Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magdy i Tomka

Mato

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie stropu monolitycznego. Mój architekt upiera się przy dodatkowej belce nośnej (która podobno ma wystawać około 10-15 cm) i która ma przebiegać od końca kuchni do prawej krawędzi drzwi balkonowych. Oddalona około 2 m od belki nad wykuszem. Nie widziałem czegoś takiego na żadnym z Waszych zdjęć. Proszę również o odpowiedź o grubość stropu - architekt proponuje nad garażem około 13 cm, nad resztą domu około 15-18 cm.

Powodzenia przy wykończeniówce, ale jak będzie jak do tej pory to pewnie odbędzie się bez większych kłopotów.

U nas cały strop ma około 18-20 cm i jest zbrojony drutem 16mm i 12mm. Z wyliczeń kierownika i adoptującego projekt wyszło że nie trzeba dodatkowych podciągów. Próbowaliśmy nawet zlikwidować istniejące, ale nie dało rady - jedna z forumowiczek SOWA zlikwidowała podciągi w salonie, ale ona ma lekki dach kryty blachą i nie podnosiła zdaje się ścianki kolankowej, tak że jakoś jej to przeszło!

Dzięki za życzenia - u nas trwa klejenie płytek w garażu i w kotłowni - płytkarze są rewelacyjni! Piętro wyżej druga ekipa robi karton-gipsy. Na razie się jakoś układa!

Powodzenia w budowie!!!

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jednak nie boisz się, że podłoga nie wyschła skoro tak szybko płytki ??? :wink:

Na razie tylko w garażu i w kotłowni - chcemy zainstalować cały sprzęt grzejący i zacząć grzać podłogówką domek, zwłaszcza łazienki bo słabo wysychają. A poza tym TY nas ośmieliłaś :oops:

Jak tam stan prac u Ciebie? U nas dziś ma wejść wreszcie firma od instalacji gazowej w domu i kopać rów na rurę z gazem do skrzynki w ogrodzeniu. Ekipy od odwodnienia i szamba jak nie było widać, tak nie widać dalej... szkoda słów... podobno jest bezrobocie, a już 1,5 miesiąca ekipy nie możemy znaleźć... Za każdym razem słyszę "Panie musi trochę przeschnąć i końcem tygodnia wchodzimy do Pana". Co ciekawe każda firma mówi to samo - to chyba sposób na złapanie klienta!

• 3 weeks później...
Piszesz, że przybyła Wam w domku stacja uzdatniania wody. Możesz powiedzieć, dlaczego zdecydowaliście się na to rozwiązanie, a nie np. na zwykłe filtry? Jak to wyglądało w kosztach? Też zastanawiamy się nad uzdatnianiem, ale nie wiemy na co się zdecydować...

U nas filtr służy wyłącznie do "czyszczenia" wody z wszelkich osadów, pyłów i piasków z wodociągów, może są na rynku inne filtry, które spełniają inne funkcje, natomiast stacja uzdatniania wody - u nas Viessmann Aquahome służy chemicznemu uzdatnieniu i przede wszystkim zmiękczeniu wody. W naszej miejscowości woda jest bardzo twarda i zdecydowaliśmy się na taki wydatek, choć prawdę mówiąc nie jest on mały i przekracza 2 tysiące złotych... a nawet zbliża się do trzech z montażem.. Jeśli chodzi o eksploatację to filtr trzeba zmieniać "jak się zabrudzi" - ma przeźroczystą obudowę i po prostu robi się czarny - koszt jedynie 6-7 złotych! Natomiast stacja uzdatniania wody potrzebuje stałej ilości soli - w naszym przypadku w tabletkach - koszt około 40-50 złotych raz na 3-6 miesięcy (to zależy od twardości wody). Trzeba również doliczyć koszty elektryczności, ale jak obiecuje nam sprzedawca-instalator, nie są one duże.

Pozdrawiamy!

Tak wygląda nasza stacja z filtrem nad nią:

http://images30.fotosik.pl/205/63918efe793ffd5a.jpg

To filtr w powiększeniu:

http://images33.fotosik.pl/236/0ae7cf9d410fca18.jpg

A to wspominana wyżej sól w tabletkach wsypana już do stacji uzdatniania wody:

http://images23.fotosik.pl/204/34c09fef12e7a90e.jpg

• 2 weeks później...
Witam jestem na etapie stropu i mam pytanie odnośnie scianki kolankowej. jeśli gdzieś jest ta informacja to sorry ale brak czasu na wertowanie. Napiszcie ile podnosiliście parapet i czy zmniejszaliscie okna jesli chodzi o front domu przy podniesionej sciance. Byłam w domu BetyT i tam parapet jest jak dla mnie za wysoko jak wy rozwiązaliscie ten problem.

Nadrabiam zaległości w czytaniu Waszego dziennika . Ktoś ma tutaj talent pisarski :) Jak zwykle dowiedziałam się czegoś nowego i jeszcze się przy tym uśmiałam.

U mnie zatrzęsienie fachowców. Hydraulik i elektryk ryją mój domek . Dekarz czyni swoją powinność, tylko okazało się że krokwie są tak rozstawione że veluxy 78x118 będą za blisko rynny od lukarny i mogę w takim wymiarze o nich zapomnieć. Może 66x118 uda się zainstalować.

