Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dostęp do internetu

Ciekaw jestem w jaki sposób korzystacie z Internetu ?  

194 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ciekaw jestem w jaki sposób korzystacie z Internetu ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
W pracy sztywne łącze, w domu radiówka.

witaj Whisper

możesz przy okazji wolnej chwili trochę popisać na temat tej radiówki?

jak Ci się sprawuje, jak długo masz, prędkości, na co zwracać uwagę, kwestia gubienia sygnału, jakie urządzenia najlepsze etc ....

tam gdzie się przeprowadzę niedługo jest możliwość radiowego albo neozdrady - i oczywiście role ma cena na plus radiówki - której z kolei nie polecają nie wiem dlaczego - ponoć za zaniki sygnału, zrywy i brak stabilności...pozdrawiam i z góry dziękuję

witaj Whisper

jak Ci się sprawuje, jak długo masz, prędkości, na co zwracać uwagę, kwestia gubienia sygnału, jakie urządzenia najlepsze etc ....

tam gdzie się przeprowadzę niedługo jest możliwość radiowego albo neozdrady - i oczywiście role ma cena na plus radiówki - której z kolei nie polecają nie wiem dlaczego - ponoć za zaniki sygnału, zrywy i brak stabilności...pozdrawiam i z góry dziękuję

Plusy radiówki:

- cena

- możliwość publicznego, stałego IP

- lepsza wydajność niż porównywalnej Neo

Plusy Neo:

- niewrażliwe na pogodę.

Mam od jakichś dwóch tygodni radiówkę 256/256 i wtedy kiedy jest dobra pogoda, to pliki ciągną się szybciej niż z Neo 640 którą miałem. Coś mi facet tłumaczył, że to jest synchronicznie, a to asynchronicznie - nie pamiętam. Niestety kiedy jest gorsza pogoda (mgła, śnieg, ewentualnie mocna szadź), to pakiety zaczynają się gubić - bylo już kiedyś tak, że przepadało mi ponad 60% pingów :( Być może pomogłoby podniesienie u mnie anteny - teraz jest na jakichś 4 metrach nad ziemią, a po drodze mam całkiem spory lasek - w każdym razie nie widzę anteny nadajnika.

To jakie urządzenia zastosowano leżao po stronie dostawcy. Ja dostałem kabelek zakończony wtyczką. Po dobu rozprowadziłem to sobie routerkiem WiFi Linksysa i hula że miło patrzeć.

Podsumowując.

Gdybym miał możliwości dla Neo, to chyba bym sobie sprawił - bo nigdy nie miałem problemów z połączeniem. Ale brakowałoby mi stałego i publicznego IP, płaciłbym też dużo drożej.

dziękuję serdeczniw Whisper

czyli jak wszędzie - są wady i zalety. W radiówce jeśli wybiorę mam cenę niecałe 50 zł za prędkość niby ok. 512. Jednak wstępny rekonesans pozwolił mi stwierdzić, że mają chłopaki częste zwisy i zaniki - jednak ponoć coś wymieniali niedawno i miało się poprawić - zobaczę i wybadam na nowo.

z kolei neo działa denerwująco, że narzucają abonament telefoniczny - a tu stacjonarny nie jest mi koniecznie potrzebny - a do pakietu socjalnego też nie daja... :(

z drugiej strony - stoi przy moim przyszłym domku nówka słupek tepsy. Stoi cholera i kusi...nic to - zobaczę jak będą się klarowały finanse po przeprowadzce.

w każdym razie dzięki za rozjaśnienie radiówki. pozdrawiam

witaj Whisper

Plusy radiówki:

- cena

- możliwość publicznego, stałego IP

- lepsza wydajność niż porównywalnej Neo

Plusy Neo:

- niewrażliwe na pogodę.

Mam od jakichś dwóch tygodni radiówkę 256/256 i wtedy kiedy jest dobra pogoda, to pliki ciągną się szybciej niż z Neo 640 którą miałem. Coś mi facet tłumaczył, że to jest synchronicznie, a to asynchronicznie - nie pamiętam. Niestety kiedy jest gorsza pogoda (mgła, śnieg, ewentualnie mocna szadź), to pakiety zaczynają się gubić - bylo już kiedyś tak, że przepadało mi ponad 60% pingów :( Być może pomogłoby podniesienie u mnie anteny - teraz jest na jakichś 4 metrach nad ziemią, a po drodze mam całkiem spory lasek - w każdym razie nie widzę anteny nadajnika.

To jakie urządzenia zastosowano leżao po stronie dostawcy. Ja dostałem kabelek zakończony wtyczką. Po dobu rozprowadziłem to sobie routerkiem WiFi Linksysa i hula że miło patrzeć.

Podsumowując.

Gdybym miał możliwości dla Neo, to chyba bym sobie sprawił - bo nigdy nie miałem problemów z połączeniem. Ale brakowałoby mi stałego i publicznego IP, płaciłbym też dużo drożej.

a dlaczego tak wazny jest staly IP? czy to jest konieczne? wygodne? o cio chodzi?

Teren - łapię internet na laptopa przez komórkę. Kiedyś przez numer dostępowy (zabójcza szybkość transmisji 9600!), obecnie przez GPRS (wchodzi 115000 i to jest to!).

Czy to jest to, to bym dyskutował. 115000 jest tylko w komunikacie o połączeniu. W rzeczywistości jest ok. 20000. Mam, to wiem. To była jedyna możliwość u nas - chodzi na kompie stacjonarnym, a my z synem wydzieramy sobie telefon (mamy jeden z GPRS). Cena nie jest zaporowa, bo w Plusie kosztuje 60zł miesięcznie, ale wolne to ........

:evil:

Jeśli już GPRS i telefon, warto zainwestować parę złotych w Bluetootha do komputera i pracować bezprzewodowo. Kabelek łączacy telefon z komputerem to źródło dodatkowej frustracji, bo często nie kontaktuje.

• 4 weeks później...
Teren - łapię internet na laptopa przez komórkę. Kiedyś przez numer dostępowy (zabójcza szybkość transmisji 9600!), obecnie przez GPRS (wchodzi 115000 i to jest to!).

Czy to jest to, to bym dyskutował. 115000 jest tylko w komunikacie o połączeniu. W rzeczywistości jest ok. 20000. Mam, to wiem. To była jedyna możliwość u nas - chodzi na kompie stacjonarnym, a my z synem wydzieramy sobie telefon (mamy jeden z GPRS). Cena nie jest zaporowa, bo w Plusie kosztuje 60zł miesięcznie, ale wolne to ........

:evil:

To że ty masz 20 kb/s nic nie oznacza ... wszystko zależy od BTS'a z którego korzystasz i zależności czasowych ... Ja u siebie w pracy na karcie EDGE/GPRS wyciągam 42 a w domu na tej samej karcie 96 ( i mówię tu o realnej, zmierzonej przepustowości a nie podawanej przez sprzęt ... ). Wszystko to w PLUSIE i za 60 PLN'ów ...

pozdrawiam

• 10 months później...
Obecnie w Warszawie HSDPA chodzi dość szybko mimo nie najsilniejszego sygnału, w "komturii" na tej samej karcie EDGE lub tylko GPRS. Szybkość da się przeżyć. 100 zł miesięcznie. Drogo, ale mobilnie.

• 1 year później...