Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ktoś probował połączyć 2 rodzaje woodentica na jednej płaszczyźnie?

chodzi mi o 1 rząd szerokich potem 1 rząd wąskich itd

coś jak na zdjęciach NOVABELL EDM ECO DREAM castagno

tylko ze tam są długości takie same a szerokości inne

a woodentic ma i długości i szerokosci inne.

Właśnie na budowę dotarły płytki Rovare Giallo 89cm i się zastanawiam czy jestem w stanie je prosto położyć.

Są bardzo garbate. Jak przykładam poziomicę na początku płytki i dociskam to na końcu mam 3-4mm szczeliny.

Garb też nie rozkłada się równomiernie. W niektórych paczkach jest idealnie na środku, a w niektórych około 1/3 długości.

Czy ten garb nie jest za duży ?

Próbowałem kilka płytek przykleić i zobaczyć jak ten garb się będzie zachowywać. Płytka jest bardzo gruba i garb wcale nie chce się wyprostować po dociśnięciu.

Nawet jaki kliny dokładam na początku i na końcu i dociskam to płytka od razu z powrotem robi się garbata. Gdyby to był 1mm to bym uwierzył że klej wyprostuje płytkę

Na regipsie ułożyłem na sucho trochę płytek z przesunięciem 1/3 wyszły takie fale, że aż przykro.

Zamawiałem 34 paczki. Na palecie zmieściło się 32 paczki i dwie paczki przyszły na osobnej palecie. Płytki z tych dwóch paczek są proste... Szkoda, że nie odwrotnie :(

Właśnie na budowę dotarły płytki Rovare Giallo 89cm i się zastanawiam czy jestem w stanie je prosto położyć.

Są bardzo garbate. Jak przykładam poziomicę na początku płytki i dociskam to na końcu mam 3-4mm szczeliny.

Garb też nie rozkłada się równomiernie. W niektórych paczkach jest idealnie na środku, a w niektórych około 1/3 długości.

Czy ten garb nie jest za duży ?

Próbowałem kilka płytek przykleić i zobaczyć jak ten garb się będzie zachowywać. Płytka jest bardzo gruba i garb wcale nie chce się wyprostować po dociśnięciu.

Nawet jaki kliny dokładam na początku i na końcu i dociskam to płytka od razu z powrotem robi się garbata. Gdyby to był 1mm to bym uwierzył że klej wyprostuje płytkę

Na regipsie ułożyłem na sucho trochę płytek z przesunięciem 1/3 wyszły takie fale, że aż przykro.

Zamawiałem 34 paczki. Na palecie zmieściło się 32 paczki i dwie paczki przyszły na osobnej palecie. Płytki z tych dwóch paczek są proste... Szkoda, że nie odwrotnie :(

W przypadku wątpliwości co do obowiązujących norm w kwestii poprawności wymiarów płytek ceramicznych, prosimy o dokonanie zgłoszenia reklamacyjnego w punkcie zakupu płytek. Zgłoszenie takie przesłane zostanie do naszego Działu Kontroli Jakości, który następnie rozpocznie procedurę wyjaśniającą.

Ekspert Paradyż

Panie ekspercie - na nierówne płytki Paradyża narzekają forumowicze bardzo często i w większości przypadkow ich reklamacje są odrzucane, bo firma ma po prostu bardzo duża tolerancję odchyłu wymiarów w "standarcie".

Wieksza niż konkurencja z Hiszpanii czy Włoch.

Ooo... A myslalam ze tu juz nikt nie zaglada :)

Liakon, oczywiscie ze wrzuce fotki, tylko daj mi jeszcze 2 tygodnie. :)

Poddasze juz zakonczone, jeszcze troche i zobacze moj woodentic na zywo.:wave:

anagat, jak tam Twoja fuga, sciemniala jeszcze ? :)

Asiu. nie mam pojęcia.. wątpię, bo totalnie nic się z podłogą nie dzieje. Wyjechaliśmy z Polski w styczniu i raczej już nie wrócimy. Domek na razie stoi, biedny i opuszczony..

anagat, to widze ze tak jak u nas.

My rowniez jestesmy po za granica kraju i w sumie nie wiemy kiedy wrocimy i czy wogole :)

No ale coz...na razie ciesze sie efektami, 2-razy do roku wpadam odwiedzic nasz domek i wtedy spedzam tam prawie caly czas, zachwycajac sie kazda jedna rzecza.

W mojej wyobrazni, pije juz kawe na tarasie :)

Dziekuje, mi rowniez sie podoba :)

Format plytek: 65,5x16

Obawialam sie, ze ten wiekszy bedzie bardzo nierowny.

