pawelm 10.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Co ? 1 l wody = 1 kg... Czyżby ziemia była rzadsza ? Może być jak najbardziej - jak już pisał G.N. - worek suchego torfu będzie ważył znacznie mniej niż odpowiednia objętość wody. Taka ziemia poza tym składa się często ze znacznej ilości powietrza. Trzeba brać pod uwagę ciężar nasypowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.04.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 a ile by ważył worek piasku co go ten Grześ targał przez wieś gdyby mu tak wrzucić na plecy 50 l ??? housebuilder nie poddawaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 10.04.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Proszę Administratora o usunięcie wszystkich moich postów z tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 10.04.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Proponuje udac sie na miejsce pozyskania ziemi z naczyniem o znanej objetosci. Pobranie z kilku/kilkunastu miejsc jej probek a nastepnie zwazenie ich i przedstawienie wynikow na forum. Zmierzenie wilgotnosci gleby tez mogloby byc przydatne. Badania fauny glebowej zostawmy tym ktorym zalezy na wyniku z dokladnoscia do drugiego miejsca po przecinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.04.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Uprzednio należy nabyć wagosuszarkę , naczynia miarowe kalibrowane, a do fauny mikroskop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 12.04.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Mam podobny problem... 800m2 działki z glebą ciężką, gliniastą ale przeoraną. Czytałem w paru miejscach w necie, że przed sadzeniem czegokolwiek poza trawą należałoby tą ziemię przemieszać z piaskiem. Ile ton (m3) piasku potrzebuję aby pokryć całość warstwą 5 cm piasku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.04.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 co wy, aptekarze? do housbilder: jak kupujesz ziemię, to i tak największy koszt to transport.kupujesz zatem małą wywrotkę i rozgarniasz z tego tyle ile na oko ci trzeba na twoje 40m2 a potem jeszcze trochę i ew. obijasz i wałujesz. z reszty robisz sobie kurhanek, rabatkę, skalniak albo dzielisz się z sąsiadem. Możesz też wynieść w woreczkach w nogawkach na miasto i rozsypać po okolicy, żeby nikt nie widział (scena z oflagu w "Jak rozpętałem II wojnę światową"). do Geezera: ty kupujesz sobie dużą wywrotkę piasku, takiego ostrzejszego i mieszasz go ze swoją gliną na jakimś próbnym kawałku. Zobaczysz jaka część Ci zeszła na tę próbkę i proporcją sobie wyliczysz czy jeszcze trzeba domówić następną wywrotkę/tę czy wystarczy tej jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
housebuilder 13.04.2007 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ludziska!!! Wycofuje pytanie, nie chce juz ziemi, ani mini ogrodka, ani slyszec o kg, litrach ciężarze własciwym, bo mi sie fizyka z liceum przypomina Dzieki za ozywiona dyskusje, a zapowiadalo sie tak niewinnie... Serio, to kupie ze dwie tony i tego sie bede trzymac. Dzieki, pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.03.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 ale mi się przypomniało jak zobaczyłam kto mi pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 04.03.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 dzieki za poniesienie u mnie tez nie chcą sprzedawać na m3 tylko na tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.03.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 No to dla rozjaśnienia problemu ośmielę się napisać, że im mniej owy m3 waży, tym lepsza ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.03.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Mi do nawożenia ziemi jeszcze daleko. Chwilowo jestem na etapie piachu - wykonawca określa metry sześcienne, a dostawca operuje wywrotkami: kamaz, tatra itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 23.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 aaaaaaaa czy ktoś mi w takim razie pomoże? wiem, że zważywszy na rodzaj ziemi i jej stan, mokra sucha itp itd... ale wstępnie ile ziemi mam zamówić na teren 400m2 wysokość 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tyle, na ile cię stać Dobraz ziemia to towar deficytowy na terenie pobudowlanym. A co do wyliczeń - na przykładzie 10 cm na 400 m2. Zakładamy, ze działka jest po prostu prostokątem o powierzchni 400 m2 i teraz robimy prostopadłościan o wys. (h) 10 cm, czyli 0,1 m. Wzór na objetość prostopadłościanu to podstawa (pow. działki) * wysokość, czyli: 400 m2 * 0,1 m = 40 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 23.03.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ło matejko, czyli wzorem @housebuilder na 400m2 potrzbea + - 10 ton? wzrokowo tego nie ogarniam jakoś aaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 tona piasku to taka mała górka do zabawy dla dziecka.Niestety, są to cięzkie materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 23.03.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 40X1,8=72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 23.03.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 72 tonelle ? aaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts