Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzydłokwiat - pomocy!

Recommended Posts

Musimy przesadzić skrzydłokwiata (odmiana z metrowymi liśćmi). Tu mam zagwozdkę - jaką ziemię zastosować, torf, czy może dla roślin wodnych?! Dodatkowo coś mu jest, bo oklapł i nawet młody liść opadł, wody mu nie brakuje, a stoi w tym samym miejscu od przeszło roku. :( :-? :roll: Robactwa również nie zauważyliśmy ani w ziemi, ani na liściach. Co to może być za cholerstwo?!

moze to przesuszone powietrze ( w sezonie grzewczym to czesta przyczyna usychania lisci )

mozliwe tez , ze ma zalane korzenie , ktore gnija

wszystko zalezy gdzie stoi

ja mojego czesto spryskuje

przesadzam do zwyklej ziemi , nie wiem czy dobrze , ale nie buntuje sie

mialam kiedys problem , bo nie chcial mi kwitnac , ale od czasu kiedy daje mu uzywki ma piekne kwiaty

A podobno jest to roślina bagienna... :-? :roll: Teoretycznie więc woda nie może jej zaszkodzić.

A jeszcze kilka dni temu ten nasz skrzydłokwiat miał przeszło półtora metrową rozpiętość! A teraz oklapł... :( :cry:

Nie ukrywam, że nasz okaz jest jedną z roślin łatwiejszych do uprawy w naszym domu. Mamy go już przeszło 4 lata... Kwitł wspaniale na poprzednim mieszkaniu, w zeszłym roku po przeprowadzce również zabielił się kilkoma kwiatami, a teraz coś mu strzeliło do łba... :evil:

Skrzydłokwiat / Spathyphillum walisii

Jest jedną z niewielu roślin pokojowych o pięknych liściach i równocześnie bardzo dekoracyjnych, delikatnych kwiatostanach, pojawiających się przez całe lato. Liczy 27 gatunków pochodzących głównie z tropikalnych rejonów Ameryki.

Zimą powinna stać w możliwie najjaśniejszym miejscu, latem w miejscu półcienistym, osłoniętym przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Zimą odpowiednia jest temperatura 16-18şC, choć na krótko może spaść do 13şC. Latem powinna wynosić 18-21şC, max. 27şC, ale pod warunkiem zapewnienia wysokiej wilgotności powietrza.

Potrzebuje dużo wilgoci przez cały rok. Latem podlewać 2-3 razy w tygodniu. Dobrze rośnie w uprawie hydroponicznej.

Wysoka wilgotność powietrza przez cały rok korzystnie wpływa na roślinę. Spryskiwać ją, wstawić doniczkę do podstawki z wodą i kamykami lub do większego pojemnika z wilgotnym torfem.

Skrzydłokwiat potrzebuje najzasobniejszej ziemi gliniastej z dodatkiem torfu.

Szkodniki:

liście zwisają - roślina zasuszona, zanurzyć doniczkę w wodzie, następnie podlewać częściej

brak kwitnienia - wymaga dokarmiania, należy sprawdzić korzenie, czy nie trzeba rośliny przesadzić, zwiększyć wilgotność. Bardzo duża roślina może wymagać podziału

liście żółkną - zbyt silne nasłonecznienie, należy przestawić roślinę w miejsce półcieniste

liście żółte z pajęczynką od spodu - przędziorek. Opryskać Decis, malationem lub insektycydem systemicznym, zwiększyć wilgotność powietrza

liście zniekształcone i lepkie z zielonymi owadami - mszyce. Opryskać pyretrum lub insektycydem systemicznym

Tyle na stronie: http://www.roza-kwiaty.pl/site.php?folder=32&id=28

Ale, ja niestety nie umiem nauczyć się obsługi tej rośliny i aż szkoda patrzeć jak marnieje..U nas na zbytnią ciepłotę, raczej nie może liczyć, bo drewniane dom jest ogrzewany elektrycznie, więc...oszczędnie, jak dla generałowej Zajączkowej :oops:

• 1 year później...

Witam

podnoszę temat tego kwiatka.

Mam go już bardzo długo i wszystko było w porządku, prawie nie przestawał kwitnąć i byłam bardzo zadowolona z niego ze tak ładnie rośnie.

Od dwóch miesięcy zaczęły mu usychać liście i kwiaty nawet w pąkach.

Może mi pomożecie o co chodzi z tym usychaniem??

:roll:

Dla mnie skrzydłokwiat to żelazna roślina - nie sposób jej dobić.

Miałam takowe w pracy i na klatce schodowej, gdzie notorycznie zapominano o ich podlewaniu. Liście schły, ale po podlaniu wypuszczała nowe.

Z moich obserwacji wynika, ze kwitnie w przyciasnej doniczce.

Dla mnie skrzydłokwiat to żelazna roślina - nie sposób jej dobić.

Miałam takowe w pracy i na klatce schodowej, gdzie notorycznie zapominano o ich podlewaniu. Liście schły, ale po podlaniu wypuszczała nowe.

Z moich obserwacji wynika, ze kwitnie w przyciasnej doniczce.

Dokładnie tak!!

Wszystko się zgadza, zwłaszcza ta przyciasna doniczka :roll:

Ja o swoim zapominam regularnie i dopiero jak widzę, że liście są takie klapnięte, biore pod przysznic i już. Po jakimś czasie wygląda jak nowonarodzony :)

Kasiu, ja tak samo!!! Mam go od ok. roku, i jeszcze mi się nie zdarzyło podlewać go regularnie :oops: (kilka razy był tak oklapniety, że myslałam, że nic z niego nie będzie). Po podlaniu bardzo ładnie podnosi się w ciągu kilku godzin. Kwitł trochę (ale nie za dużo, miał może ze 4 kwiatki).

• 1 month później...