sasiad1964 03.04.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam ,mam kilka pytań do tych którzy kończa lub już skończyli budować swoje wymarzone domy. Biorąc pod uwagę ,że nie chce mi się spędzać przez najbliższy rok a pewnie i dłużej wszystkich weekendów i wieczorów na budowie ( nie mam wśród kolegów i rodziny budowlańców ) i słysząc o kłopotach z zaopatrzeniem w materiały i o braku solidnych fachowców ( a jak są to drodzy ) chciałbym zapytać o ile taniej mimo wszystko mógłbym wybudować dom korzystając z podnajmowanych firm ( lub jednej firmy ) w porównaniu do gotowego domu kupionego od developera razem z działką 1400 m2 za ok. 650-700 tys. .Dom w stanie tzw. developerskim ( bez podłóg, dzrwi wewnętrznych, itp )pow. uż. ok. 140 m2.Szukałem coś używanego ale jakoś nic nie znalazłem ( albo za drogi , albo nie tam gdzie trzeba , albo przy kurnikach , albo .... itd )Innymi słowy budować czy kupować ??dzienks from mountain za infoPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.04.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Budować samemu...zysk developera to min. 15-20%, a i tak potem masz wykończeniówkę na głowie.Jeśli znajdziesz dobrą ekipę i dogadasz się z hurtownią to w trakcie budowy do stanu surowego możesz spać spokojnie i nie ganiać 2 razy dziennie na budowę.A jaka przyjemność patrzeć jak się mury pną do góryPowodzenia J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Jestem po budowie-mialem jedna firme do stanu surowego, potem zaczelo sie kombinowanie jaka stolarke wybrac i od kogo, tynki, posadzki a takze samemu wiele robilem szczegolnie wookol domu wiadomo jak szpece pracuja. Za Chiny ludowe nie dalbym sobie odebrac tej przyjemnosci ogladania jak mury pna sie do gory...Kolega Jerzysio ma racje zyski dewelopera sa ogromne a tak czy owak masz cala wykonczeniowke na glowie a tu dopiero zaczyna sie jazda... Podsumowujac BUDUJ SAM Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaS 14.04.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witam Podzielam opinię przedmówców. Ponadto budując sam masz możliwość dobrania sobie takich materiałow jakie uważasz za stosowne. Kupując dom mieszkasz w tym co Ci dają (nie zawsze jest to najlepsze bo wiadomo, że developer chce wybudować jak najtaniej). Zachęcam do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 14.04.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 ZdecydowanIe budować samemu !!! To ty decydujesz o jakości materiałów - do końca nie dowiesz się czego do budowy używa developer. Poza tym on i jego ludzie nie pracują za darmo. Zastosują też swoje narzuty. Dowodem dla mnie jest to, że razem z kolegą jesteśmy na tym samym etapie budowy (stan surowy otwarty), wydaliśmy do tej pory takie same pieniądze z tym, że ja mam ponad 200 m2 domu a on niecałe 150. Ciekawi mnie o ile jeszcze ta różnica wzrośnie do zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 14.04.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 z działką 1400 m2 za ok. 650-700 tys. . Za te pieniądze to można cudeńko wybudować. I wcale nie trzeba sie nakombinować. Przedmówcy mają 1000% racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts