stok 30.03.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 witam,inspektorat nadzoru budowlanego zapowiedział mi kontrolę budowy domku jednorodzinnego. [w trakcie trwania budowy - dokładnie stan surowy zamknięty, po tynkach]czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? co dokładnie kontrolują w takich przypadkach?czy to wskazuje na donos sąsiada czy może wynikac z rutynowej kontroli?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 obstawiam donos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.03.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A może "nawos". A tak powaznie, to jesli juz, to niech martwi sie kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 To chyba jakaś taka prewencyjna kontrola??No bo chyba nic nie zgłaszałeś?? Masz jakieś istotne odstępstwa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.03.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 nie ma prewencyjnych kontroli na budowach domów jednorodzinnych. Masz najwyraxniej jakiegoś życzliwego. Zastanów się, co ostatnio robiłeś, co komus się nie spodobało. To pewnie będa kontrolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stok 30.03.2007 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 nie mam raczej odstepstw od projektu. wydawało mi się że z sąsiadami też raczej nie ma problemu.stawiałem na rutynową kontrolę ale rzeczywiście trochę to podejrzane.jedyne co mi przychodzi do głowy do jeden z potencjalnych wykonawców który mi robił wycenę instalacji ale go nie wziąłem ze względu na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.03.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 - odległości sa zachowane? - tablica budowy /wypełniona/ wisi? - umowa z wykonawcą jest na pismie - dziennik budowy wypelniony? - teren zabezpieczony? ogrodzenie jest? jak masz wszystko w porządku, nie martw się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 30.03.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 sprawdz czy nie masz na pewno odstepst,ja budowalem tylko komin a i tak przyszli,bo powiedzieli ze wielu ma zle kominy i wszystkie sprawdzaja jak leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 sprawdz czy nie masz na pewno odstepst,ja budowalem tylko komin a i tak przyszli,bo powiedzieli ze wielu ma zle kominy i wszystkie sprawdzaja jak leci nie wiem o co dokładnie chodzi z tym kominem, możesz trochę jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.03.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Złożył wniosek z pozwoleniem na remont komina a przy okazji zrobi remont całej chałupy + postawi 2 budynki gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 30.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Złożył wniosek z pozwoleniem na remont komina a przy okazji zrobi remont całej chałupy + postawi 2 budynki gospodarcze I jeszcze garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 31.03.2007 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 - odległości sa zachowane? - tablica budowy /wypełniona/ wisi? - umowa z wykonawcą jest na pismie - dziennik budowy wypelniony? - teren zabezpieczony? ogrodzenie jest? jak masz wszystko w porządku, nie martw się. zgadza się. Ja miałem kontrolę - sąsiad "życzliwy" inaczej. Dodatkowo doszło przy kontroli: - pozwolenie na budowę: nr wpisują w protokół itp. - powierzchowne mierzenie niwelatorem (takie urządzenie na podczerwień/wiązkę) czy odległości od granic działki są zgodne z projektem (to nie geodeta) - dokument/pismo/informacja złożone w starostwie o terminie rozpoczęciu robót i porównanie z wpisami w dzienniku - wpis geodety w dzienniku budowy - porównanie projektu ze stanem faktycznym (czy zmiany mają charakter istotny czy też nie) - pytanie o świadectwa dot. materiałów (przypomnienie aby je posiadać/mieć przy zakończeniu budowy jeśli nie są okazane podczas kontroli) A po kontroli protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 01.04.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 - odległości sa zachowane? - tablica budowy /wypełniona/ wisi? - umowa z wykonawcą jest na pismie - dziennik budowy wypelniony? - teren zabezpieczony? ogrodzenie jest? jak masz wszystko w porządku, nie martw się. Pozwolę dodać porządki na budowie (bhp) najlepiej żeby nie było pracowników bo jeszcze im może się oberwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek88dm 17.10.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam, chciałbym dowiedzieć się czy Inspektor Nadzoru Budowlanego ma takie prawo by wymagać od właściciela budynku (ale nie świeżo wybudowanego), co 5 lat przeprowadzania kontroli i protokołów (za które płaci właściciel budynku). ??? Po przeprowadzonej kontroli nie ma żadnych odstępstw itp., niby wszystko jest w porządku, wszystko legalnie no to po co kontrole co 5 lat ???? Moja znajoma ma taki właśnie problem, i nie ma pojęcia jak go rozwiązać, powodem jest z tego co wiem ,,życzliwy" sąsiad, który ponoć ma znajomości w inspekcji nadzoru budowlanego. Teraz biega do radców prawnych w tej sprawie, lecz słyszy odpowiedź: ,, że musi się dostosowywać" OK rozumiem jest kontrola przeprowadzona, wszystko w porządku, zapłacone, odnotowane, noo to dlaczego nękają ją co 5 lat i musi za to płacić ??? Proszę o pomoc, jakiekolwiek informacje czy to jest legalne ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 A o jaki budynek chodzi ? Czy to domek ? Wszystkie budynki z wyjątkiem domków jednorodzinnych wymagaja przegladów rocznych i 5 letnich i prowadzenie książki obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek88dm 17.10.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Chodzi o domek jedno rodzinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek88dm 17.10.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Rozumiem, że takie kontrole i prowadzenie książki obiektu dotyczy np. kamienicy itp. To dlaczego inspektor nadzoru budowlanego nachodzi właściciela budynku (domku jednorodzinnego) co 5 lat? Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Rozumiem, że takie kontrole i prowadzenie książki obiektu dotyczy np. kamienicy itp. To dlaczego inspektor nadzoru budowlanego nachodzi właściciela budynku (domku jednorodzinnego) co 5 lat? Jak rozwiązać ten problem? A może poprostu zapytać o podstawę prawną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek88dm 17.10.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 A może poprostu zapytać o podstawę prawną ? Można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 a czy to jet faktycznie domek jednorodzinny a nie tzw. mała wspólnota mieszkaniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts