robert skitek 15.11.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 hmm, znów wywolany chyba wiecej mogliby powiedziec moi klienci, ale oni forumowiczami nie są. plusy: - ciekawie wizualnie i przestrzennie, spaja całą przestrzen wewnatrz domu minusy: - dodatkowa kubatura do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 15.11.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 OK, a jakie zaproponowałeś ogrzewanie w salonie, nad którym nie ma sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.11.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 robilem anresole w dwoch projektach:- jeden to dosc duzy dom, gdzie w parterze jest ogrzewanie podlogowe, na gorze przy korytarzu wychodzacym na antresole byl grzejnik scienny.projekt liczony przez branzyste- druga to adaptacja strychu pod skosami - tam klient dal jedynie grzejniki scienne pod oknami, w tym wypadku antresolka tylko lekko nachodzi na pokoj dzienny, nie slyszalem o zadnych problemach typu za zimno czy cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 15.11.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Jasne. Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.11.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 nie ma za co. antresolka fajna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 15.11.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Fajna, fajna. I warta chyba "zachodu". Widziałem kilka i zawsze robiły na mnie DOBRE wrażenie. Ale to było z 10 lat temu i nie przyszło mi wtedy do głowy, aby właścicieli domów pytać o komfort mieszkania z salonem "bez dachu". Osobiście jestem gotów poświęcić strop, aby "spiąć przestrzeń wewnatrz domu " i... "mieć czym oddychać". Zobaczymy, jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.11.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 jesli ktos lubi otwartą przestrzen w domu i przenikające sie wzajemnie przestrzenie dolu i gory to jest to swietne rozwiazanie. Ale to troche wyzsza "szkola jazdy" W projektach typowych antresole nie pojawiaja sie z oczywistych wzgledow: w zalozeniu maja to byc domy tanie przystosowane do najbardziej typowych gustow, wiec i rozwiazania najbardziej tradycyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 17.11.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Co rozumiesz dokładnie pod pojęciem wyższej "szkoły jazdy"?. Wydawało mi się, że jak pozbędę się stropu, to będzie (może nie tak prościej technicznie, ale) nawet taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.11.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 mialem na mysli tylko i wylacznie efekty przestrzenne we wnetrzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 17.11.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Jasne... A drugie zdanie mojej wypowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.11.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 na pewno wieksza kubatura do ogrzania, z pokoi ktore chcesz miec i tak nie zrezygnujesz, wiec.. drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 17.11.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Rozumiem. Czy konieczne jest jakieś specyficzne wzmocnienie wieńca na odcinku, gdzie nie ma stropu? Czy wieniec przejmie obciążenia jakie wnosi więźba (+ blachodachówka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.11.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 wszystko zalezy od konkretnego przypadku - ukladu wiezby, rozpietosci itd, ale w wiekszosci przypadkow pod wzgledem obciazenia sam wieniec sobie poradzi - stropy zwykle tylko usztywniają budynek, nie niosą obciazen dachu (choc czasem sie zdarza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 24.02.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Odświeżam wątek i mam jednocześnie pytanie do Roberta Skitka: upatrzyłem sobie projekt d08 przestronny http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=23i chodzi mi po głowie podwyższenie salonu + antresola. Wyobrażam sobie, że antresola mogła by być nad holem [2] (od drzwi do korytarza [8] do drzwi na taras [16] - dot. wersji podstawowej d08.Dodam, że nie jestem konstruktorem, więc moje wyobrażenia nie znajdują poparcia w teorii.Obawiam się też, że przy pozostawieniu kąta nachylenia dachu 25 stopni na antresoli nie będzie za wysoko, nie mam pojęcia gdzie można wcisnąć schody.Mam całe mnóstwo innych pytań z tym związanych:- czy trzeba będzie zastosować więźbę "tradycyjną" zamiast wiązarów i zmienić strop (ściany,fundamenty)?- czy salon nie jest zbyt mały (proporcje)?- jak będzie wyglądał taki "połamany dach" nad otwartą częścią salonu?- jak koszt takiego rozwiązania ma się do kosztów budowy zwykłego d08? Oczywiście nie oczekuję od Ciebie "gotowca" - ale liczę na cenne uwagi.Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 24.02.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 ciezko tu bedzie z antresolą - niestety nie ma załączonego rysunku więźby ani tez zadnego przekroju. obawiam się ,że będzie za nisko.Antresola o szerokosci 120cm to tez kiepski pomysł - nic się tam nie zmiesci.Z zamianą wiązarów musisz sie liczyc - nie widze innego rozwiązania - problemem tez moze byc oparcie tej antresoli. zeby poprowadzic schody trzeba przearanzowac pokoj dzienny - moze jadalnie zmniejszyc. słowem chyba to nie jest najlepszy pomysł w tym przypadku. Ale zaznaczam ze to tylko moje uwagi po szybkim spojrzeniu - trzebaby zobaczyc dokladne rysunkisalon zawsze mozesz przearanzowac - raczej nie jest za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 24.02.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Witam, chciałbym zwrócić uwagę na akustykę w domu z antresolą. Dzwięki z salonu rozchodzą się po całej chałupie, przynajmniej u mnie... PozdrawiamGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 24.02.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Od niedawna mieszkamy w domku z antresolą hol na poddaszu jest otwarty na część wypoczynkową salonu Moje spostrzeżenia: -wizualnie - rewelacja -faktycznie wszystko słychać w całym domu, ale zawsze można na poddaszu zamknąć drzwi do pokoju, a zaletą jest, że można się porozumieć będąc w odległych miejscach domu (salon jest połączony z jadalnią i kuchnią) - wrażenie przestrzeni, ale takiej wspólnej, rodzinnej - strasznie ucieka do góry ciepło, widziałam kiedyś rozwiązanie tego problemu przy pomocy wiatraka spychającego powietrze w dół - niestety u nas jest nad antresolą skos, więc nie da rady... - salon pod pustką jest rewelacyjnym miejscem do słuchania muzyki - akustyka jest super Generalnie, ze względu na efekty wizualne i muzyczne nie zmienilibyśmy absolutnie tego rozwiązania, natomiast może zastanowilibyśmy się nad zmianą usytuowania kominka, który obecnie jest poniżej pustki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 24.02.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Robert - dzięki za szybką odpowiedź niestety tylko "podrażniłeś" mój apetyt fidelis, 2004, GAZOBETON, Kingaa napiszcie coś więcej o waszych antresolach, jeśli możecie to zapodajcie linki do Waszych projektów, może pokusicie się o fotki może ktoś zapoda jakieś kinki do projektów z antresolą oglądałem kilka na stronie http://www.linearte.pl/ ale jakoś mi nie podchodzą, murator też ma d39 z antresolą http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=83 (może jeszcze jakiś?) jest jeszcze opcja z projektem indywidualnym... i jeszcze jedno nie chciał bym aby ten wątek zapełniał się wypowiedziami w stylu "po co ci antresola" "czy wiesz ile kosztuje ogrzanie takiej kubatury" itp oczywiście wszystkie konkrety mile widziane zapraszam do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 24.02.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Muzykant - jeśli chodzi o fotki, to zobacz na mojej stronce - link w stopce, w dziele "już mieszkamy", więcej chwilowo nie mam, niestety... Powierzchnia "dziury" w stropie u nas jest nieduża - 10m^2, mniej więcej w kwadracie - po jednej stronie skos dachu, naprzeciw barierka (którą widać na zdjęciu) a po bokach ściany do samej góry. Baliśmy się trochę, że będzie "kominowate" wrażenie, ale jest naprawdę super Jeśli chodzi o projekt, to nie jest to ani typowy, ani indywidualny był robiony przez firmę deweloperską na potrzeby osiedla... jeśli chcesz, to mogę Ci mailem przesłać rzuty, może Cię coś zainspiruje? A jak będziesz w okolicach Gdańska to zapraszam na oglądanie "na żywo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 24.02.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Wizualnie rzeczywiście antrosola to ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza, jeśli salon jest przestrony. Ale wydaje mi się, że dość niepraktyczne: uciekające w próżnię ciepło, akustyczność i w pewnym sensie brak intymności w salonie...My się nie zdecydowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts