Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak jej pomoc...?

DaroMan..

Recommended Posts

Jak w temacie...nie starczylo nam na wszystko pieniazkow wiec mamy dosc surowy stan w srodku domu ( gotowe lazienki i jeden pokoj ) w malej wsi nieopodal lasu.....i tu problem!..ja musze chodzic do pracy na zmiany a zona zostaje sama ( corka zostala u babci do skonczenia gimnazjum ) i dostaje szalu!!!...i boje sie zeby nie skonczylo sie zdaniem "ja tu nie bede mieszkala "...widze ze cierpi :-(

pozdroooo

D.

sprawa jest bardzo delikatna. Jak bardzo zmieniło się jej życie po przeprowadzce. O ile dla Ciebie mogła się zmienić trasa dojazdu do pracy, dla niej może oznaczać zupełnie coś innego.

Napisałeś dość ogólnie, czy żonie dokucza:

1. samotność - mąż w pracy, dziecko - daleko

2. nie potrafi się odnaleźć sama w nowym domu, we wsi, w której nikogo nie zna

3. męczy ją mieszkanie w niewykończonym domu

4. nigdy nie była entuzjastką budowy i teraz została z nią sam na sam

5. nie macie drugiego samochodu i w zasadzie jest w nowym domu uwięziona - daleko do cywilizacji, którą np. lubi

6. dodatkowo nie lubi prac w ogrodzie (akurat wiosna, najlepszy czas na zakładanie rabat itp.)

Pytanie brzmi - jak Twoja żona wyobrażała sobie życie w tej głuszy, podczas budowy, i jeszcze wcześniej, przy podjęciu decyzji o budowie? Jak widziała wtedy swoją rolę?

Daj jej Internet na początek, wkręci się w jakieś fora, wygada się, sama będzie umiała szukać pomocy - a może przy okazji rozkręci jakiś e-biznes?

taak - internet to jest dobry pomysł - wiem po sobie. Ja wprawdzie mam do kogo gębę otworzyć bo teść (niepracujący - jak ja) za ścianą, ale bez neta chyba bym podchodziła pod wariację :roll:

Pomimo trochę innej sytuacji świetnie rozumiem Twoją żonę. Też codziennie rano zostaję w domu - tylko,ze ja z córeczką, więc zajęcie mam. Teraz mamy domek juz wykończony, ale wcześniej codziennie rano schodziłam z małą z jedynego wykończonego pokoju na górze, na parter, gdzie skończona była tylko kuchnia a wokół tylko betony, kurz i pył... nie wspominam tego szczególnie miło :-?

Entuzjastką prac ogrodowych też nigdy nie byłam, choć muszę przyznać, zę coraz bardziej się do tego przekonuję - już bardzo chciałabym posiedzieć na zielonej trawce lub poleżeć na hamaku pod drzewkiem - a wiem, ze nikt za mnie (i męża) tego nie zrobi :wink:

Nie ma dziwne - tez bym zwariowała - w końcu ile można myć okna...Jka długo można mieszkac z daleka od własnego dziecka ...

Może się troszkę "przewinęła" i po prostu nie umie tak żyć (co prawda - sytuacja była do przewidzenia, ale życie czasem weryfikuje nasze wyobrażenia)

Praca, praca, praca - tylko i wyłącznie. Jak trzeba - drugi samochód - niech będzie mobilna, a nie przywiązana jak pies na łańcuchu. Internet - może pracować zdalnie. Jej życie musi mieć dla niej sens - a najprościej z nią o tym porozmawiać , bo nie znamy Twojej żony i może ona chce tylko chomika ? Albo to problem córki ? POGADAJ z nią - po prostu.

Mnie też zawsze denerwowały niekończące pokazy bloczków, łączników, kabelków itd. i tak bez końca. Teraz mnie też wciągnęło. W internecie też lubię poszperać :) To dobre zajęcie dla zabicia czasu.

Może żona powinna znaleźć sobie zajęcie, które bedzie miała na wyłączność. No wiesz, coś za co będzie odpowiedzialna od początku do końca. I jeszcze wejdź jej na ambicję, bo jak kobieta postanowi coś udowodnić... :)

Ja się też nigdy rolnictwem nie interesowałam, a teraz? Nie pozwolę sobie odebrać ogrodu :D

Może na początek program do planowania? :)

Pozdrawiam, życzę ustabilizowania stosunków domowych :)