monisiaF 01.01.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dokładnie dzisiaj analizowaliśmy z mężem projekt naszego domu Lawenda z pracowni http://www.archeton.pl Przewidziano w nim salon z antresolą. Na wybór projektu nie mielismy wpływu, wraz z działką dostaliśmy go w prezenice od rodziców. Cieszę się, że trafiłam na ten wątek, bo szczerze mówiąc mieliśmy obawy związane z tym projektem, a szczególnie wielką kubaturą salonu(36 qm )do ogrzania. Wasze wpisy mnie jednak przekonały. Bardzo chciałabym mieć dużą przestrzeń w domu(obecnie 3 pokoje na 47 m. Możecie sobie wyobrazić moją tesknotę za przestrzenią. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 02.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Myślę, że antresola świetnie się sprawdzi w domku parterowym. Właśnie nasza adaptacja strychu miała podobną jak w twoim projekcie. Wszystkie sypialnie na dole i duży otwarty salon. Nie zauważyłam żeby były jakieś wielkie straty ciepła z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 No właśnie..Ja mam w projekcie salon ( dom tylko parter ) o wysokości 4,25 ze skosami. Ogrzewania się obawiam, ale w chwili obecnej jestem przekonany do PC i podłogówki. Obniżać salon, czy nie ?Dodam tylko, że mam podobną sytuację jak monisiaF Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek81 21.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Stary post ale może jeszcze sie ktoś odezwie. z chęcią byym zobaczyła te wizualizacje.Proszę o przesłanie na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Anulek - przejrzyj dzienniki, bo raczej nikomu sie nie będzie chciało robić Ci dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek81 21.05.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Pewnie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 17.01.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witajcie. Dopiero zarejestrowalam się na forum bo potrzebuje rady doświadczonych osób. W czwartek idziemy do architekta i decydujemy jak ostatecznie będzie wyglądał nasz domek. Wzorujemy się na domu o nazwie ekonomiczny4, chcemy go poszerzyć i dopasować do naszej działki o wymiarach 20x48 (żeby kuchnia była większa przede wszystkim!) i zastanawiamy się nad zrobieniem jeszcze niewielkiej antresoli (jako gabinet i pokój gościnny) jak w projekcie ekonomiczny 2B. Mąż nie jest przekonany do wysokiego salonu i tej antresoli właśnie... Czy ma rację? Wydaje mi się że ogrzewanie podłogowe i nie powinno być chyba problemu z ogrzaniem? Proszę o Wasze rady bo już sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To jedynie kwestia estetyki, mniejszej pow. na poddaszu i zwiększonej kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 17.01.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To jedynie kwestia estetyki, mniejszej pow. na poddaszu i zwiększonej kubatury. No tak,ale czy warto? Czy taki dom jest praktyczny? Całe życie mieszkamy w bloku na 4 piętrze więc nie mamy porównania zakochana jestem w wysokim salonie i podoba mi się antresola. Ale niekoniecznie to co się podoba,jest także dobrym rozwiązaniem w użytkowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ale co rozumiesz pod słowem "praktyczny"?Z ekonomicznego punktu niepraktyczny, bo zwiększa kubaturę i zmniejsza powierzchnię użytkową domu.Z estetycznego - praktyczny, bo realizuje twoje marzenia wnętrzarskie, powiększa optycznie Do rozwiązania jest jeszcze kwestia akustyki - aby telewizor oglądany w salonie nie przeszkadzał wypoczywającym na piętrze - ale to już zależy od konkretnych rozwiązań architektonicznych (czyli antresola antresoli nierówna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 17.01.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ale co rozumiesz pod słowem "praktyczny"? Z ekonomicznego punktu niepraktyczny, bo zwiększa kubaturę i zmniejsza powierzchnię użytkową domu. Z estetycznego - praktyczny, bo realizuje twoje marzenia wnętrzarskie, powiększa optycznie Do rozwiązania jest jeszcze kwestia akustyki - aby telewizor oglądany w salonie nie przeszkadzał wypoczywającym na piętrze - ale to już zależy od konkretnych rozwiązań architektonicznych (czyli antresola antresoli nierówna). Na antresoli będzie ewentualnie kanapa rozkładana dla gości nocujących a przede wszystkim gabinet więc nic nie powinno przeszkadzać... Antresola normalnie liczy się do powierzchni użytkowej prawda? Piwnica też? Chcemy zrobić chociaż niewielka piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.01.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Mieszkam w domu z antresolą 4 lata, wrażenie przestrzeni jest warte teoretycznej straty metrażu. Problemów z ogrzewaniem żadnych, podłogówka 100% odpowiednio policzona i w mam obecnie 23-23,5oC w salonie. Jedynie dźwięki z parteru mocniej przenikają na poddasze. Ale nam to nie przeszkadza, dzień spędzamy na parterze a nocą idziemy spać na poddasze.Spodobały nam się domy jak ze starych westernów z wysokim pokojem dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 17.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Mieszkam w domu z antresolą 4 lata, wrażenie przestrzeni jest warte teoretycznej straty metrażu. Problemów z ogrzewaniem żadnych, podłogówka 100% odpowiednio policzona i w mam obecnie 23-23,5oC w salonie. Jedynie dźwięki z parteru mocniej przenikają na poddasze. Ale nam to nie przeszkadza, dzień spędzamy na parterze a nocą idziemy spać na poddasze. Spodobały nam się domy jak ze starych westernów z wysokim pokojem dziennym. Otóż to a koszty ogrzewania wysokie? Jaki metraż domu jeśli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Przecież koszty ogrzewania zależą od standardu energetycznego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 18.01.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Przecież koszty ogrzewania zależą od standardu energetycznego domu. Przecież pisałam że jestem totalnym laikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Otóż to a koszty ogrzewania wysokie? Jaki metraż domu jeśli mogę zapytać? Powierzchnia domu to 149m2 p.u. Koszty ogrzewania w mniejszym stopniu zależą od powierzchni domu, bardziej od izolacji, czyli strat ciepła (standard energetyczny, jak napisała Elfir). Zużycie energii zależy też od srogości zimy. Jakoś nie notuję dokładnie zużycia gazu, ale myślę że średnio to będzie około 1300-1400m3 na CO i CWU łącznie. Gotowanie indukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakicia 18.01.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zależy co lubisz, trzeba było poszukać w śród znajomych, może ktoś ma antresolę i popytać jak się mieszka, funkcjonalność... Mi się kiedyś podobało coś takiego, i nie powiem w wielu domach fajnie wygląda taka antresola, ale... no właśnie ale we własnym domu nie chciałbym tego mieć... teściowie mają, po paru latach wizyt u nich przekonałam się że nie daje to prywatności, u nich z dołu widać całe życie na górze, na dodatek schody w salonie, żeby wejść na górę trzeba wejść do salonu, znajomi też mają.... ładnie to wygląda ale dla mnie na przykład to nie jest funkcjonalne, ale co kto lubi... Twój dom, robisz jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adoosienka 18.01.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zależy co lubisz, trzeba było poszukać w śród znajomych, może ktoś ma antresolę i popytać jak się mieszka, funkcjonalność... Mi się kiedyś podobało coś takiego, i nie powiem w wielu domach fajnie wygląda taka antresola, ale... no właśnie ale we własnym domu nie chciałbym tego mieć... teściowie mają, po paru latach wizyt u nich przekonałam się że nie daje to prywatności, u nich z dołu widać całe życie na górze, na dodatek schody w salonie, żeby wejść na górę trzeba wejść do salonu, znajomi też mają.... ładnie to wygląda ale dla mnie na przykład to nie jest funkcjonalne, ale co kto lubi... Twój dom, robisz jak chcesz W naszych projektach (ekonomiczn4 lub rodzinny 2) nie ma pokoi standardowych na piętrze więc nikomu nie powinno przeszkadzać wchodzenie na górę bo będzie tam tzw. Pokój rozrywkowo zabawowy zobaczymy. A powie ktoś jak jest z piwnica? Liczy się do powierzchni użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 a jakie to ma znaczenie czy się liczy? Budujecie z programu rządowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ja buduję dom według projektu "Ekonomiczny 2". Dom będzie miał wysoki sufit w salonie i kuchni. Wysoki sufit , bez widocznych elementów konstrukcji dachowej z dodatkowymi oknami w dachu ... MI osobiscie bardzo podobają się takie wysokie salony . Dają poczucie przestrzeni i wyglądają dzieki właśnie wysokiemu sufitowi na większe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts