Gość Doozers 18.06.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Witam, Czy ktoś może mnie oświecić, ew. podać jakieś namiary w sieci. Znajoma poprosiła mnie o zamontowanie żyrandola w mieszkaniu. Niby nic trudnego, ale ... Nowe budownictwo, i zamiast 3 kabli z sufitu (do czego byłem przyzwyczajony) cztery. Jak to teraz jest robione? Podejrzewam że to w związku z zabezpieczeniami przeciwporażeniowymi, ale nie wiem na czym to polega. I jak to teraz połączyć? Nie jestem kompletnym lajkonikiem,z wykształcenia elektronik, wiec zazwyczaj z kabelkami sobie radzęale potrzebuje trochę teorii. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 raczej jest to oswietlenie sekwencyjne czyli dwoma lub wiecej klawiszaim wlacza sie odpowiednie sekcje zyrandola. Przewod ochronny powinien byc zolto-zielony (obudowa), przewod zerowy niebieski (wspolny przewod sekcji) i przewody fazowe (odpowiednie sekcje). trzy przewdy prowadzone oddzielnie (L,N,PE) moga juz posiadac ochrone przeciwporazeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 18.06.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 A moze podwojny wylacznik krzyzowy? Tez beda 4 kable... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.06.2003 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Cztery żyły do wypustu oświetleniowego w pokojach to "normalka'. W pokojach załaczanie oswietlenia wykonuje się przy pomocy łaczników świecznikowych (dwuklawiszowe) załaczajacych 2 sekcje L1a, L1b.A więc poszczególne 4 żyły przewodu to: PE- żyła ochronna (żołtozielona) podłączasz do zacisku obudowyN- żyła neutralna (niebieska) tzw. zero L1a, L1b - faza pierwszej i drugiej sekcji (czarna lub brazowa)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Doozers 22.07.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Dzięki za odpowiedzi. Po ponownych oględzinach, wydaje się że to jest właśnie tak jak piszecie. 2 fazowe, 1 zero i 1 ochronny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość znikomek 05.08.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 a może po prostu elektryk nie miał 3 żyłowego kabla więc dał 2 x dwużyłowy często tak się robi - jedna żyła w zapasie łatwo sprawdzić- nawet laik zauważy że w puszce jedna zyła jest wolna lub dwie są podpięte do PEN-a, niewykluczone też że ktośsss przesaadził i chce z sufitu robić choinkę (na wyrażny grymas inwestora lub na skutek fantazji pana elektryka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts