlaczego nie może o tym mówić Jeśli zawsze byśmy się zgadzali ze wszystkim...i bali cokolwiek powiedzieć to byśmy nadal mieli lata 80 w Polsce i "wspaniały ustrój" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 29.03.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Czyli należałoby korzystać z odbiornika innego niż telewizyjny lub radiowy. Nie. Mozesz mieć telewizor i radio. Tylko nie możesz mieć zaprogramowanych stacji umożliwiających odbieranie programów. Jeszcze raz przytaczam najistotniejszy dla sprawy fragment ustawy: Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe. 2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. A zatem jeśli masz w domu telewizor lub radio ale NIE zaprogramowane na odbiór programów to nie musisz płacić abonamentu. Natomiast jeśli zaprogramowałeś sobie jakikolwiek program - płacić musisz. Mozna by się zacząć zastanawiać nad definicją słowa "natychmiastowy" bo przecież natychmiastowo to działa poduszka powietrzna w samochodzie a jak wyjmę wtyczkę od zaprogramowanego telewizora z gniazdka to nie posiadam odbiornika umożliwiającego natychmiastowy odbiór. I tak oto dochodzimy do absurdów bo stara maksyma głosi, że PRAWO stosowane dosłownie staje się BEZPRAWIEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 osobiscie mam zamontowana telewizje kablowa w ktorej oplaty wychodza mnie miesiecznie 43zł - nie mam w domu zadnej anteny naziemnej czy jak to sie tam nazywa - czy musze jeszcze dodatkowo placic za abonament radiowo telewizyjny - radia nie posiadam w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 30.03.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 osobiscie mam zamontowana telewizje kablowa w ktorej oplaty wychodza mnie miesiecznie 43zł - nie mam w domu zadnej anteny naziemnej czy jak to sie tam nazywa - czy musze jeszcze dodatkowo placic za abonament radiowo telewizyjny - radia nie posiadam w domu. jeśli masz telewizor to powinieneś bulić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 i to jest wlasnie absurd - kupujac telewizor juz placilam podatek - teraz mam co miesiac placic tylko za to ze go mam - z jakiej racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 30.03.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 i to jest wlasnie absurd - kupujac telewizor juz placilam podatek - teraz mam co miesiac placic tylko za to ze go mam - z jakiej racji. Kupując TV płacileś podatek za ten sprzęt. A teraz będziesz płacił podatek od luksusu jakim jest oglądanie tego TV. Podłącz kablówkę do kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.03.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jest wyjście z sytuacji. Niech Telewizja Publiczna zaprzestanie nadawania programów i wypuści swój dekoder. Zobaczymy wtedy jakie jest zainteresowanie odbiorem jej programów. Ponadto jeśli to jest telewizja PUBLICZNA to jakim prawem za publiczne pieniądze tworzy się nowy kanał sportowy TVP Sport a następnie odsprzedaje ją na wyłączność stacjom komercyjnym ? Ponadto skoro Telewizja Publiczna utrzymuje się z abonamentu ( co nie jest do końca prawdą bo lwią część zjada KRRiT) to jakim prawem dopuszcza do emisji tylu reklam ? Chyba na pensje panów i pań OPOWIADACZY sięgające dziesiątki tysięcy PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 30.03.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jesli uznam w moim głebokim przekonaniu że prawo do nietykalnosci osobistej to kretynizm będe mógł złamac prawo i cie nawalić ? Pozdrawiam Nie, mówi o tym znana dewiza "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Czy naprawdę do poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie potrzebujesz miliona zakazów i nakazów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 telewizja to nie luksus, a jezeli nawet to za ten luksus place 43zł miesiecznie (kablowka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.03.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jesli uznam w moim głebokim przekonaniu że prawo do nietykalnosci osobistej to kretynizm będe mógł złamac prawo i cie nawalić ? Pozdrawiam Nie, mówi o tym znana dewiza "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Czy naprawdę do poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie potrzebujesz miliona zakazów i nakazów? Co rozumiesz pod pojeciem poprawnego funkcjonowanie w społeczeństwie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 30.03.