Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIERCENIE STUDNI Piaseczno, Góra Kalwaria, okolice Warszawy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jest to bardzo złe rozwiązanie - wody głębinowe to zasoby naturalne z których wszyscy korzystamy - trzeba je chronić.

Inne opcje - poziomować tak działkę aby woda była odprowadzana do ulicy lub zbiornik na wodę podpięty pod rynny jako bufor nadmiaru do podlewania zieleni lub

wynajęcie geologa czy jest szansa na tzw studnię chłonna (odwiert 3-4m sprawdzenie czy do tej głębokości są jakieś grunty sypkie które mogą odbierać deszczówkę)

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Jak to jest z formalnościami przy wierceniu studni?

Przerażają mnie trochę opinie, że od 2012 r. żeby wywiercić nawet najpłytszą studnię trzeba przejść przez masę formalności co kosztuje i trwa:

Tutaj straszą, że trzeba przygotować dokumentację przed i po a po drodze są dwie decyzje urzędowe.

Czy to wszystko Pan załatwia?

Od 1 stycznia 2015 weszła w życie ustawa z 11 lipca 2014 wg której na potrzeby zwykłego korzystania z wód podziemnych (do 30m i poboru 5000l na dobę) nie jest wymagana dokumentacja geologiczna. Wymagany jest projekt budowlany (prosty schemat) oraz zachowanie odległości zgodnie z prawem budowlanym.

• 1 month później...
  • 1 month później...

witam,

Mam pytanie o długość całego procesu wiercenia studni od rozpoczęcia do zakończenia łącznie ze studzienką - jak długo trwa cały proces łącznie z odwiertem próbnym? Mamy rozpoczęte wiercenie ale prace ciągną się niemiłosiernie (odwiert próbny 3 dni łącznie z ustawieniem wiertnicy, na pozostałe etapy studniarz mówi, że może to trwać 2 tygodnie albo dłużej. Czy to standard?

z góry dziękuję!

• 4 weeks później...
  • 6 months później...
  • 1 month później...

Dołączam do grona zadowolonych klientów Urgota... Znaczy klientem jestem zadowolonym, bo usługa wykonana sprawnie i skutecznie. Mniej zadowolony jestem z tego, że wody nie ma do 30m.

Wracając od moich wcześniejszych wątpliwości co do formalności, to w miarę oczywiste jest (o ile można tak powiedzieć w odniesieniu do zagadnień prawnych), że do 30m i zwykłe korzystanie i pobór do 5m3 nie wymaga pozwolenia wodnoprawnego.

"Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 10 kwietnia 2014 r. (sygn. II OSK 2713/12) stwierdził, że zawarty w art. 29 ust. 2 pkt 10 zwrot "obudowa ujęcia wód podziemnych" dotyczy obudowy zarówno w części nadziemnej studni głębinowej, jak i w jej części podziemnej. W konsekwencji zgłoszenie zamiaru realizacji studni głębinowej, której nierozłącznym elementem jest jej obudowa podziemna i nadziemna, jest równoznaczne zgłoszeniu obudowy ujęcia wód podziemnych wyłączonej z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę."

Jak widać przed ostatnimi zmianami, które jeszcze złagodziły formalności, NSA wypowiadało się w temacie co jest obudową studni i że nie wymaga pozwolenia na budowę. AFAIK tylko budowa obudowy podpada pod prawo budowlane. Czy zatem budowę takiej studni podlega zgłoszeniu?

Na stronie Wydziału Architektoniczno-Budowlanego Piaseczna jest dokument zatytułowany "Inwestycje po zmianach prawa budowlanego od dnia 28.06.2015 r. które nie wymagają pozwolenia na budowę"

http://bip.piaseczno.pl/public/?id=147658

A w nim, na stronie 6, pozycja 10 - wykonanie obudowy ujęć wód podziemnych i plusik w kolumnie oznaczający, że "nie wymaga zgłoszenia".

Zatem, przynajmniej Piaseczno stoi na stanowisku, że zgłoszenie niepotrzebne od połowy zeszłego roku, a tym bardziej pozwolenie.

Pewnie jeszcze mogą być jakieś zakazy w MPZP.

• 3 months później...

Podepnę się pod temat - również poszukuję firmy wiercącej studnię - działka w okolicy Podkowy Leśnej. Do końca sierpnia mam mieć już prąd na działce, więc jesienią można by podziałać. Proszę o informację o usłudze na PW, interesuje mnie studnia 110, rury PVC, bez obudowy.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Witam,

nie wiercimy w Podkowie ani Wołominie - teren na którym działamy Góra Kalwaria - Piaseczno - Grójec.

akurat ja nie w wołominie ale kolo Otwocka;) ale szkoda. A możesz mi coś doradzić.

Konkretnie moja działka (i okoliczne) jest na wydmie piaskowej - sam piasek cały czas (40m) i firmy studniarskie sie upieraja,że skoro tak to rur nie ma co obsypywać "compactonitem" bo piach i tak to zasypie rury ale tez glownie dlatego,ze nie ma zadnej wartwy "odcinajace" (gliny itd) i wszystko przechodzi przez piasek.....czy tak to powinno byc czy chcą mnie naciac?? bo zwir w kolo filtra musi byc

generalnie wierco w swoich metaowych, swuwaja rury wodociagowe (125) i pozniej wyciagaja oslonowe

pozdrawiam

• 5 months później...

Cześć Jeżeli tak jest ,jak mówi ci człowiek z tym piachem to ma rację .Jak wiadomo piach jest przepuszczalny i przepuści wszystko. A jeżeli chodzi o żwir to może a nie musi.Wszystko zależy od strefy wodonośnej jaka się napotka, chodzi o gradację żwiru ,czym grubszy tym lepszy .Dosypując dodatkowo żwiru na pewno nie zaszkodzimy ale i nie odetniemy wód gruntowych.

Biorąc pod uwagę głębokość na jakiej znajduję się woda głębinowa czyli poniżej 40 metrów,woda gruntowa nie powinna jej zaszkodzić.

Jak by ktoś potrzebował pomocy, jakieś pytania to służę :) zajmuję się studniami i wiem że nie którzy nie szanują tego zajęcia (zawodu) a przy okazji klienta.

A jak widzę że ktoś robi studnie za 100zł to już wogóle ręce opadają.

W razie czego proszę o tel. :spam:

Edytowane przez Tomaszs131
Autoreklama

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Witam,

zapytania proszę wysyłać na e-mail. Wysłane na wiadomość prv mogą doczekać się odpowiedzi ze zwłoką.

Dzień dobry, mail ani telefon nie jest widoczny. Dlatego zapytam, czy oprócz wierceń, robi Pan studnie bez wiercenia, mam taką wiercona od wielu lat ale jest niewykończona, być może potrzebna będzie też zmiana pompy lub/i założenie filtrów (30 metrów)

Jak mogę się skontaktować? Można napisze Pan nazwę firmy, to sobie znajdę w necie kontakt, bo tu wszystko oznaczane jest jako spam.