Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze J&J-dziennik

Recommended Posts

cześć,

ja wziąłem po wielu poszukiwaniach kredyt w CHF w mBanku 1% marży Libor 3M i niewiele innych opłat-jak chcesz to mogę szczegółowo CI opisać-Millenium i inne banki miały gorsze warunki.

pozdr

Przemek

Ps. Mi właśnie dziś przywieźli ściany i zaczynają stawiać-oby pogoda dalej sprzyjała.

Witam Cię Przemku :):) NO I CIESZE SIĘ że CI budowa idzie dalej , ostatnio jak rozmawialiśmy to miałeś płytę gotową już.

Napewno masz już mase zdjęc wiec czekamy aż wkleisz w swoim dzienniku te zdjątka...a jak tam współpraca z Panem Z. i jak się spisuje Firma wykonawcza , bo z tego co pamiętam to to ta sama ekipa co miała być u Rafała z Zielonej Góry ..

Jak kosztorys ?

Poza tym

WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT -bez trosk i zmartwień

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki-jakoś wszystko powoli idzie do przodu.

Zdjęcia i jakieś przemyślenia może przez Święta uda mi się wrzucić.

Tobie i wszystkim budującym również życzę Wesołych a przede wszystkim Spokojnych Świąt i krótkiej, łagodnej zimy ;-)

Ps. Ściany już zalane-na początku Roku jak pogoda pozwoli, będę robił strop itd.

Póki co muszę zrobić drenaż porządny wokół domu, bo mam dużo wody-ziemia nie przepuszcza niżej-ił i glina.

• 4 weeks później...

No hej ..ale dawno mnie tu nie było ...no bo nie budową tylko człowiek żyje

z ciekawostek to mam już salonke _ na działce czyli w razie bezdomności mam już gdzie mieszkac...

Cała akcja z tym przewożeniem była no ale się udało ....przedewszystkim to dziękuję Kasi i Tomkowi -super ludzie też z forum właśnie od nich to coś kupiłam .

Poniżej parę zdjęchttp://images33.fotosik.pl/110/d6679282aebc98b7.jpg' alt='d6679282aebc98b7.jpg'>

• 2 weeks później...

Joanno,

Jak miło zobaczyć znowu salonkę,

Naprawdę się wzruszyłam :p

Zajrzałam na chwilę do Twojego dziennika i poczytałam trochę z zapartym tchem.

Obiecuję śledzić budowę i kibicować.

Nie chcę tutaj pisać w tonie "kółka wzajemnej adoracji", ale naprawdę -pełen szacunek dla Twojej energii i samozaparcia.

My też zaczynaliśmy od marzeń-jeszcze dwa lata temu wydawały się nierealne.

A teraz-mieszkamy!

Wszędzie straszą wystające kable, niezabudowane przewody od rekuperatora i różne inne takie :p , ale mamy swój dom :)

Zobaczysz -będzie dobrze.Uda się!

Napisz-jakie zmiany wprowadziłaś w projekcie- bo nie wiem czy nie czytałam uważnie, ale jakoś nie znalazłam.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witajcie , mąż wrócił , odpoczeliśmy troszkę, wojna skończona ( jak dla nas ) no i czas ruszyć z działką i budową .

Spotkaliśmy się ostatnio z naszym kierownikiem budowy i zapadła decyzja po burzy wcześniejszej mózgów o fundamentach.

Będą murowane bo lane z betonu odpadają.

Ze względu na wody gruntowe będzie suchy baton a na to dopiero ławy i szerokości nie zmieniamy te 60 cm mówił , że lepiej żeby zostało jak taki grunt.

Poza tym " rów" też budzi nasze kontrowersje ale napewno będą te kręgi i może nie od razu zalane betonem tylko zasypane gruzem i na to piasek lub ziemia .

No i muszę się znów wkręcić w ceny materiałów , bo troszkę od tego odbiegłam .

Zobaczymy .

Pozdrawiam wszystkich

• 4 weeks później...

Ja też mam u nich konto i to chyba 6, albo 7 lat (od początku istnienia) i też byłem zadowolony. I byłbym gdybym wyłacznie korzystał z serwisu internetowego i nie musiał czegoś u nich załatwić przez konsultanta. Tutaj niestety totalna ignorancja. Nawet badania marketingowe wskazują na to, że mają fatalną obsługę.

Hipoteka to poważna sprawa i przynajmniej ja nie zwiążę się z bankiem, który jest po prostu niedojrzały.

A co do ich oferty to jeszcze rok temu jakoś dziwnie wyliczali zdolność kredytową - u nich zdolność miałem 2 razy niższą niż w każdym innym banku.

Poza tym nie są wcale najtańsi.

Oczywiście Twój wybór - ja hipoteki w mbanku na pewno nie wezmę.

• 4 weeks później...

Witaj Asiu, bardzo się cieszę, że trafiłam na twój dziennik :D bo chcę budować domek pasywny :) oczywiście natychmiast poszperałam po netku o tym Isomaxie i co?... i załamałam się, bo już nic nie wiedziałam, jak budować i z czego - totalny mętlik :( Ale na szczęscie po przeczytaniu całego Twojego dziennika sytuacja mi się rozjaśniła i zostaje przy "tradycyjnym"budowaniu swojego domku pasywnego.

Jutro muszę zacząć studiować dziennik HenoK bo to studnia informacji dla mnie laiczki - choć pewnie się tego nie odmienia :)

Kibicuję Ci mocno i czekam na dalsze sprawozdania z pola budowy.

P.S. Fajnie, że jest nas energooszczędnych coraz więcej, choć niestety wciąż mniej niż tych, którzy twierdzą, że jest to nieoplacalne.

Pozdrawiam :D

Jutro muszę zacząć studiować dziennik HenoK bo to studnia informacji dla mnie laiczki - choć pewnie się tego nie odmienia :)

Dziękuję za zainteresowanie moim dziennikiem, ale polecam też wątek :

http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908.htm :). Jest tam dużżżżżżżżżo więcej informacji :).

Zgadza się HenioK ma super domek we własnym wykonaniu , niestety mnie ani nie stać logistycznie ani wykonawczo na taki domek , musiałabym zatrudnić jakąś Firmę która by mi zbudowała taki pasywny dom a to kosztuje , na dzień dziesiejszy nie mam takiej wiedzy , ale kto wie może dzieciom zbuduję dom typowy PASYWNY .. bo za parę lat to już pewnie bedzie norma ....

Mimo to staram się budować ten mój obecny tez w miare energooszczędnie.

• 2 months później...

A Dziękuję Heniu .. nie takie szybkie postępy jak u Ciebie ,ale dużo robimy sami np teraz kiedy ekipa pojechała na inną budowę i strop sobie dojrzewa wzieliśmy się na główne ogrodzenie :) jak to mówią

NA BUDOWIE ZAWSZE JEST ROBOTA !

jesteśmy na etapie zamówienia więźby, dachówki i wyboru tynkarzy :)

• 2 months później...