Ola i Krzysiek 12.04.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Mama 1,5 rocznej Zuzi melduje się na posterunku i chciałaby wszystkim nagdorliwym mamuśkom (niezależnie od płci dziecka) powiedzieć stanowcze NIE! Jarkotowa z Tobą wszystko w porządku, niech Twoje dziecię biega ile wlezie, siedzi w piaskownicy ile dusza zapragnie. A jak nie chce jeść warzywek dzisiaj to niech nie je- zje jutro Takie jest moje zdanie. Moja Zuzia nie jest wychuchana, wydmuchana - czasami chodzi brudna, bo była własnie w piaskownicy albo była na balkonie i przesadzała kwiatki w doniczce , czasami nie zje kolacji, bo po prostu nie ma ochoty na jakieś tam kolacje I idzie spać głodna, ale za to na śniadanie nadrabia Wszyscy mówią, że ona od małego dba o linie - żadnej kolacji A te wszystkie Twoje pseudo koleżanki to niech te uwagi schowają sobie gdzieś. Bo nie kumam jaka może być różnica w byciu mamą chłopca a dziewczynki. Bo co chłopiec może być gorszy? Bo niby dlaczego??? Idiotyzm jakiś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjawi 12.04.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Jarkotowa, może znajdziesz sobie inne koleżanki. Nie wszystkie mamy dziewczynek są tak rozpaczliwie głupie. podpisuję się pod anią choć mam dwóch chłopców to pozwolę sobie na małą dygresję boższeeeee cóż za bzdury wygadują te "panie" chyba urwały sie z choinki ??? każda mama kocha swoje dzieci najmocniej i najczulej bez względu na płeć i wielośc swoich pociech, więc jak tak mozna mówić to jakaś paranoja do głowy, by mi coś takiego nie przyszło Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.04.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.04.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ... A gdy jej synuś - 4l. - kopał i popychał moją córkę - 2l. - to na moje uwagi mówiła: -"to chłopiec, jemu wypada..." no co jakby ją ciągnął za włosy można by coś podejrzewać. Ale jeśli ją pchał to OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.04.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.04.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 jabko , coś czuję, że Ty też popychałeś małe dziewczynki Wzrost poniżej 165 ?? Ale wielkie duchem i wiekiem A co sie czepiacie tak tych chłopaków. Chopaki fajne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 13.04.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Nie jestem szurnięta na punkcie żywności i nie latam po sklepach w poszukiwaniu zdrowej żywności dla moich dzieci, czasem zjedzą obiad bez surówki, czasem zamówię pizzę, itp. jestem mamš dwóch dziewczynek ( 7 i 9 lat ) a też tak czasem robię. Moja rada: zmień koleżanki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 13.04.2007 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ale mam grupę wsparcia. Wielkie dzięki. Bo zdarzylo się, że mialam chwile zwątpienia, że może za malo o nich dbam, nie cackam się, nie dramatyzuję, ale z drugiej strony za dużo wymagam - a to jeszcze dzieci i nie pozwalam im na pewne rzeczy. Jak się wywalą, to się podniosą - nie lecę na ratunek gdy jęczą na chodniku; jak się skaleczą to zakladam plaster a nie temblak; uczę zasad dobrego wychowania (nie uznaję "bo to jeszcze dziecko") - bo niby kiedy mam je tego uczyć; zjadleś - to sprzątnij po sobie talerzyk; chcesz zabrać gadżety na dwór/na spacer - ok, ale sam je sobie nieś; chcesz coś zrobić - np posadzić kwiatek - ok, ale robisz to do samego końca, (w miarę umiejętności oczywiście); do zabawy slużą ZABAWKI, a nie wszystko co jest pod ręką i się podoba (komórka, dziurkacz, myszka kompa, pieczątka, akwarium - plukanie rąk ,). ...i kiedyś słyszałam, że dziewczynki nie muszą być mądre, tylko ładne Oj, w przypadku tej jednej koleżanki tak wlaśnie jest. Zawsze slyszę "Moja/e śliczna/e córeczka/czki". Dodam, tak calkiem szczerze, bez zlośliwości, że w przypadku straszej córki na urodzie się kończy. Patrzysz w oczy a tam.....pusto. Rezultat jest taki, że wlaśnie przez te mamusie nie lubi się ich dzieci, które są takie jakie są, bo....takich mają rodziców. A chlopcy mają fajniejsze zabawki . [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.04.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 zgłasza się mama chłopca i dziewczynki...ale głupie te mamusie...u nas podobnie jak u Ciebie : oboje przytulam jak tego potrzebują, respektuję ich prawo do mówienia nie, godzę się z tym, że jeśli mają być samodzielne to już teraz mają się tej samodzielności i odpowiedzialności uczyć.czasem na obiad zjedzą pizzę a czasem z dwóch dań... uczyć się każę obojgu. a ubrania kupuje jak wymagają nowych niezależnie do płci...i nie zgadzam się na wyścig szczurów... aczkolwiek zauważyłam że oni sami porównując kolegów i siebie chcą chodzić na coraz więcej zajęć dodatkowych (ale to dopiero w szkole się zaczęło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Mam trzech chłopaków i córeczkę, wszystkich żywię tak samo Szczerze mówiąc nie spotkałam się z wartościowaniem rzeczy czy posiłków ze względu na płeć . Dziwne te Twoje znajome z letka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ati 14.04.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Pozwolcie, ze i ja sie przylacze. Jako mama 2 synow czesto slysze, ze jestem bardzo biedna, ze nie mam corek. jak slysze cos takiego, opdaja mi rece... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 14.04.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Zgłasza się kolejna mama dwóch chłopców. I ja nie widzę powodu, by dziewczynki traktować inaczej niż chłopców. To jakaś paranoja. Tak naprawdę, to szkoda mi dzieci takich głupich rodziców. Może nieświadomie, ale na pewno wyrządzają swoim pociechom ogromną krzywdę. A czy któraś z tych koleżanek ma może parkę? Ciekawe, jak w tej sytuacji czuje się chłopczyk?Ja też od czasu do czasu serwuję dzieciom pizzę, ale nie dlatego, że są chłopcami. Gdybym miała córkę, na pewno jadłaby to samo, co i synowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 14.04.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Jako mama tylko dziewczynki (na razie ) stwierdzam, ze bez różnicy płci dzieci lubią tak samo frytki jak pizzę, zabawę w błocie, majsterkowanie i bieganie. Wydaje mi sie, ze dzieci nie odczuwają między sobą tej różnicy, którą widzą dorośli: że to dziewczynka to nie może/może a to chłopczyk. Przynajmniej moja córa tego nie widzi. Głupie jak buty te mamy które wygadują takie bzdury. Ich rola też pewnie skończyła sie na wyjściu za mąż. Mam nadzieję, że moja dziewczyna bedzie normalna i nie bedzie często spotykała na swej drodze takie "uczone" osoby. Pozdrawiam normalne mamy i ich dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.04.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Tak się zastanawiam co będzie jak którejś z tych pań urodzi sie chłopiec. Zmieni zdanie, czy trzeba będzie temu chłopcu współczuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 14.04.2007 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Tak się zastanawiam co będzie jak którejś z tych pań urodzi sie chłopiec. Zmieni zdanie, czy trzeba będzie temu chłopcu współczuć? Jedna z nich szykuję się na trzecie dziecko. Zapewne zmieni zdanie, bo zmienia w zależności od okoliczności. Ale z drugiej strony, chlopców generalnie nie lubi, więc i dziecku trzeba będzie wspólczuć, gdy narodzi się chlopiec. I jestem pewna na 100%, że nie będzie tej trójki traktowala tak samo. Już przy córkach widać różnicę, a co dopiero przy chlopaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 15.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Będąc mamą i chłopca i dziewczynki chyba jestem w miarę obiektywna, co do sposobu traktowania dzieci różnych płci... Jednakowo pilnuję je pod względem ubioru, wyglądu i zachowania. To co nie wypada Majce, jest również niestosowne ze strony Oskara...Stawiam im w miarę podobne wymagania...Staram się jasno określać zasady, ale pamiętam, że to wciąż dzieci, które mają prawo do zabawy, do biegania po rozkopanej działce ( im bardziej ubłocone buty, tym fajniej !!! ), mają prawo wyrazić swoje inne niż moje zdanie, niezadowolenie, złość...Niezależnie czy to Oskar czy Maja...kocham je i traktuję tak samo... Mają po 7 i 8 lat, ale czasem myślę, że traktuję je bardzo "dorośle", pozwalając, oczywiście w ograniczonym zakresie, na podejmowanie własnych decyzji ze wszelkimi konsekwencjami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 15.04.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 kuba i mycha : u nas podobnie a ja z innej beczki u nas mają 9 i 8 lat my spod Grodziska...w którym miejscu budujecie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 16.04.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 kuba i mycha : u nas podobnie a ja z innej beczki u nas mają 9 i 8 lat my spod Grodziska...w którym miejscu budujecie...? w samym Grodzisku, ok 1 km od obecnego zamieszkania...na razie mamy stan "0", od jutra ciągniemy w górę...w końcu...ale brygada, czyli Maja o Oskar, już zakreśliła swoje terytorium- pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.04.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ale wam fajnie to zapraszam do naszej grupy grodziskiej ale chyba jest tam już twoja druga połowa?(domyśliłam się po projekcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 16.04.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ...tak, jest moja druga połowa i nawet był z synem na spotkaniu w Milanówku; ja z Majką niestety poległyśmy w walce z grypą Nie miałam więc okazji na poznanie Was; spotkaliśmy sie kilka razy jedynie z Ulą i Sławkiem...są dla nas kopalnią wiedzy, bo my jeszcze raczkujemy... Jak tam Wasza budowa ? Zdaje się, że należycie do tych bardziej zaawansowanych w postępach budowlanych ( zazdroszczę !) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts