Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

to sie dzieje naprawdę

madd

Recommended Posts

Rozwodów nie będzie

Polskie rodziny tylko w wersji papieskiej

Znany film Jerzego Stefana Stawińskiego "Rozwodów nie będzie'' od 40 lat bawi Polaków. Liga Polskich Rodzin też wymyśliła sobie, że "rozwodów nie będzie'', ale to już wcale zabawne nie jest.

Chodzi o tzw. Kartę Praw Polskich Rodzin - Liga chce, żeby Sejm ją przegłosował jako swoją uchwałę. Karta mówi m.in. o "nierozerwalnej więzi małżeństwa'', o tym, że tylko małżeństwa mają "misję przekazywania życia'' i że nie wolno wykonywać aborcji i sterylizacji.

Wczoraj wymysłem LPR-u zajmowała się sejmowa Komisja Rodziny i Praw Kobiet. Większość posłów, m.in. z PO i SLD, głosowała za odrzuceniem tego dziwoląga w pierwszym czytaniu. Taki wniosek złożyła posłanka Sojuszu Izabela Jaruga-Nowacka. Decyzja komisji, która nie uległa fanatyzmowi, jest pocieszająca, ale nie przesądza sprawy, bo o ostatecznym wyrzuceniu tego czegoś do kosza musi jeszcze zdecydować cały Sejm. Może się okazać, że PiS i Samoobrona w ramach jakiegoś koalicyjnego handlu postanowią zrobić prezent Romanowi Giertychowi i uchwalą mu tę kartę. LPR chce zapisać w uchwale, że te idee powinny być wprowadzone do Konstytucji RP.

Na wczorajszym spotkaniu Komisji Rodziny posłowie PO i SLD przekonywali, że projekt uchwały jest niekonstytucyjny i "ośmieszający państwo polskie''. Karta napisana przez LPR prezentuje wizję rodziny skrajnie ideologiczną, która miałaby być narzucona wszystkim rodzinom w Polsce. Na razie się nie udało, ale za chwilę kto wie?

* * *

Kogo wykluczą

W wizji z Karty Praw Polskich Rodzin nie mieszczą się: związki pozamałżeńskie wychowujące dzieci; rodziny niepełne, w których samotna matka, lub samotny ojciec opiekują się dziećmi; związki osób tej samej płci wychowujące dzieci; ludzie po rozwodzie.

* * *

Co chcą narzucić

Tekst projektu zgłoszonego przez LPR jest wzorowany na papieskiej Karcie Praw Rodziny stworzonej - jak podkreślili autorzy - "pod kierunkiem największego z rodu Polaków Jana Pawła II''. * Rodzina ma być zbudowana "na małżeństwie - głębokim i uzupełniającym się związku mężczyzny i kobiety, który opiera się na nierozerwalnej więzi małżeństwa''.* Wyłącznie małżeństwu ma być "powierzona misja przekazywania życia''.* "Związki pozamałżeńskie nie mogą być stawiane na równi z małżeństwami zawartymi w sposób właściwy''. * Małżonkowie muszą się kierować "naturalnym porządkiem moralnym, który wyklucza uciekanie się do sterylizacji i aborcji''.* "Aborcja jest bezpośrednim pogwałceniem podstawowego prawa każdej istoty ludzkiej - prawa do życia''. * Rzecznik praw rodziny powinien kierować "debatą publiczną nad instytucją rozwodu z uwzględnieniem jej destrukcyjnego wpływu na instytucję rodziny, a w szczególności na dzieci''. * Te idee powinny być wpisane do Konstytucji RP.

To dzisiejsza informacja z onetu. To sie chyba nie dzieje naprawdę. Ludzie w jakim kraju przyszlo nam zyc? Czy za niedługo będziemy zawierac przymusowe malzenstwa, dzieciaki, ktorych rodzice sa po rozwodzie dawac do domu dziecka itd itd.

Dl amnie SZOK

ooooo :o

co za ulga....

to na szczęście, zdażyłam :D z tym rozwodem oczywiscie, szkoda, że dziecko niedługo do szkoły, bo niegrzeczne jest bardzo, ale w dupinke nie dostaje, może zacznę przyzwyczajać...linjką po łapach tak raz w tygodniu dla przyzwyczajenia :wink:

A tak poważnie to ja się na tak zarządzaną Ojczyznę nie godziłam i nie godzę

Ja tez myslalam ze to pierwszy kwietnia. A najlepsze jest to, ze kiedys przeczytalam ze giertych chce wprowadzic dla najniegrzeczniejszych uczniow KARY CIELESNE. I na poczatku w to uwierzylam. Dopiero na drugi dzien sprostowali ze tyo byl prima aprilis. Jaja

Wcale Ci sie nie dziwie, ze uwierzyles. :wink: Ja nadal w to wierze... :lol: 8)

matko!!!!!!!!! :o

to sie nawet do psychiatryka nie nadaje :o :roll: :(

dobrze , ze zdazylam sie rozwiesc , bo musialabym teraz mego ex zamordowac 8)

dobrze , ze dzieci juz prawie dorosle , bo musialyby jakos zniesc Dom Dziecka :evil:

mam nadzieje , ze do tego nie dojdzie , bo chcialabym kiedys byc babcia

A co to jest LPR ? Partyjka , ktora ledwo przeszla prog wyborczy w ostatnich wyborach . Nie ma sensu brac ja na serio . Kaczynscy sa zdesperowani i dlatego , taki za przeproszeniem Giertych , zostal wice premierem . Oni zeruja aktualnie na zamecie , jaki wprowadza prasa opisujaca ich poronione pomysly .

A co to jest LPR ? Partyjka , ktora ledwo przeszla prog wyborczy w ostatnich wyborach . Nie ma sensu brac ja na serio . Kaczynscy sa zdesperowani i dlatego , taki za przeproszeniem Giertych , zostal wice premierem . Oni zeruja aktualnie na zamecie , jaki wprowadza prasa opisujaca ich poronione pomysly .

Nie ma sensu brac jej na serio? popatrz czlowieku co sie wyprawia. Giertycha pare lat temu tez nie brano na powaznie. Leppera tez nie. I co???? Za niedlugo takie Kononowicze beda sie panoszyc po polskiej scenie politycznej :roll: