Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA PRUSZYŃSKI - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, zdjęcia, kolorystyka

pytanie do tych co juz dach maja: co jest lepsze - RR czy Pruszynski czy moze cos innego?  

5 użytkowników zagłosowało

1. 1. pytanie do tych co juz dach maja: co jest lepsze - RR czy Pruszynski czy moze cos innego?

Recommended Posts

Witam.Będe niedługo robił dach i właśnie zastanawiam się nad blachodachówką Planji, ale jeszcze nie orientowałem się u innych producentów blach(tylko w Planji), poprostu nie mam jeszcze rozeznania w tym temacie, dlatego chciałem was zapytać jak Planja wypada na tle innych producentów blachodachówek dostępnych na naszym rynku(jakościowo i cenowo)???

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam Prószyńskiego. Składała się idealnie, żadnych problemów na długich modułach również. Leży 2 rok. Zobaczymy za kilka lat. Z tego co wiem to większość producentów robi z tej samej blachy od tych samych szwedzkich dostawców więc nie przesadzajmy. Problemem może być tylko z jakością matryc, ale te niby oryginalne ze Szwecji jak już pisano na Forum składają się często znacznie gorzej niż nasze rodzime. Poszukaj wątków na forum. Jeżeli chodzi o Planije to też sie nad nią zastanawiałem ale ostatecznie była znacznie droższa i zielony kolor który mnie interesował był za jasny.

Ja mam Qmac- była tania (20zł/m2) WYGLADA PORZĄDNIE. 8- warstwowa, z blach szwedzkich (produkcja rodzima, Nowy Sącz). Bardzo ładny, wiśniowy kolor- żywy i intensywny. Niestety, na długich pasach nie leży idealnie- z jednej strony widać miejsca łączeń (nie odstaje, jednak miejsca łączeń są widoczne). Ale mój majster powiedział, że dobije więcej wkrętów i dociśnie na gładko :D

Kwestia zakładania blach na dachu i ich dopasowania może leżeć gdzie indziej. Sam układałem blachę i przenosiłem ją tak jak widziałem na zdjęciach np. w Muratorze. Przenoszą dwie osoby na leżaka - poziomo. Mam Borgę i pierwsze 2 arkusze ukladały się paskudnie. Dopiero jak zaczeliśmy je przenosić w pionie /tak jak płyty KG/ wszystko było ok. To jest bardzo istotne, gdyż precyzyjne wymiary blach podczas nie umięjętnego przenoszenia tracą swoje dokłądne parametry.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam.

Witam.Będe niedługo robił dach i właśnie zastanawiam się nad blachodachówką Planji, ale jeszcze nie orientowałem się u innych producentów blach(tylko w Planji), poprostu nie mam jeszcze rozeznania w tym temacie, dlatego chciałem was zapytać jak Planja wypada na tle innych producentów blachodachówek dostępnych na naszym rynku(jakościowo i cenowo)???

Pozdrawiam.

Własnie pisałem o tym w innym wątku...

Plannja Royal wypada fatalnie.

Droga, bardzo nieprecyzyjnie wykonana (beznadziejnie się składa), wszystkie skrajne przetłoczenia niższe o 1cm niż wewnętrzne, tak, że na dachu powstają widoczne z daleka "pasy" na łączeniach.

Na szczęście wyjątkowo ładny profil. I tylko to rekompensuje niedokładnośc wykonania.

Szczegoły na moich stronkach w dziale "Budowa" (adres w stopce).

Sara lub Q-mac jest znacznie precyzyjniej wykonany. W porównaniu do Plannji to wręcz idealnie.

Sebastian

• 1 year później...
  • 1 month później...
Ja mam blachodachówke pruszyńskiego kron mat i jestem zadowolony.Tą przyczyną może być ;wada montażu lub zły rozładunek długich arkuszy ok.6mpowinno uczestniczyć 6 osób po 3 z każdej strony w przeciwnym razie blacha się odkształci i nie będzie pasowała w zamkia dświadczenie dekarzy swoją drogą.Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam Was!

Czy ma ktos dach pokryty blachodachówką Pruszyńskiego? Interesuje mnie to jak wygląda blacha po kilku latach uzytkowania, czy pojawiają się (i kiedy) ogniska korozji.

A może ktoś posiada zdjęcia swojej blachy po latach :)

A poniżej przedstawiam model Kron, który mnie interesuje. Calkiem nieźle wygląda, prawda?

Pzdr

Amor

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8858-d537.jpg

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8861-d723.jpg

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8946-d739.jpg

Witam Was!

Czy ma ktos dach pokryty blachodachówką Pruszyńskiego? Interesuje mnie to jak wygląda blacha po kilku latach uzytkowania, czy pojawiają się (i kiedy) ogniska korozji.

A może ktoś posiada zdjęcia swojej blachy po latach :)

A poniżej przedstawiam model Kron, który mnie interesuje. Calkiem nieźle wygląda, prawda?

Pzdr

Amor

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8858-d537.jpg

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8861-d723.jpg

http://www.pruszynski.com.pl/cms/upload/WV2R8946-d739.jpg

ładna,domek też ładny, ale długiego żywota temu balkonowi nie wróżę-mróz załatwi go w 2 lata-tam nie ma odpowiedniego odprowadzenia wody i kapinosa.

Generalnie blacha Prószyńskiego nie jest zazwyczaj wychwalana przez fachowców, ale jeśli znają się na robocie to każdy dach będzie wyglądał ładnie.

Co do trwałości- nic nie jest wieczne, ale zapewne 25lat wytrzma.

• 13 years później...
  • 3 years później...