Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik podlogowy, jakie doswiadczenia

Recommended Posts

Witam,

Poniewaz w salonie bede mial okna do podlogi nie bardzo mam miejsce na grzejniki plytowe. Zastanawiam sie nad grzejnikiem podlogowym. Czy ktos ma doswiadczenia z takim grzejnikiem. Jak wyglada np. konserwacja takiego grzejnika ? Jakie sa plusy a jakie minusy ?

Czyszczenie wewnatrz jest mocno utrudnione.

Na zeberkach od dolu [oraz miedzy nimi] osiada kurz ,ktory trudno usunac .Jest to konwektor i dziala na zasadzie zaciagania powietrza z gory,ktore przechodzi przez zeberka i zostawia tam wszystko.Ostatnio musielismy wymontowac element grzewczy[okazalo sie ,ze jest zle zamontowany] i od spodu miedzy zeberkami byla nawet siersc mojej suczki.Tylko umycie pod prysznicem dokladnie usunelo zanieczyszczenia.

Na lato zakryje sie ten otwor drewnianymi klepkami na styk bo z koleji pies i inni wnosza piach z ogrodu.

Po sezonie grzewczym, problem zanieczyszczania kanału grzewczego załatwia podest pełny, wstawiany w miejsce ażurowego.

Można go wypełnić materiałem pokrywającym resztę posadzki z zachowaniem również rysunku kontynuacji posadzki.

Najlepiej, gdy podczas krycia posadzki, kryjemy niejako całość a wycięty pod kanał fragment wklejamy do podestu posezonowego pełnego.

W kanale na gruncie, można ponadto wykonać odwodnienie i cały kanał wraz z wymiennikiem przepłukiwać od czasu do czasu wodą.