klaudiusz_x 17.08.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Zastanawiam się, czy na klatce schodowej nie dać wełny pod krokwie 2x15cm. Trochę obniży to wizualnie skos.W pozostałej części domu na skosach mam 15cm (039) + 20cm (035) pod krokwie.Druga sprawa.Musiałbym CD-eki dać na grzybkach. Muszę je ponitować i wychodzi mi że wystarczą 27 + 18cm. Z tym że na końcówce grzybka nawiercę dodatkowo 2 otwory pod wkręty. No i pytanie, jak daleko grzybki mają być wkręcone na krokwi 17cm. Normalnie daje na skosach około 8-9cm.Mam mieszany układ z ES-ami, czyli od murłaty na grzybkach, potem ES-y.Nad schodami dałbym wszystko na grzybkach. Wełny 15 mam zakupionej więcej, nadwyżkę z 20-tkimogę oddać, 15-nastki, nie. grzeniu666 dlaczego zrezygnowałeś z tynków?U siebie na górze będą płyty, na dole raczej tynki. Podyktowane to jest tym, że fachowcy od dachów powiedzieli, że można ułożyć wełnę, potem robić resztę. No i zostałem z wełną między krokwiami. Stąd tak, a nie inaczej. Chyba że i na dole się zdecyduję na płyty. Ale sufit mam niski na 250 z hakiem, stąd tak czy tak musi być otynkowany by nie zchodzić do 240cm. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 20.08.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Zastanawiałem się, co najpierw się buduje, ścianę działową kartonogipsową czy sufit podwieszany (w przypadku gdy będą się łączyć ze sobą).Na stronie http://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/scianka-dzialowa-budowa-scianki-dzialowej,108_8638.html w punkcie 6 piszą, że najpierw buduje się ścianę działową (wtedy profile UD przykręca się bezpośrednio do jętek?), ale jednocześnie piszą że " Możliwe jednak, i dość często praktykowane (zwłaszcza na poddaszach), jest łączenie ścian działowych z okładziną sufitową.".A jak to wygląda wg Was, co lepiej najpierw wybudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.08.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 grzeniu666 dlaczego zrezygnowałeś z tynków? Bo suche tynki wychodzą taniej (zakładając pracę własną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 24.08.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jestem zna etapie spoinowania poddasza taśmą papierową.Nakładanie szpachelką lub pędzlem troche moim zdaniem za długo trawa i tu pytanie ,czy korzystacie z "maszynek " by ułatwić sobie prace ?Czy np. coś takie proste urządzenie w polsce można kupić ? http://www.all-wall.com/Categories/Banjos/TapeBuddy-Drywall-Taping-Tool.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 24.08.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Przetnij wiadro piłką na szerokość taśmy przy samym dnie z jednej i drugiej strony i masz taką maszynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 24.08.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 o wiadrze nie pomyślałem tylko o wycięciu płaskich otworów w podłużnym pojemniku do gładzi,przy samym dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.08.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Wiaderko ze sklepu rybnego po śledziach czy innej rybie. Prostokątne i o mniejszej pojemności. Ale krawędź nakładającą wytnij w ząbki bo inaczej masa będzie nakładana raz z jednej raz z drugiej strony zależnie jak pociągniesz taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.08.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Przecięcie robi się przy samym denku wiadra, masa dociska jedną stronę taśmy do dna i po przeciągnięciu ta strona jest bez gipsu, więc żadne ząbki nie są potrzebne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.08.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Wreszcie stabilizacja. Wolny termin na "za chwilę" Rom chcesz poddasze w NDM? cena nie jest rewelacyjna ale zawsze coś 50zł m2 do jutra mam dać odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.08.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Rom chcesz poddasze w NDM? cena nie jest rewelacyjna ale zawsze coś 50zł m2 do jutra mam dać odpowiedź. Akurat dogaduję robotę tak że "za chwilę" przedłuży się o parę tygodni. Ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.08.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Przecięcie robi się przy samym denku wiadra, masa dociska jedną stronę taśmy do dna i po przeciągnięciu ta strona jest bez gipsu, więc żadne ząbki nie są potrzebne;) Jak taśmę pociągniesz w poziomie lub lekko w dół to ok. ale jak w górę to krawędź otworu wyczyści taśmę. A co szkodzi naciąć ząbki tak jak w oryginalnych "nakładaczkach"? Wtedy zawsze zostanie identyczna ilość masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.08.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ta robota nie musi być na teraz, może być za kilka tygodni. Tylko muszę dać odpowiedź do jutra, czy biorę, czy ma szukać kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.08.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak taśmę pociągniesz w poziomie lub lekko w dół to ok. ale jak w górę to krawędź otworu wyczyści taśmę. A co szkodzi naciąć ząbki tak jak w oryginalnych "nakładaczkach"? Wtedy zawsze zostanie identyczna ilość masy. Rom zrobiłem tym sposobem ze 3km taśmy, wiem co mówię. ....sorki ich było lekko z 10 kilometrów Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.08.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ad 1) Właśnie przed chwilą dogadałem się z Inwestorem czyli nie mogę wejść na NDM. Ale dzięki za propozycję. Ad2) spoko ja nie twierdzę że nie. Ale oryginalne mają ząbki więc może lepiej i tu zrobić? To nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.08.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jestem przed zakupem materialow na zabudowe poddasza. Jakiej firmy zakupic profile UD i CD? Profile beda grubosci 6 mm.Gdzies na fiszkach mialem zapisane pewne informacje na temat poddasza jak np: nazwe dobrej foli paroizolacyjnej itp. Niestety dzieciaki porbily w pokoju porzadek i zaginely. W watku byla wspominana nazwa folii dobrej jakosci, bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 26.08.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jestem przed zakupem materialow na zabudowe poddasza. Jakiej firmy zakupic profile UD i CD? Profile beda grubosci 6 mm. Gdzies na fiszkach mialem zapisane pewne informacje na temat poddasza jak np: nazwe dobrej foli paroizolacyjnej itp. Niestety dzieciaki porbily w pokoju porzadek i zaginely. W watku byla wspominana nazwa folii dobrej jakosci, bede wdzieczny za pomoc.-Może chodzi o Isover StopAir? A profile najlepsze 0,6 to chyba Rigips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.08.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) -Może chodzi o Isover StopAir? A profile najlepsze 0,6 to chyba Rigips. Tak, o ten product mi chodzilo, dzieki Rom. Czy ta folia ma obustronnie przylepna tasme? Co do profili to zamowilem juz Knaufa, powinny byc porownywalnej jakosci co Rigips. Pozdrawiam. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 30.08.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Rom zrobiłem tym sposobem ze 3km taśmy, wiem co mówię. ....sorki ich było lekko z 10 kilometrów Wykorzystałem pudełko wysokie a wąskie ale i tak wróciłem do pędzla bo takie smarowanie,rozwijanie taśmy i jednoczesne skakanie z drabinki na drabinke jest upierdliwe,rece cały czas ubabrane w gipsie.Takie smarowanie tasmy wydaje mi sie dobre ale chodząc na szczudłach lub gdy druga osoba przestawia drabinke.Mam wątpliwosci czy uniflott jest odpowiedni do przyklejania taśmy papierowej .Kawałek tasmy po dwóch dniach postanowiłem oderwać i wydaje mi sie że za słabo była przyklejona.Na drugi dzień pokrywam ją cienko uniflotem i jako finisz mam akryl putz lub shetrock zielony(niewiem która lepsza)Zastanawiam sie czy jak papier dostanie wilgoci od gruntu i farby czy nie zacznie sam sie odklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.08.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Przewija się taśmę do wiaderka i wtedy lata się z wiaderkiem... Sheetrock jest dla amatorów więc lepszy od akryl putz. Pod wpływem wilgoci od gruntu czy farby taśma absolutnie się nie odklei, jedynie po malowaniu może być widoczna taśma która pod wpływem wody trochę spuchnie, po wyschnięciu nie będzie śladu po taśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 30.08.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Dobrze że na większości przy ścianach użyłem tasmy TT bo tam gdzie użyłem zwykłej to w 4 miejscach po nałożeniu gładzi po pewnym czasie zauwałyłem że troche odstała,musiałem kawałki wyciąć.Wszedzie na łączeniach płyt dawałem taśme TT .Po obwodzie może lepiej było by użyć fizeliny a nie papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts