Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do kiedy b?dzie ustalany kapita? pocz?tkowy?

Gość

Recommended Posts

Kapitał początkowy ustala ZUS na 31.12 1999 lub 2000 rok. Ustala go na postawie dokumentów dostarczonych przez zakład pracy, o ile pracujesz.

Dlatego, jeśli się pracowało w różnych zakładach, samemu trzeba

dotrzeć do wszelkich dokumentów poświadczających zatrudnienie w tych

firmach i dostarczyc je do swoich kadr. Ustala się go albo z 10 kolejno przepracowanych lat, albo wybierając 10 różnych lat z całego okresu który obejmuje ustawa o kapitale początkowym.

A dokładnie kapitał początkowy ZUS ustala za okres od 1 stycznia 1980r do 31 grudnia 1998r. Z tych lat wybierasz albo 10 kolejnych kalendarzowych albo z całego okresy 20 dowolnych kalendarzowych. Na ten okres musisz mieć tak jak do emerytury wszystkie świadectwa pracy oraz wypełnione przez byłych pracodawców druki RP7 o okresach zatrudnienia, składkowych i nie składkowych. Wszystkie info na stronie ZUS: http://www.zus.pl , jest tam katalog pt Kapitał początkowy.

Masz czas teoretycznie do końca tego roku.

Dokumenty z zakładów pracy do do dnia 31 grudnia 2003 r.

Do kiedy będzie ustalany kapitał początkowy?

Kapitał początkowy powinien być ustalony przez ZUS do 31 grudnia 2006 r. (zmiana wprowadzona ustawą z dnia 18 grudnia 2002 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i niektórych innych ustaw -Dz. U. Nr 241, poz. 2074). Zgodnie z wprowadzoną zmianą,

"płatnicy składek są zobowiązani do skompletowania dokumentacji umożliwiającej ustalenie kapitału początkowego dla ubezpieczonych, za których przekazują do Zakładu imienne raporty miesięczne, a następnie przekazania tej dokumentacji na żądanie organu rentowego i w terminie wyznaczonym przez ten organ, nie później jednak niż w terminie do dnia 31 grudnia 2003 r. - w celu umożliwienia ustalenia kapitału początkowego przez organ rentowy w okresie do dnia 31 grudnia 2006 r.".

Pomimo określenia w ustawie terminu ustalenia kapitału początkowego, po 31 grudnia 2003 roku będzie nadal istniała możliwość jego wyliczenia i przeliczenia. Lepiej jednak nie zwlekać, gdyż sposób dokumentowania swoich uprawnień do kapitału początkowego może wymagać dostępu do wielu różnych dokumentów. Przeprowadzki ubezpieczonych, likwidacje i przekształcenia zakładów pracy, zmiany systemu podziału administracyjnego, to wszystko może spowodować poważne problemy z udowodnieniem zarówno stażu pracy jak i wysokości osiąganych zarobków, które rzutują na wysokość kapitału początkowego.

Więcej na stronie:

http://www.ing.pl/u235/navi/103785

• 4 months później...

A ja mam problem taki: mój były zakład pracy (stowarzyszenie) nie istnieje, nie mam żadnych możliwości dotarcia do list płac, a stowarzyszenia nie miały obowiązku rozliczać sie imiennie z ZUS...

Czy może ktoś z Was przerobił juz temat "brak dokumentów" ? Mam świadectwo pracy z zarobkami i książeczkę ubezpieczeniową, tez z zarobkami... Wystarczy ?

Uważam, że w takiej sytuacji nalezy złożyć wniosek do ZUS.

Przykładowa treść wniosku:

Nazwisko i imię

Adres zamieszkania

tel. kontaktowy

Zakład Ubezpieczeń SpołecznychInspektorat w _________

ul. __________________

Kod, Miejcowość

WNIOSEK O POTWIERDZENIE OKRESU ZATRUDNIENIA

Dane ubezpieczonego:

Imię i Nazwisko _______________

Nazwisko rodowe _____________

Miejsce zamieszkania _____________

PESEL _________ Data urodzenia ___________

NIP _______________

Dane płatnika składek:

Nazwa i adres zakładu pracy /imię i nazwisko płatnika składek/ ____________________________________________________

NIP ______________ REGON _____________ PESEL ___________

NKP /dot. potwierdzenia okresu zatrudnienia do 31.12.1998 r./ _______________

Okres zatrudnienia __________________________

Wyżej wymienione zaświadczenie potrzebne jest do :

- wyliczenia przez ZUS kapitału początkowego.

OŚWIADCZENIE:

Oświadczam, że w okresie mojego zatrudnienia w w/wym. zakładzie pracy

nie przebywałem na urlopie bezpłatnym,

przebywałem na urlopie bezpłatnym w okresie .....................................................................

(podpis wnioskodawcy)

Do wniosku załączyć kserokopie świadectwa pracy i innych dokumentów jakie posiadasz (legitymacja ubezpieczeniowa itp).

Spoko,

Dane do kapitału początkowego można uzupełniać do czasu przejścia na emeryturę. Tak przynajmniej mnie poinformowano, gdy pisałem odwołanie bo coś tam namieszał mój pracodawca.

Żonę natomiast poinformowano, że na swoje Rp7 na podstawie jakiegoś centralnego archiwum ma czekać trzy lata, taka jest kolejka.