profi45 15.12.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nieprzydatne bo listew ma być widoczna - zlicowana z płytą. Są listwy alu z kloszem. Do płaskich powierzchni idealna ale niestety nie do łuków. A plastik - Pani Inwestor dziś mi powiedziała że plastik jest be. No i problem pozostał. Często pani lub pan inwestor sama nie wie czego chce. A jak chce żeby ledy jej prosto w gały świeciły to tylko sie należy cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.12.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Często pani lub pan inwestor sama nie wie czego chce. A jak chce żeby ledy jej prosto w gały świeciły to tylko sie należy cieszyć I będą świecić bo ten łuk to "bok" sufitu-podłogi na klatce schodowej wiec przy schodzebiu ze schodów LEDy znajdą się na wysokości oczu... ja to wiem... Ty to wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 16.12.2013 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 To niech sama wymyśli, albo znajdzie rozwiązanie . . . Jest zawód w którym Panowie/Panie zajmują się tylko oświetleniem - projektant oświetlenia . . . Niech do nich zadzwoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 16.12.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Jak wcześniej pisałem taśmy z ledami nie powinieneś kleić do profili cd,Ud lub płyty bo jak już przykleisz to amen i nie odkleisz , nie przesuniesz nie skorygujesz nie naprawisz itd. Ja w związku z tym stosuje do podświetlania półek sufitów listwy aluminiowe proste do liniowych podświetleń.Listwy to kątowniki aluminiowe 12*12mm lub 10*15mm . Led sie dobrze klei do listwy .jest równo przyklejony i możesz go przed włożeniem odpalić, włożyć ,położyć , dokleić lub dokręcić. Tego typu rozwiązanie powoduje że możesz taśmę przykleić do kątownika aluminiowego z trzech stron bo z jednej strony listwa będzie przylegała do jakiegoś podłoża. Listwy kupuje w hurtowni aluminium 4mb za około 12zł. W twoim przypadku podświetlenia sufitu obwodowo taką listwe tnę fleksem na odpowiedniej długości odcinki , dopasowuje taśme i doklejam do listwy i wsadzam . Zawsze jak coś nie tak to możesz to wszystko wyjąć i coś zmienić i znów spróbować.[ATTACH=CONFIG]230335[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230336[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230337[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230338[/ATTACH] Fajne rozwiązanie, na pewno precyzyjniej można ułożyć LED na listwie. W szczelinie 2cm trudno równo przykleić LED do profila (nawet jeśli mamy go odwrócony równą powierzchnią do góry). Masz też rację z wyjmowaniem i wkładaniem listwy na półeczkę. Tylko zastanawia mnie jak przykleić listwę do profila aluminiowego - taśma dwustronna? klej silikonowy? jak z narożami? Jeszcze pytanie jak kierujesz źródło światła? Do góry na sufit czy może w stronę półeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 16.12.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Fajne rozwiązanie, na pewno precyzyjniej można ułożyć LED na listwie. W szczelinie 2cm trudno równo przykleić LED do profila (nawet jeśli mamy go odwrócony równą powierzchnią do góry). Masz też rację z wyjmowaniem i wkładaniem listwy na półeczkę. Tylko zastanawia mnie jak przykleić listwę do profila aluminiowego - taśma dwustronna? klej silikonowy? jak z narożami? Jeszcze pytanie jak kierujesz źródło światła? Do góry na sufit czy może w stronę półeczki? Ze światłem to już ci nie poradzę ale sugerowałem żebyś poświęcił krótki kawałek kątownika i ledy. Podświetlasz i patrzysz ,obracasz kątownik i patrzysz jak świeci lepiej i jak uzyskasz najlepszy efekt to kleisz i montujesz. Tasma dwustronna do klejenia , naroża łamiesz taśme . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 16.12.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, panowie pewnie było z milion razy ale podpowiedzcie, czym najlepiej zatkać dziurę wskazaną na zdjęciu? nawciskać tam wełny ile wlezie czy może zwykła pianka np. soudala wystarczy? Pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junior1981 16.12.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 witam to moje pytanie nie licząc się zbytnio z kosztami oczywiście rozsadek ma tu działać jak byście zrobili poddasze mam pełne dekowanie na to papa łaty i dachówka karpiówka dach 450 metrów krokwie 18cm i chce to bardzo dobrze docieplić jestem za wełną ale ile i jak czy muszę mieć szczelinę miedzy deskami ocieplenie z styro z zewnatrz mam podciągnięte pod same deskowanie ale mam nacietom papę w szczycie kalenicypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, panowie pewnie było z milion razy ale podpowiedzcie, czym najlepiej zatkać dziurę wskazaną na zdjęciu? nawciskać tam wełny ile wlezie czy może zwykła pianka np. soudala wystarczy? [ATTACH=CONFIG]230519[/ATTACH] Pozdrawiam, memekt wełną tak jak będziesz ocieplał poddasze, tylko że musisz to zrobić od zewnątrz. tak apropos, po co Tobie te sznurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.12.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 witam to moje pytanie nie licząc się zbytnio z kosztami oczywiście rozsadek ma tu działać jak byście zrobili poddasze mam pełne dekowanie na to papa łaty i dachówka karpiówka dach 450 metrów krokwie 18cm i chce to bardzo dobrze docieplić jestem za wełną ale ile i jak czy muszę mieć szczelinę miedzy deskami ocieplenie z styro z zewnatrz mam podciągnięte pod same deskowanie ale mam nacietom papę w szczycie kalenicy pozdrawiam Szczelinę musisz zrobić, ocieplenie 15+15cm 0,035 , lub 0,033 chyba że Cię stać na więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 16.12.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam,jak w miare dobrze zrobić połączenie płyta gk (sufit i skosy na poddaszu) ze ścianą murowaną z takim zastrzeżeniem że ściana jest otynkowana tynkiem cw i nie przewiduje wykonywania gładzi na owej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.12.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, jak w miare dobrze zrobić połączenie płyta gk (sufit i skosy na poddaszu) ze ścianą murowaną z takim zastrzeżeniem że ściana jest otynkowana tynkiem cw i nie przewiduje wykonywania gładzi na owej ścianie. Nie w miarę dobrze, tylko dobrze zrobisz to moim ulubionym sposobem, czyli "łączenie ślizgowe" poszukaj a znajdziesz jak to się robi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium Edytowane 16 Grudnia 2013 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 polecam obejrzećhttp://www.youtube.com/watch?v=4qGKsKPDMGg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.12.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, panowie pewnie było z milion razy ale podpowiedzcie, czym najlepiej zatkać dziurę wskazaną na zdjęciu? nawciskać tam wełny ile wlezie czy może zwykła pianka np. soudala wystarczy? [ATTACH=CONFIG]230519[/ATTACH] Pozdrawiam, memekt Takie coś uzupełniasz od zewnątrz. Od strony podbitki. Trochę rzadko masz te sznurki - jeśli to ma byc szczelina wentylacyjna. Chociaż przy membranie nie jest wymagana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 17.12.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Takie coś uzupełniasz od zewnątrz. Od strony podbitki. Trochę rzadko masz te sznurki - jeśli to ma byc szczelina wentylacyjna. Chociaż przy membranie nie jest wymagana. Problem w tym, że od zewnątrz jest już styropian pod samą membranę (stare zdjęcie wkleiłem) No proszę nawet nie wiedziałem że jak jest membrana to szczeliny nie musi być, a każdy mówił że trzeba zrobić. To szpara pomiędzy styropianem a membraną tez jest nie potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 17.12.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 polecam obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=4qGKsKPDMGg przyklejam styro do murłaty i wszystko jest już git . Może ten koleś robił elewacje a teraz szkoli w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.12.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 przyklejam styro do murłaty i wszystko jest już git . Może ten koleś robił elewacje a teraz szkoli w środku ? ...nie. Zrezygnuje z dobrej roboty bo na zewnątrz nie ma jeszcze styropianu. Styropian oporowy przyklejony do muralaty (na piankę) to popularny sposób na zabezpieczenie wełny przed osuwaniem się. Elewaciarze spokojnie poradzą sobie ze swoją robotą. Teraz mam tak na budowie i powiem więcej - Inwestor zrobił już wstępną termowizję i było ok. Wstępną bo ma dostęp do kamery i w trakcie naszych (poddasze+elewacja) prac zabawił się w Predatora... no ale nad maskowaniem w terenie jeszcze musi popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 17.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) ...nie. Zrezygnuje z dobrej roboty bo na zewnątrz nie ma jeszcze styropianu. Styropian oporowy przyklejony do muralaty (na piankę) to popularny sposób na zabezpieczenie wełny przed osuwaniem się. Elewaciarze spokojnie poradzą sobie ze swoją robotą. Teraz mam tak na budowie i powiem więcej - Inwestor zrobił już wstępną termowizję i było ok. Wstępną bo ma dostęp do kamery i w trakcie naszych (poddasze+elewacja) prac zabawił się w Predatora... no ale nad maskowaniem w terenie jeszcze musi popracować Możesz mu podpowiedzieć, że najlepiej i tak widać jakość Twojej pracy ze zdjęciami robionymi wewnątrz . . . tylko do tego potrzebna jest różnica temperatur, chyba 25'C . . . Edytowane 17 Grudnia 2013 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 17.12.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Szukałem po necie i muszę przyznać, że w 99 ,9 % artykułów jest opisany przykład wentylacji w dachach z deskowaniem. Czyli w moim przypadku (membrana i blacha bez deskowania) wszystkie dziury, szparki i zakamarki, które zrobiłem w celu wentylacji mogę uzupełnić wełną, pianką i styropianem, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.12.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czy płyta ogień jest twardsza od zwykłej (chodzi o suche tynki)? Czy mogę przetrzymać przez zimę płyty GK na budowie (nieogrzewane)? Płyta fundamentowa lana była 2 lata temu, strop nad parterem półtora, dach nad piętrem od roku, brak stropu piętra (GK+ocieplenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 18.12.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Płyta ogień jest sporo twardsza, ciężko ją złamać - mowie o różowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts