Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dzwiękochłonne!!! dzwiękoszczelne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy wentylacji grawitacyjnej nie ma większego sensu pakowanie kasy w szyby. Do testów bym uszczelnił na maksa okna. Nawet tandetne okna wtedy nie są takie złe. Jak przyniesie to wystarczający efekt, to trzeba będzie poszukać jak najlepiej tłumiących nawiewników.

Oczywiście. że jest sens pakować kasę w szyby i teraz każde kolejne okno. które będę wymieniał będzie miało grube szyby "akustyczne", gdyż przekonałem się "nausznie" jaka jest różnica między standardowymi szybami, a specjalnymi pakietami. Najepiej wydane pieniądze w życiu.

• 3 weeks później...
Czy szyba akustyczna zrównoważy pogorszenie akustyki od nawiewnika?

Nie znam badań. Różne są szyby, różne nawiewniki.

Mam za to na sumieniu okna z szybą akustycznym i nawiewnikiem, ale wybraliśmy taki z maksymalnym wyciszeniem (są). Klient był zadowolony, a przynajmniej nie zgłaszał uwag..

Tak jak szanowny przedmówca napisał na pewno nawiewnik akustyczne poprawi akustykę okna jednak nawet z najcichszym nawiewnikiem akustyka będzie bardzo obniżona w stosunku do okna bez nawiewnika. Pytanie jak bardzo ciche okna potrzebne są w danym budynku. Nie przeprowadza się badań okien z nawiewnikiem pod kątem akustyki, gdyż kombinacji okien i nawiewników są tysiące a mając akustykę okna wynikającą z badań i akustykę nawiewnika możemy wyliczyć wypadkową izolacyjność akustyczną okna z nawiewnikiem. Wzór i przykłady jak nawiewnik obniża parametry akustyczne okna: http://www.nawiewnik.pl/nawiewnik-a-wentylacja zakładka Jak obliczyć wypadkową izolacyjność akustyczną okna z nawiewnikiem?. Rozwijając wzór to nawet w niesamowicie cichym oknie, które ma Rw=47db bez nawiewnika, zastosowania nawet najcichszego nawiewnika na rynku o Rw przy otwarciu = 46db obniży parametry akustyczne okna do 38db. Tak więc pozostaje pytanie na jaki hałas narażone jest pomieszczenie z oknem. 34-35db to tłumienie standardowego nowego okna, które jest wystarczające w cichej okolicy (oczywiście w cichej okolicy mało kto myśli o akustyce), maksimum z nawiewnikiem przy bardzo cichych oknach to ~38 db gdzie przyjmuje minimum 40db gdy za oknem jest stałe źródło hałasu np ulica a jak to mi klient kiedyś określił pisk w uszach od ciszy zaczyna się od 45db w górę. Tak więc przy hałaśliwej okolicy nawiewnik okienny akustyczny poprawi komfort życia w środku jednak zawsze będzie o wiele głośniej niż bez nawiewnika.

• 1 month później...

,

witam, jestem na etapie poszukiwań okien dźwiękoszczelnych, otrzymałem taka propozycje

ForestPrimo 70 USZCZELKA SZARA LC

Profil - ALUPLAST

fake_1 Kolor: Biały u.szara (MD)

Typ: ForestPrimo 70 USZCZELKA SZARA LC N

Listwy przyszybowe:

120663

10/16/44,2 f.aku+c.ramka - U=1,1 Rw=45, Współczynnik Uw - 1,33

niestety jestem zielony jeśli chodzi o te parametry bo chcemy wyciszyć mieszkanie bo jest od strony głośnej ulicy

Ja miałem ten sam problem. Mieszkanie od południa graniczy z ruchliwą ulicą. Z ulicy bardzo duży hałas i kurz. Kupiłem normalne, szczelne okna bez żadnych cudownych szyb i bez żadnych nawiewników. Zainstalowałem wentylację mechaniczną (rekuperator Brink Renovent HR Small) i czerpnię z przeciwnej strony budynku. Okna zamknięte szczelnie, w mieszkaniu cichutko i świeże powietrze (no może trochę w zimie przesuszone).