Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komitet Społeczny..........jak założyć ?

siemka

Recommended Posts

• 6 months później...

Mam prośbę do Szanownych Forumowiczów, chcemy z sąsiadem założyć Społeczny Komitet Budowy albo utwardzenia drogi dojazdowej do naszych posesji.

Niestety zupełnie nie wiem jak założyć albo napisać pismo przewodnie itd., wiem że powinno zawierać listę obecności no i pewnie kilka zdań o celach itp.

Czy ktoś z was podsunął by nam " gotowca"

Z góry dziękuję

• 3 months później...

Witam

Ja także noszę się z zamiarem powołania Komitetu do doprowadzenia sieci gazowej - jeśli Ktoś ma materiały dot. zakładania Komitetu i inne dokumenty tematycznie związane z tym zagadnieniem, proszę o podesłanie na maila: [email protected] Będę wdzięczny za pomoc, a może uda się podłączyć do sieci, to byłaby wygoda.....:)

• 4 years później...

Cześć,

Mam ten sam problem - wraz z sąsiadami planujemy budowę odcinka wodociągów i kanalizacji.

Czy możecie podać najlepszy przepis na założenie takiego komitetu? Czy spisanie pełnomocnictwa notarialnego jest konieczne?

Zastanawiam się również jak z finansowaniem? Czy nie lepiej aby w momencie rozliczenia każdy wpłacił swoją część na konto np..projektanta?

Byłbym wdzięczny za każdy materiał (statut/akt założycielski itp) oraz dodatkowe wskazówki: [email protected]

Formalnie nie ma czegoś takiego i nie ma na to przepisów. To gentlemen's agreement zazwyczaj. Oczywiście rodzi to problemy np. z rozliczaniem. Projektanci i wykonawcy nie chcą się zazwyczaj bawić w umowę z wieloma zleceniodawcami i bawić się w wystawianie takich dziwnych faktur na wielu nabywców, windykację i ustalenie warunków.

Chyba, że chce komuś się bawić w formę stowarzyszenia czy spółki.