Wielkie dzieki za szybka odp, jestem przed kupnem i juz nie bede sie zastanawiac nad wymiarem - a u mnie bedzie dokladnie taki sam uklad jak u Ciebie i naprawde wychodzi super :) (to teraz jeszcze musze wybrac ochre czy beige). Jezeli bedzie wiecej fotek to tez podeslij na forum.

Wielkie dzieki za szybka odp, jestem przed kupnem i juz nie bede sie zastanawiac nad wymiarem - a u mnie bedzie dokladnie taki sam uklad jak u Ciebie i naprawde wychodzi super :) (to teraz jeszcze musze wybrac ochre czy beige). Jezeli bedzie wiecej fotek to tez podeslij na forum.

Wrzuce fotki, ale dopiero za 2 tygodnie.

W przypadku wątpliwości co do obowiązujących norm w kwestii poprawności wymiarów płytek ceramicznych, prosimy o dokonanie zgłoszenia reklamacyjnego w punkcie zakupu płytek. Zgłoszenie takie przesłane zostanie do naszego Działu Kontroli Jakości, który następnie rozpocznie procedurę wyjaśniającą.

Ekspert Paradyż

No ja zgłosiłem woodentic beige. Otrzymałem trzy kartki wnikliwej analizy.

Po pierwsze Państwo twierdzą, że po położeniu za produkt odpowiada glazurnik- po co zatem zawracanie klientowi głowy?

Po drugie odchyłki w badaniach wyszły tak małe, że wygląda na to, że glazurnik wygiął mi płytki w czasie kładzenia.

Po trzecie zgłaszałem beige otrzymałem dokumenty dotyczące płytek w kolorze brown.

Także jeżeli komuś zależy na wyglądzie mogę polecić jak na jakości i równej podłodze polecić nie mogę.

Sugerowane przesunięcia niwelują garby pod warunkiem że odchyłki są podobne i w takich samych miejscach- nie zawsze tak jest.

Edytowane przez Jan761

Panie ekspercie - na nierówne płytki Paradyża narzekają forumowicze bardzo często i w większości przypadkow ich reklamacje są odrzucane, bo firma ma po prostu bardzo duża tolerancję odchyłu wymiarów w "standarcie".

Wieksza niż konkurencja z Hiszpanii czy Włoch.

Dla przykładu dopuszczalne wypaczenie dla mniejszej płytki woodentic to około 3 mm ( około 30% grubości płytki). Chyba, że coś źle liczę to proszę o sprostowanie.

Dla przykładu dopuszczalne wypaczenie dla mniejszej płytki woodentic to około 3 mm ( około 30% grubości płytki). Chyba, że coś źle liczę to proszę o sprostowanie.

Tak jak pisaliśmy wcześniej parametry naszych produktów są zgodne z normą Unii Europejskiej EN 14411 „Płytki i płyty ceramiczne. Definicje, klasyfikacja, charakterystyki i znakowanie”. Norma ta definiuje następujące parametry w zakresie krzywizny dla grupy płytek , do której należy kolekcja Woodentic:

- Maksymalna krzywizna środka w odniesieniu do długości przekątnej obliczonej z wymiarów roboczych ± 0,5%, co w przełożeniu na mm przy formacie płytki 215x985 mm wynosi 5,04mm, natomiast w przypadku 160x655 mm – 3,37 mm.

- Maksymalna krzywizna boków w odniesieniu do odpowiedniego wymiaru roboczego ± 0,5%. Podobnie jak wyżej maksymalne odchylenia dla poszczególnych boków wynoszą odpowiednio 160 – 0,8 mm; 215 – 1,07 mm; 655 – 3,27 mm; 985 – 4,92 mm

Płytki te dostępne są w dwóch formatach:

- 21,5cm x 98,5cm (długość przekątnej -1008,19mm)

- 16cm x 65,5cm (długość przekątnej – 674,26mm)

Mając na uwadze format płytek Woodentic - wąski i długi, wyżej wymienione tolerancje normowe zawężone zostały przez producenta do dużo niższych poziomów i jest to np. dla formatu 215x985 odpowiednio:

max krzywizna boku 21,5cm wynosi ± 0,6mm

max krzywizna boku 98,5cm wynosi ± 1,2 mm

max krzywizna środka w odniesieniu do długości przekątnej 1008,19 mm wynosi ± 1,2 mm

Wszystkie odchylenia liczone są od idealnie prostej płaszczyzny. Wyniki na „+” oznaczają, że jest to odchylenie powyżej wzorcowej płaszczyzny, natomiast na „–” poniżej. Biorąc wcześniejsze wyniki pod uwagę maksymalna różnica odchyleń w stosunku do wzorcowej powierzchni między poszczególnymi płytkami nie będzie większa niż 2,4 mm.

Ekspert Paradyż