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 właśnie to boli! płacimy abonamenty za tv, kablówka i cyfra i inne powinny odprowadzać za nas pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 30.03.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jesli uznam w moim głebokim przekonaniu że prawo do nietykalnosci osobistej to kretynizm będe mógł złamac prawo i cie nawalić ? Pozdrawiam Nie, mówi o tym znana dewiza "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Czy naprawdę do poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie potrzebujesz miliona zakazów i nakazów? Co rozumiesz pod pojeciem poprawnego funkcjonowanie w społeczeństwie ? Pozdrawiam Ta dyskusja to już chyba nie temat na to forum. Żyj, i daj żyć. To takie trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 30.03.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 telewizja to nie luksus, a jezeli nawet to za ten luksus place 43zł miesiecznie (kablowka) Dla nas to nie luksus ale dla urzędników, to że TY oglądasz telewizje to luksus dla Ciebie. 43 zł które płacisz to jest "usługa telekomunikacyjna" polegająca na dostarczaniu sygnału umożliwiającego odbiór stacji RTV. Oprócz tego sygnał możesz odbierać z nadajników naziemnych albo satelitanych. Więc ta 43 zł nie jest przymusowe nawet jak nie jesteś wstanie w żaden inny sposób odebrać sygnału państwowych stacji RTV Żyjemy przecież w wolnym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.03.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jesli uznam w moim głebokim przekonaniu że prawo do nietykalnosci osobistej to kretynizm będe mógł złamac prawo i cie nawalić ? Pozdrawiam Nie, mówi o tym znana dewiza "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". Czy naprawdę do poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie potrzebujesz miliona zakazów i nakazów? Co rozumiesz pod pojeciem poprawnego funkcjonowanie w społeczeństwie ? Pozdrawiam Ta dyskusja to już chyba nie temat na to forum. Żyj, i daj żyć. To takie trudne? Chyba dla ciebie to trudne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 30.03.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 a czy cyfra, polsat lub enka nie płacą za posiadanie w swoich pakietach programów telewizji państwowej 1,2 czy 3? kiedyś tvp zasłaniała sie tym że ma pieniądze tylko z abonamentów. a reklamy? a platformy cyfrowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 30.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 właśnie to boli! płacimy abonamenty za tv, kablówka i cyfra i inne powinny odprowadzać za nas pieniądze "novi_ana" ABSOLUTNIE NIE. Jeden ma kablówkę inny satelite a inny jedno i drugie. I jak by tacy urzędnicy mieli sprawdzić czy obywatel Jan Nowak płaci podatek RTV. Musiała by powstać jakaś baza danych podobna do ZUS czy US gdzie by były zbierane te dane. Powstała by instytucja wzorowana na ZUSie np: ze swoją "policją" urzędniczą gdzie musiałby przyjść obywatel co jakiś czas i udowodnić że zapłacił podatek RTV. A jak by zgłosił, że nie ma odbiornika RTV to policja wraz z komandosami co jakiś czas robiłaby naloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 30.03.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 a czy cyfra, polsat lub enka nie płacą za posiadanie w swoich pakietach programów telewizji państwowej 1,2 czy 3? kiedyś tvp zasłaniała sie tym że ma pieniądze tylko z abonamentów. a reklamy? a platformy cyfrowe? Płacą państwowej telewizji za udostępnienie tego sygnału, a nawet mają obowiązek mieć te kanały w swojej ofercie. Te opłaty nie mają nic wspólnego z tzw: "abonamentem RTV". Podobnie jest z benzyną - jesteś wstanie zrozumieć podatki, marże, akcyza, prowizje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.03.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Powstała by instytucja wzorowana na ZUSie np: ze swoją "policją" urzędniczą gdzie musiałby przyjść obywatel co jakiś czas i udowodnić że zapłacił podatek RTV. A jak by zgłosił, że nie ma odbiornika RTV to policja wraz z komadosami co jakiś czas robiłyby naloty. I tak do tego dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts