Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja oświetleniowa

Gość Doozers

Recommended Posts

Gość Doozers

Witam,

Czy ktoś może mnie oświecić, ew. podać jakieś namiary w sieci.

Znajoma poprosiła mnie o zamontowanie żyrandola w mieszkaniu. Niby nic trudnego, ale ...

Nowe budownictwo, i zamiast 3 kabli z sufitu (do czego byłem przyzwyczajony) cztery.

Jak to teraz jest robione?

Podejrzewam że to w związku z zabezpieczeniami przeciwporażeniowymi, ale nie wiem na czym to polega.

I jak to teraz połączyć?

Nie jestem kompletnym lajkonikiem,

z wykształcenia elektronik, wiec zazwyczaj z kabelkami sobie radzę

ale potrzebuje trochę teorii.

Pozdrawiam,

raczej jest to oswietlenie sekwencyjne czyli dwoma lub wiecej klawiszaim wlacza sie odpowiednie sekcje zyrandola. Przewod ochronny powinien byc zolto-zielony (obudowa), przewod zerowy niebieski (wspolny przewod sekcji) i przewody fazowe (odpowiednie sekcje).

trzy przewdy prowadzone oddzielnie (L,N,PE) moga juz posiadac ochrone przeciwporazeniowa.

Cztery żyły do wypustu oświetleniowego w pokojach to "normalka'. W pokojach załaczanie oswietlenia wykonuje się przy pomocy łaczników świecznikowych (dwuklawiszowe) załaczajacych 2 sekcje L1a, L1b.

A więc poszczególne 4 żyły przewodu to:

PE- żyła ochronna (żołtozielona) podłączasz do zacisku obudowy

N- żyła neutralna (niebieska) tzw. zero

L1a, L1b - faza pierwszej i drugiej sekcji (czarna lub brazowa)

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Gość znikomek

a może po prostu elektryk nie miał 3 żyłowego kabla 8) więc dał 2 x dwużyłowy często tak się robi :p - jedna żyła w zapasie

łatwo sprawdzić- nawet laik zauważy że w puszce jedna zyła jest wolna lub dwie są podpięte do PEN-a, niewykluczone też że ktośsss przesaadził i chce z sufitu robić choinkę (na wyrażny grymas inwestora lub na skutek fantazji pana elektryka) :D