milek1719500956 03.12.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jak słysze o tych wycenach, a sam jestem architektem, to włosy stają na głowie. Rozumiem ze rynek, to jasne. Ale niech ktos sobie usiadzie przy architekcie i policzy setki godzin przy takim byle projekcie, kilogramy dokumenow i uzgodnien, opisów. 5 lat studiów, oprogramowanie, sprzęt, koszmarne konsultacje (często darmowe) z klientami o gustach przerażających, wyjazdy do klientów, urzędow itd. Wszyscy są tutaj zszokowani za co to płacic kilka tys. ALE CI SAMI KLIENCI ZAPŁACA potem durnemu kafelkarzowi za samą łazienke 2x więcej, nie wspomnę o wieśniackiej kuchni za 50 tys. Nie wspomnę o robolach, którym bez kłótni będa płacic koszmarną kasę! Dobry kafelkarz po 4 klasach moze zarobic 1000 zl dziennie u tych, którzy jęcza płacac za projekt 2 tys. a co mowic o hydraulikach!! To jest własnie ten kraj gdzie robol, ksiądz i lekarz to Bóg. ale co tam inteligent, wystarczy zobaczyc ile bierze tłumacz za ksiazke. 1/10 tego co kafelkarz. 20 zł za stronę!!! Rewelacja. Jaki hydraulik by zrobił cos za 20 zl???? Dlatego gonię tych od domków, ktorzy trują d.... bo sami nie wiedzą czego chcą, a na ogół chcą wiochę z bogatą kuchnią i cała w kafelkach. Robię wnętrza i specjalistyczne projekty, gdzie np za jeden gabinet za pare gdz rysowania biore 5 tys. I bez gadania bo ludzie sie nie znają i płaca. Tak jak kafelkarzowi. Miłej nocy architekt Może w tym co napisałeś jest sporo prawdy, ale odnosisz sie lekceważąco do pracy innych osób .Kafelkarz nie jest z pewnoscia tak wykształcony jak ty ale również cieżko pracuje na swoje wynagrodzenie .Chciałabym równiez dodac ze bez takiego powiedzmy architekta wnetrz inwestor ze skromnym budzetem moze sie obejsc, a bez hydraulika nie .Wzgardzasz nawet samym inwestorem sugerujac ,ze jak to określiłeś gonisz tych od domków .Ja sama szukam teraz kogos aby mi stworzył projekt indywidualny ale z kims takim jak Ty nie chciałbym miec nic wspolnego..pozdrawiam Dokładnie mam takie same odczucia po przeczytaniu takiego posta. Za dużo zadufania, za mało pokory w stosunku do klienta. Nikt chyba nie chciałby być takim "jeleniem", którego można doić, bo się nie zna . Ja na pewno. I podobnie jak ewuniamiii, jako szukająca aktualnie architekta takich jak Ty będę omijać szerokim łukiem (a to się da zazwyczaj wyczuć, że ma się z takim typem do czynienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 05.12.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 14 000 zl netto - projekt domu 200 m kw wraz z zagospodarowaniem dzialki. Bez instalacji. 340 mkw (parter, bez piwnic, antresola, ogród zimowy) projekt arch. plus budowlany, plus zagospodarowanie działki - sporo wydziwialismy: 15 tys. za całośc - wiosna 2009r Śląsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunczyk 13.12.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Nasz projekt indywidyualny - 15 000 brutto (216m kw. powierzchni użytkowej, ponad 300 całkowitej). Działka z dużym nachyleniem, a więc właściwie wymagająca projekty indywidualnego. W cenie projekt drogi oraz instalacji a takze pomoc w uzyskaniu pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 14.12.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nasz projekt indywidualny - 4000zł brutto. powierzchnia mieszkalna 145mkw + 20 mkw pow pomocnicza = 165mkw powierzchnia uzytkowa. Dom niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy. Cena za projekt domu (bez projektów instalacji wody i prądu) + projekt szamba + projekt zagospodarowania działki. Październik 2009r okolice Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 14.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nasz projekt indywidyualny - 15 000 brutto (216m kw. powierzchni użytkowej, ponad 300 całkowitej). Działka z dużym nachyleniem, a więc właściwie wymagająca projekty indywidualnego. W cenie projekt drogi oraz instalacji a takze pomoc w uzyskaniu pozwolenia na budowę. strasznie błedne myślenie, wystraczy (mozna) kupić gotowy i np dorobić pod częścią domu piwnice albo przeprojektowac same fundamenty i typówka stoi jak nic,roboty na kilka dni (samo rys) a adaptacja taka w okolicach 2~3 koła ? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasznowydom 31.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Dla mnie projekt indywidualny to nonsens (poza naprawdę ekstremalnymi przypadkami, typu te z programu "Wielkie Projekty" na Discovery). W necie są tysiące projektów. Czy nie lepiej wybrać taki najbliższy ideałowi i zlecić adaptacje z przeróbkami? Nasz projekt kosztował 2000, adaptacja 1000 (chociaż dosyć niechlujna). Prosto i tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 04.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 trochę offtopic:czy ktoś z Was zlecał projektantowi adaptację projektu do innej technologii? konkretnie mam na myśli zmianę z tradycyjnej na np. pustaki styropianowe.Zadtanawiam się nad tą technologią,ale wyczytałam,zę wymaga adaptacji projektu (może być projektant bez uprawnień,ponieważ tej zmiany technologii nie zgłasza się w urzędize,nie wymaga odrębnego PNB itp.) jaki może być koszt adaptacji projektu w zakresie samej technologii?Moja dobudówka będzie miała 45 m2,projekt w trakcie,może zlecić temu samemu architektowi adaptację? dziękuję za wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AiRnEssT 06.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 krakow styczen 2010 projekt wykonawczy z wszystkim branzami(konstruktor,wodkanco,elektryczny) 100 pln za metr, wiec malo z krzesla nie spadlem bo mi powiedzieli ze to niby baaaardzo taniooooo i ze okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dla mnie projekt indywidualny to nonsens (poza naprawdę ekstremalnymi przypadkami, typu te z programu "Wielkie Projekty" na Discovery). W necie są tysiące projektów. Czy nie lepiej wybrać taki najbliższy ideałowi i zlecić adaptacje z przeróbkami? Nasz projekt kosztował 2000, adaptacja 1000 (chociaż dosyć niechlujna). Prosto i tanio. Przekopałam kilkaset projektów gotowych szukając wymarzonego domu. Przeróbki z reguły obejmowy kompletne przerobienie dachu - dla biur sprzedających projekty oznaczało to tak naprawdę narysowanie projektu od nowa. Niestety, w Polsce, gotowe projekty są...oglądnie mówiac nie w moim guście. Nie podobają mi się balkoniki, wykusze, podpory, kolumienki i skosne dachy. Projektów domów z płaskim dachem, piętrowych, na waską działkę praktycznie nie ma. Jak sa, to jakieś absurdalne molochy powyżej 200 m2 (szukam domku dla dwóch, w porywach 3 osób). A do tego, jak czytam wypowiedzi budujących, wynika, że w gotowcach zdarzają się błędy, albo przestarzałe rozwiązania technologiczne. Dlatego musze zdecydować się na projekt indywidualny. Koszt okreslony przez projektanta na 5300 zł netto jest dla mnie do zaakceptowania, zważywszy na fakt, że zażyczyłam sobie iż projekt ma być energooszczędny (3-litrowy). Ale postaram się wymusić w umowie wzięcie odpowiedzialności za dotrzymanie tej trzylitrowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.01.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Koszt okreslony przez projektanta na 5300 zł netto jest dla mnie do zaakceptowania, zważywszy na fakt, że zażyczyłam sobie iż projekt ma być energooszczędny (3-litrowy). Ale postaram się wymusić w umowie wzięcie odpowiedzialności za dotrzymanie tej trzylitrowości. A w jaki sposób ma to zapewnić projektant? Wpisze ci materiały z katalogu, a za odstępstwa odpowiedzialność ponosić będziesz Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A dlaczego miałabym robić odstępstwa?Po to jest projekt indywidualny, żeby wszystko dogadać szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.01.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Moim zdaniem w czasie budowy występuje zbyt dużo zmiennych, na które projektant nie ma wpływu.Dostępność materiałów - począwszy od zaprawy, styropianu, a na oknach i drzwiach skończywszy.Jakość i dokładność wykonania robót budowlanych.Też mam projek indywidualny, a mimo to nie uniknąłem drobnych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 10.01.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Apropo potencjalnych błędów i rozwiązań w projektach typowych, o których piszecie, polecam cytat dotyczący tego, kto za nie ponosi odpowiedzialność (nie wiem, czy wszystkim są znane prawne konsekwencje tzw adaptacji projektu): "Opinia izby zawodowej oraz informacja prawna dot. stosowania projektów i niezbędnych uprawnień projektantów do załączenia Zgodnie z interpretacją ustawy projekt przeznaczony do wielokrotnego zastosowania (tzw. projekt gotowy), po przystosowaniu do warunków konkretnej inwestycji, może stanowić projekt architektoniczno-budowlany w rozumieniu art. 34 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r., Nr 106, poz. 1126 z późn. zm.), będący częścią projektu budowlanego zatwierdzanego w decyzji o pozwoleniu na budowę. Za wszystkie rozwiązania zawarte w projekcie budowlanym odpowiada osoba dokonująca przystosowania projektu gotowego do wymagań decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz do warunków otoczenia. Osoba ta jest projektantem w rozumieniu art. 20 Prawa budowlanego, ze wszystkimi wynikającymi z tego faktu prawami i obowiązkami, w związku z czym musi być członkiem właściwej izby samorządu zawodowego (zob. art. 6 ust. 1 ustawy o samorządach zawodowych architektów, inżynierów budownictwa oraz urbanistów) Oznacza to, że w celu spełnienia obowiązku, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4 Rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego, w projekcie budowlanym należy na stronie tytułowej zamieścić tylko dane osoby będącej projektantem. Przy czym, niezbędne jest złożenie podpisu na oryginalnym projekcie stanowiącym załącznik do wniosku. Pozostałe załączniki mogą stanowić kserokopię oryginału z naniesionym podpisem Nie ma również potrzeby załączania do projektu kopii uprawnień osoby, która faktycznie sporządziła projekt gotowy, lecz jedynie osoby będącej projektantem, czyli pełniącej samodzielną funkcję w budownictwie (art. 12 Prawa budowlanego)" źródło: http://mpm.home.pl/index.php?pasek=show&page=6 W związku z powyższym mam pytanie do osób, które zakupiły projekt gotowy - czy sam "projekt gotowy" albo umowa jego sprzedaży zawierała coś takiego jak oświadczenie, że jest on wykonany zgodnie z AKTUALNYMI przepisami i zasadami wiedzy technicznej?Oczywiście wiadomo, że oświadczenie takie do pozwolenia na budowe musi wystawić osoba adaptująca jako projektant. Ale chodzi mi w tym momencie jedynie o relację na linii sprzedawca gotowców-klient i o to czy istanieje jakakolwiek forma zapewnienia czy gwarancji, że sprzedawane ksera mają coś wspólnego ze sztuką budowlaną i aktualnymi przepisami? Jestem ciekaw Waszych doświadczeń pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Moim zdaniem w czasie budowy występuje zbyt dużo zmiennych, na które projektant nie ma wpływu. Dostępność materiałów - począwszy od zaprawy, styropianu, a na oknach i drzwiach skończywszy. Co ci twój architekt takiego zaproponował, że było niedostępne w handlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes21 24.01.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 około 80 zł - 100 zł za metr powierzchni użytkowej budynku - tyle to jest cena jeszcze rozsądna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 24.01.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ja płaciłem 6000zł za projekt bliźniaka ,czyli 3000zł za segment.Jestem doświadczonym budowlańcem więc sam wszystko naszkicowałem,rozmierzyłem,zestawiłem materiały,izolacje,instalacje itp.Pani architekt zrobiła z tego projekt ,zaniosła go do urzędu do zatwierdzenia .Oczywiście wszystkie świstki typu energetyka ,gazownia,wodociągi załatwiła a teraz monitoruje wszystko w urzędzie i lada dzień dostarczy mi projekt z pozwoleniem na bud.(dostała pełnomocnictwo więc po żadnych urzędach nie musiałem chodzić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzewa 28.01.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 projekt przebudowy, nadbudowy i rozbudowy "stulatka w Winogronach" z 40 metrowego domku pani Architekt zrobiła nam sto metrów, wszystko z uwzględnieniem rekonstrukcji i dopasowaniem nowej części do starej bryły. A było ciężko bo dom jest wciśnięty w róg działki i od płotu sąsiada dzieli nas 40 cm. Koszt projektu 2500,- uwzględniał kanalizację, projekt gazu i wody robiliśmy osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 28.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 około 80 zł - 100 zł za metr powierzchni użytkowej budynku - tyle to jest cena jeszcze rozsądna Czyli za projekt parter kuchnia z wiatrołapem (16m2) + salon 60m2 poddasze dwa pokoje po 30m+ łazienka 10m2 mam zapłacić 11680 -14600 ?????? To jakaś bzdura ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.01.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 5 lat temu za projekt indywidualny domu z uzytkowym poddaszem wielkości 303m2 z garażem w bryle zapłacilem 25tys i nie uwazam tych pieniedzy za stracone. Projekt zawierał wszelkie elementy konstrukcyjne, wykonawcze choć część instalacyjna była z tego wszystkiego była najsłabsza - wynik nie do końca sprecyzowanych kwestii ostatecznych rozwiązń wykończeniowych. Ale projekt naprawdę indywidualny a nie zmieniony projekt gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunka 11.02.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nasz projekt indywidualny - 4000zł brutto. powierzchnia mieszkalna 145mkw + 20 mkw pow pomocnicza = 165mkw powierzchnia uzytkowa. Dom niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy. Cena za projekt domu (bez projektów instalacji wody i prądu) + projekt szamba + projekt zagospodarowania działki. Październik 2009r okolice Warszawy. hej a czy moge sie dopytac czy w cene wliczona byla konstrukcjia z rysunkami i obliczeniami czy tylko praca architekta? Jest szansa na podeslanie kontaktu do tej osoby?i skad jest? wielkie dzieki nuna [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts