m.dworek 05.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 wiorek widze, ze zachwalajasz to badziewie - z tego wynika kilka mozliwosci 1. masz w tym interes 2. nie wiesz o czym piszesz 3. rajcuje cie wprowadzanie kogos w blad napisz, ktora opcja jest "strzalem w 10 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.05.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Krytykuję tylko tandetną technologię w której nie da się zbudować przyzwoitego domu nawet jeśli zrobi się to zgodnie ze wszelkimi prawidłami sztuki. Zawsze taki dom będzie gorszy od normalnego. Z tych powodów wzięły się moje doświadczenia. Twoje stwierdzenia mają charakter czysto obiegowy i nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym i tzw wiedzą naukową. Posługujesz się bezpodstawnymi frazesami To moja prywatna opinia jako użytkownika takiego domu wzieta z praktyki użytkowania. Zreszta nie tylko moja. Szkieletowca miałem zbudowanego prawidłowo . Po tym co napisałeś o swoim domu - był on zbudowany nieprawidłowo, i to bardzo To twoja bezpodstawna opinia W czym kto mieszka to jego prywatna sprawa. A i owszem. Więc dlaczego nie dasz mieszkać w szkieletach tym, którzy takiego wyboru dokonali, tylko ich obrażasz pisząc, że mieszkają w tandecie. Wydaje mi się, że osoby, które mają na tym forum jakąś markę, powinny bardziej ważyć słowa i bardziej polegać na wiedzy technicznej Pisanie że szkielety to tandeta nie ma nic wspólnego z obrażaniem kogokolwiek. Prosze odróznić te sprawy. Krytykowanie technologi nie jest krytykowaniem osób które mieszkaja w takich domach. Nalezy to rozgraniczać. W USA ponoć ponad milion osób mieszka w przyczepach campingowych i sami wiedzą że mieszkają w tandecie. Tak samo jest z tekturowcami. Ludzie w USA wiedzą że to badziewie ale na murowane ich nie stać więc mieszkają w tym na co ich stać. I nikt nikomu tam kitu nie wciska że szkieletowiec jest taki sam dobry jak murowany bo taka osoba zostałaby po prostu wyśmiana. Tylko najbogatsi ludzie budują tam domy murowane. Widziałam amerykańskie drewno budowlane, taka wata jak nasza topola, i okna amerykańskie (na Budmie w Poznaniu) - super szajs, podejrzewam, że i reszta nie lepsza - więc całość też tandetna (ale - jak piszesz - za rozsądną cenę). Poza tym na innym temacie tego forum obejrzałam sobie etapy budowy amerykańskiego szkieletowca - nie dają izolacji między fundamentem a podwaliną, podłoga nie ocieplona itd itp. Też uważam taki sposób budowania za tandetny. A w naszym kraju niestety rozpowszechnia się propagandę i robi ludziom wodę z mózgów Owszem, owszem - ale czy zauważyłeś że większość propagandy i wody robią ludzie popierający jedynie słuszną metodę budownictwa ? Jaka to jest jedynie słuszna metoda ? Dla mnie kazda metoda jest słuszna ale niech kosztuje tyle ile jest wrta za badziewie płacmy badziewne kwoty a za normalne płacmy normalnie to wszystko. Dlatego cały czas staram się ludziom uświadomić aby nie kupowali badziewia bo za badziewie płaci się badziewne kwoty. Widzę, że rozpocząłeś swoistą krucjatę i jak to u fanatyków bywa, żadne argumenty nie trafiają Argumenty są znzne dla wszystkich tylko częśc nie chce zauważyć co dobre a co liche. A w naszym kraju za badziewne domy żąda się bardzo wysokich cen. Strzał w 10. tylko że to dotyczy każdego rodzaju budownictwa. Dla mnie 12 000 za m2 mieszkania w bloku, szumnie nazywanym apartamentowcem jest rzeczywiście bardzo wysoką ceną i zdzierstwem do n-tej potęgi. Dla mnie również i 2000 zł za m2 szkieletowca to takie samo zdzierstwo. nakłady pracy dużo mniejsze a materiały gorsze. Już pisałam, że się mylisz, zwłaszcza co do materiałów. Jakie Twoim zdaniem materiały są gorsze ?. Że inne - to się zgodzę, ale czy są one gorsze od suporeksu, gazobetonu itd ? Oczywiście że są gorsze bo są palne, maja małe ciepło własciwe, i są organiczne czyli gnija butwieją, plesnieją, skrzypią, trzeszczą itd. itd. u nas niestety polityka handlowa jest taka że firmy chcą dorobić się kokosów na kilku sztukach a nie na masowej produkcji jak np. w USA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.05.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Czegoś tu nie rozumiem.Inwestor pelemizuje ze swoimi własnymi wypowiedziami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.05.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 nie wypowiedzi Inwestora sa w ramkach (dziwne ale prawdziwe...) i na czerwono "w środku" (zwykłym tekstem - to co powinno byc w ramkach) teksty wiorek taki oryginalny styl ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 06.05.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 wiorek widze, ze zachwalajasz to badziewie - z tego wynika kilka mozliwosci 1. masz w tym interes 2. nie wiesz o czym piszesz 3. rajcuje cie wprowadzanie kogos w blad napisz, ktora opcja jest "strzalem w 10 " Nie zachwalajam (cokolwiek to znaczy). Poza tym odnoszę wrażenie, że panuje tu atmosfera - kto nie z nami, to przeciw nam. Jeśli nie wolno mieć innego zdania, to po co komu takie forum ? Moim zdaniem wszystkie 3 wymienione punkty pasują do wypowiedzi przeciwników szkieletów. Nie wymieniacie żadnych RZECZOWYCH argumentów. No ale im więcej postów, tym lepszy tytuł na tyn forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 06.05.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 wiorek niektórzy Panowię na forum sa nieomylni i jedyni poprawnie zorientowani ...a z tym tytułem i iloscią postów to kurczę masz rację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.05.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 hmmm.....tak sie zastanawiam o co wasciwie chodzi? A skoro pojac tego nie moge znaczy chodzi o pieniadze I w mejocenie problem szkieletu nie dotyczy samej metody budowania, ktora w mej ocenie coraz bardziej zyskuje przy blizszym jej poznaniu lecz jej kosztow. Kosztow dla mnie zawyzonych tak jakby na tej "nowince" kazdy chcial zbic jak najwieksza kase. Wrecz zerowanie na naiwnosci ludzkiej i tu calkowicie popieram Iwestora z jednym zastrzezeniem. W mej ocenie budujacy popelniaja blad myslac ze jest to budowanie na stulecia (choc Świdermajer po dzis dzien stoi) To budynki z zalozenia na jedno pokolenie a pozniej pod buldozer gdyz odrestaurowanie jest ekonomicznie nieuzasadnione. I chocby tylko ten argument, biorac pod uwage to koszt porownywalnych domow (szkielet - ciezkie budynki technologi dla nas "tradycyjne"), powinien czynic szkielet minimu 50% tanszy (przy uzyciu tak samo dobrych materialow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 06.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Oczywiście że są gorsze bo są palne, maja małe ciepło własciwe, i są organiczne czyli gnija butwieją, plesnieją, skrzypią, trzeszczą itd. itd. No ! Ta wypowiedź już całkiem powaliła mnie z nóg. I to pisze najlepszy doradca na tym forum ? Może ktoś uznany na forum wytłumaczy Inwestorowi, jakie bzdury wypisuje, bo ja wymiękam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 06.05.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 wiorek niektórzy Panowię na forum sa nieomylni i jedyni poprawnie zorientowani ...a z tym tytułem i iloscią postów to kurczę masz rację! Dzięki za jakikolwiek objaw wsparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 06.05.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Oczywiście że są gorsze bo są palne, maja małe ciepło własciwe, i są organiczne czyli gnija butwieją, plesnieją, skrzypią, trzeszczą itd. itd. No ! Ta wypowiedź już całkiem powaliła mnie z nóg. I to pisze najlepszy doradca na tym forum ? Może ktoś uznany na forum wytłumaczy Inwestorowi, jakie bzdury wypisuje, bo ja wymiękam ... To co napisal Inwestor , to prawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.05.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 patrzę na tę stronę a tu dym mi z kompa leci, SPOKOJNIE!!!! wtrące trzy grosze do tej "BITWY" każda technologia ma swoje wady i zalety. inne były 100 lat temu, inne 1000. tą czy inną można spieprzyć, albo wykonać poprawnie!!!!!!!!!!!! technologie idą do przodu. czy ktoś oddał by swojego kompa za 10 letni "zabytek"???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.05.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Oczywiście że są gorsze bo są palne, maja małe ciepło własciwe, i są organiczne czyli gnija butwieją, plesnieją, skrzypią, trzeszczą itd. itd. No ! Ta wypowiedź już całkiem powaliła mnie z nóg. I to pisze najlepszy doradca na tym forum ? Może ktoś uznany na forum wytłumaczy Inwestorowi, jakie bzdury wypisuje, bo ja wymiękam ... Wiorek Więc rozumiem że szkieletowce są niepalne, maja wysoka akumulacyjność, są wykonane z mineralnych materiałów które nie gnija nie pleśnieją itd, i oczywiście maja dobrą akustyke nie skrzypią nie trzeszczą nie trzesą się itd. Podaj choć jedną przewagę szkieletowca nad normalnym tradycyjnym budynkiem wykonanym we współczesnej technologii. Jedyne czynniki przewagi to może być nieco krótszy czas budowy oraz mniejsza ilość śmieci do usunięcia w przypadku rozbiórki. I to wszystko reszta to parametry gorsze lub porównywalne które w żaden sposób nie uzasadniają takich ogromnych cen za te domki. Jakoś nie widzę z twojej strony argumentów merytorycznych same tylko oskarżenia o pisanie bzdur. Więc może sam zacznij pisać konkrety a nie subiektywne odczucia osoby związanej zawodowo z ta technologią. Powtórzę jeszcze raz nie jestem przeciwnikiem szkieletowców uważam jedynie że za byle co należy się niska cena. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.05.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 inwestor daj spokojna forum zawsze byli i beda zadymiarze, twierdzacy, ze sciyny maja oddychac, a domy powinny najlepiej byc zrobione z tektury, lub cienkiej sklejki i koniecznie ocieplone od wewnatrz. ufam, ze kazdy kto byl na forum wiecej niz pare razy ignoruje tych oszolomow i nie zwraca juz uwagi na hasla typu domy termosy, itd i to najwieksza zasluga forum, ze ksztalci przyszlych inwestorow obalajac herezjeszerzone przez ciemnote lub przez ludzi robiacych na tej tekturowej technologii brudny szmal, najzwyczajniej oszukujac swoich klientowbo sprawe trzeba nazwac po imieniu- tak to oszukiwanie, czyn rowny kradziezyi powinno sie za wciskanie takich bredni ludziom przez firmy normalnei isc do wiezienia- ale to byloby w normalnym kraju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.05.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 jak można nie być przeciwnikiem szkieletu, uważając go za byle co? JESTEM ZA A NAWET PRZECIW??? a tak w nawiasie, wielka płyta w założeniach była na 60-80 lat. beton zapomniano i odkryto ponownie po 1000 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.05.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 m.dworek Spokojnie bez nerw Niech se będzie technologia szkieletowa nie o to chodzi żeby ją zetrzeć z powierzchni ziemi. Piszmy tylko o niej prawdę i niech kosztuje tyle ile jest warta. Czemu jak ktoś chce se postawić chatkę na aby aby i za niewielkie pieniądze nie może tego zrobić ? Niech będą takie mozliwości a czemu nie. Tylko nie piszmy o takich szkieleciakach w takich samych kategoriach co normalne domy bo to nadużycie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.05.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Czegoś tu nie rozumiem. Inwestor pelemizuje ze swoimi własnymi wypowiedziami ? moje wypowiedzi są w ramkach i na czerwono pozostałe to wypowiedzi kol. wiorka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.05.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 m.dworek Spokojnie bez nerw Niech se będzie technologia szkieletowa nie o to chodzi żeby ją zetrzeć z powierzchni ziemi. Piszmy tylko o niej prawdę i niech kosztuje tyle ile jest warta. Czemu jak ktoś chce se postawić chatkę na aby aby i za niewielkie pieniądze nie może tego zrobić ? Niech będą takie mozliwości a czemu nie. Tylko nie piszmy o takich szkieleciakach w takich samych kategoriach co normalne domy bo to nadużycie. Pozdrawiamto jesteś beton!!! jakie nadużycie??? co to normalne??? obrażasz ludzi budujących szkieleta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.05.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 an-budNo własnie kto tu kogo obraża popisałeś się prymitywną uwagą że jestem beton . Czy ja napisałem że jesteś dykta albo tektura ? Róznica jest taka że ja pisze na temat tedchnologii a ty robisz chamskie uwagi personalne. Jesli uwazasz że tekturowce sa ok. to napisz co w nich jest takiego super lepszego od normalnych domów. I zacznij polemike merytoryczną.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 nie chciałem obrażać, po prostu jesteś zwolennikiem betonu, jak Cię uraziłem to przepraszam. nie buduję w szkielecie, ale może kiedyś to zrobię. a zalety takiego domu? proszę; bardziej ekologiczny, lekki-mniej transportu, łatwiej zrobić cieplejszy, technologicznie mniej wody. do łatwiejszych może nie ale?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.05.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 ponad 20 lat temu, kończyłem budowlankę psor opowiadał o eksperymencie przeprowdzonym we francji. postawiono 3 chlewiki; drewniany,ceramiczny i betonowy. swinki wprowadziły się do drewninej. po jej rozebraniu przeniosły się do ceramiki. ale po jej rozebraniu olały beton, wolały zostać pod chmurką. a ludzie nie posiadali się ze szczęścia gdy "dostawali" dziuplę z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts