Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kontrola inspekcji nadzoru budowlanego-pytanie

Recommended Posts

witam,

inspektorat nadzoru budowlanego zapowiedział mi kontrolę budowy domku jednorodzinnego. [w trakcie trwania budowy - dokładnie stan surowy zamknięty, po tynkach]

czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? co dokładnie kontrolują w takich przypadkach?

czy to wskazuje na donos sąsiada czy może wynikac z rutynowej kontroli?/

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mam raczej odstepstw od projektu. wydawało mi się że z sąsiadami też raczej nie ma problemu.

stawiałem na rutynową kontrolę ale rzeczywiście trochę to podejrzane.

jedyne co mi przychodzi do głowy do jeden z potencjalnych wykonawców który mi robił wycenę instalacji ale go nie wziąłem ze względu na cenę.

- odległości sa zachowane?

- tablica budowy /wypełniona/ wisi?

- umowa z wykonawcą jest na pismie

- dziennik budowy wypelniony?

- teren zabezpieczony? ogrodzenie jest?

jak masz wszystko w porządku, nie martw się. :wink:

zgadza się.

Ja miałem kontrolę - sąsiad "życzliwy" inaczej.

Dodatkowo doszło przy kontroli:

- pozwolenie na budowę: nr wpisują w protokół itp.

- powierzchowne mierzenie niwelatorem (takie urządzenie na podczerwień/wiązkę) czy odległości od granic działki są zgodne z projektem (to nie geodeta)

- dokument/pismo/informacja złożone w starostwie o terminie rozpoczęciu robót i porównanie z wpisami w dzienniku

- wpis geodety w dzienniku budowy

- porównanie projektu ze stanem faktycznym (czy zmiany mają charakter istotny czy też nie)

- pytanie o świadectwa dot. materiałów (przypomnienie aby je posiadać/mieć przy zakończeniu budowy jeśli nie są okazane podczas kontroli)

A po kontroli protokół.

- odległości sa zachowane?

- tablica budowy /wypełniona/ wisi?

- umowa z wykonawcą jest na pismie

- dziennik budowy wypelniony?

- teren zabezpieczony? ogrodzenie jest?

jak masz wszystko w porządku, nie martw się. :wink:

Pozwolę dodać porządki na budowie (bhp) najlepiej żeby nie było pracowników bo jeszcze im może się oberwać.

• 7 years później...

Witam, chciałbym dowiedzieć się czy Inspektor Nadzoru Budowlanego ma takie prawo by wymagać od właściciela budynku (ale nie świeżo wybudowanego), co 5 lat przeprowadzania kontroli i protokołów (za które płaci właściciel budynku). ???

Po przeprowadzonej kontroli nie ma żadnych odstępstw itp., niby wszystko jest w porządku, wszystko legalnie no to po co kontrole co 5 lat ????

Moja znajoma ma taki właśnie problem, i nie ma pojęcia jak go rozwiązać, powodem jest z tego co wiem ,,życzliwy" sąsiad, który ponoć ma znajomości w inspekcji nadzoru budowlanego. Teraz biega do radców prawnych w tej sprawie, lecz słyszy odpowiedź: ,, że musi się dostosowywać"

OK rozumiem jest kontrola przeprowadzona, wszystko w porządku, zapłacone, odnotowane, noo to dlaczego nękają ją co 5 lat i musi za to płacić ???

Proszę o pomoc, jakiekolwiek informacje czy to jest legalne ??? :-(

Rozumiem, że takie kontrole i prowadzenie książki obiektu dotyczy np. kamienicy itp. To dlaczego inspektor nadzoru budowlanego nachodzi właściciela budynku (domku jednorodzinnego) co 5 lat? Jak rozwiązać ten problem?

A może poprostu zapytać o podstawę prawną ?