Pozdrawiam

Witam jestem na etapie stropu i mam pytanie odnośnie scianki kolankowej. jeśli gdzieś jest ta informacja to sorry ale brak czasu na wertowanie. Napiszcie ile podnosiliście parapet i czy zmniejszaliscie okna jesli chodzi o front domu przy podniesionej sciance. Byłam w domu BetyT i tam parapet jest jak dla mnie za wysoko jak wy rozwiązaliscie ten problem.

Ścianka z przodu i z tyłu domu została podniesiona o 2 pustaki, z boków o jeden, ale za to nie mamy tradycyjnego wieńca którego rolę spełnia drewniana murłata. Mamy też zmieniony (nieznacznie) kont nachylenia dachu. Ścianka po wylewkach, ociepleniu i kartongipsach ma około 103 cm i uważam że jest całkiem wystarczająca. Parapety w łazience i pokoju od frontu są podniesione, ale nie pamiętam dokładnej wysokości. Wieczorem zrobię zdjęcie i zmierzę - dam znać :D

Nadrabiam zaległości w czytaniu Waszego dziennika . Ktoś ma tutaj talent pisarski :) Jak zwykle dowiedziałam się czegoś nowego i jeszcze się przy tym uśmiałam.

U mnie zatrzęsienie fachowców. Hydraulik i elektryk ryją mój domek . Dekarz czyni swoją powinność, tylko okazało się że krokwie są tak rozstawione że veluxy 78x118 będą za blisko rynny od lukarny i mogę w takim wymiarze o nich zapomnieć. Może 66x118 uda się zainstalować.

Pozdrawiam

U nas - jak się dokładnie przyjrzysz okno dachowe w garderobie nie jest dokładnie wycentrowane - najpierw zrobiliśmy krokwie, a potem przypomnieliśmy sobie o oknie 8) Luzik!

Życzymy tyle cierpliwości ile my jeszcze na razie mamy, choć czarka się dopełnia... i będę pluł drapał i kąsał :evil:

No i popstrykałem obiecane ścianki kolankowe i parapety na górze:

http://images27.fotosik.pl/215/386a8cb6c521488b.jpg

http://images29.fotosik.pl/216/1895b4b97b5e5faa.jpg

Tutaj dokładnie widać zrównane ścianki kolankowe z boków, od czoła i tyłu domu:

http://images31.fotosik.pl/258/7af5db1150b4262d.jpg

Czy mogę zapytać o kolor bramy garażowej ?

Właśnie przymierzam się do zamówienia ale na razie widziałam kolory tylko w internecie i za dużego wyboru to nie ma :(

Okna będą drewniane w kolorze ciemny dąb, a ten kolor wydaje się podobny.

To jest jakiś orzech, ale nie mogę sobie przypomnieć jaki... chyba jasny? a może ciemny? Muszę obczaić specyfikację...

Pamiętam, że tylko Wiśniowski i jeszcze jakaś inna firma, ale bardzo droga (EasyDoor chyba) robiła bramy w tym kolorze. Nie było takich z Hormanna. Z Wiśniowskiego wyszły zdecydowanie najtaniej.

My również braliśmy pod uwagę ciemny dąb - jest prawie identyczny z tym orzechem. Najlepiej wziąć z firmy od okien próbkę i porównać ją z próbką bramy.

Pamiętaj, żeby zapytać gdzie ma być zasilanie do silnika od bramy - na suficie czy z boku obok drzwi!!!

Niestety kolorów nie przybyło :( mężulek myśli o doborze koloru z Ral-a ... W piątek chcieliśmy zobaczyć bramy na żywo ale pocałowaliśmy klamke (w długi weekend branża budowlana świętuje, w poprzedni majowy nie mogliśmy zamówić drewna na łaty ).

Polecam jednak bramę "w deseń" a nie jednolitą kolorystycznie - na jednolitej i w dodatku ciemnej bardzo widać brud!

Jeśli chodzi o budowlańców, to my dziś dostaliśmy telefon od szefa firmy dociepleniowej "ekipa mi się rozleciała, szukajcie kogoś innego".... luzik... ponad 2 miesiące czekaliśmy na niego, a teraz wszystkie firmy mają terminy na październik...

Też wolałabym bramę w okleinie ale moj kolor okien jest dużo ciemniejszy niż złoty dąb i jaśniejszy niż orzech. Ten mój kolor okien to taki średni ciepły brąz , dlatego nie wiemy co wybrać.

A swoją drogą to dziwne że w czasach kiedy można kupić wszystko wybór oklein drewnopodobnych ogranicza się do 3 kolorów :(

Teraz mamy zgryz nad kolorem parapetów zewnętrznych - dostawca proponuje nam wykonane z grubszej blachy w kolorze RAL 8003 czyli miedzianym - ponoć maja idealnie grać z naszymi rynnami. Mieliśmy ostatnio wybór koloru elewacji i zgodnie z moimi przewidywaniami próbniki były wielkości małego paznokcia od nogi... ja po prostu nie rozumem dlaczego nie można sobie kupić litra farby???