Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telewizor w Kuchni

kagan_sk

Recommended Posts

świetny pomysł - zwłaszcza z uwagi na programy kulinarne oraz dostarczanie rozrywki przy monotonnych czynnościach - jak mieszanie zupy :)

Zgadzam się w 100%, nie miałam w planach telewizora w kuchni ale teraz już będzie. :D

Obyście tylko dziewczęta kotletów nie przypaliły ogladając sceny umizgów Leoncia do Isaury. :wink:

Pozdrawiam

Ja jeszcze nic nie przypaliłam przez tv w kuchni :D Natomiast parę razy się dorwałam w czasie gotowania do muratora :oops: Dużo wietrzenia potem było :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość BEATA-BETI
świetny pomysł - zwłaszcza z uwagi na programy kulinarne oraz dostarczanie rozrywki przy monotonnych czynnościach - jak mieszanie zupy :)

Zgadzam się w 100%, nie miałam w planach telewizora w kuchni ale teraz już będzie. :D

Obyście tylko dziewczęta kotletów nie przypaliły ogladając sceny umizgów Leoncia do Isaury. :wink:

Pozdrawiam

Nie martw się o mnie bo nie oglądam wenezuelskich telenoweli i innych tego typy seriali.Wolę bardziej ambitne programy, a ty nie pisz tyle na tym forum bo tobie się coś przypali. :D

Jeśli pozwolicie to dopisze kilka słów od siebie.

Jako że należę do "młodego" pokolenia tez zaplanowałem mieć tv w kuchni. bardzo dobra sprawa kiedy wracasz po pracy do domku i gotujesz sobie obiad czy kolację a chcesz zobaczyć co tam w świecie się dzieje.

Z racji iż nie mam jeszcze dzieci wiec problem kłótni co ma być wałczone mam z głowy. Teraz zabierając się za remont pokaźnego domu o czym piszę tutaj:

http://forum.muratordom.pl/wielki-remont-domu-300m2-prosze-o-pomoc-w-wyborze,t123496.htm

postanowiłem sobie sprawić TV do kuchni. Wybór padł na LCD z tunerem TV:

jest to 20" LG Flatron M208WA-BZ z tunerem TV

http://www.nowetrendy.pl/admin/html/images/newsy/M208W_Right_pic.jpg

Bardzo sobie chwale jakość jako monitora LCD jak i zarówno TV. Cena była atrakcyjna dla mnie więc kupiłem. Po zatem będzie zamontowany na ścianie.

Jak się decydować na coś to w dobrym stylu. Jeśli chcecie uzyskać pomocy odnoście monitorów i tv piszcie na PW.

Pozdrawiam

Łukasz

Pierwsze zsałożenie było takie by z kuchni było widać telewizor salonowy. Niestety u mnie tak się nie da, więc w kuchni będzie dodatkowy-koniecznie.

Nawet nie pomyślałam, że jako sprzęt elek. mógłby się tam jakoś bardziej psuć w końcu kuchnia i tak jest elektroniką naładowana: lodówka, piekarnik, okap,zmywarka,robot kuchenny, krajalnica, ekspres, mikrofala może jakieś radio wszystko na stałe pod prądem z wszelkimi swoimi układami elektronicznymi.

Lubię sobie obejżeć coś ciekawego w tv podczas nudnego obierania ziemniaków.

W dyskusji padło stwierdzenie:

nie oglądam wenezuelskich telenoweli i innych tego typy seriali.Wolę bardziej ambitne programy

Hmmm.... posiadając telewizor w kuchni i oglądając go w godzinach typowych dla przygotowywania śniadań i obiadów raczej nie będziecie miały Panie możliwości obejrzenia "bardziej ambitnych programów"

Dlaczego?

Ramówka telewizyjna ukierunkowana jest na określoną grupę odbiorców. W ofercie dla tej grupy przeważają, w dni powszednie, programy typu: telezakupy, telenowele, talk show, powtórki polskich seriali nadawanych w dniu poprzednim, programu kulinarne. Proponuję spojrzeć w tygodniowy program TV.

Odbiór programów dodatkowego telewizora w domu jednorodzinnym ograniczony jest do kanałów ogólnodostępnych odbieranych przy pomocy anteny analogowej. Praktycznie do dyspozycji są jedynie kanały TVP1, TVP2, TV Regionalna, POLSAT, TVN (o ile dociera sygnał). O programach typu TVN24, Discovery, Planette, National Geographic nie ma mowy.

Mało prawdopodobne jest by na terenach gdzie przeważa budownictwo jednorodzinne działał któryś z operatorów TV kablowej.

Posiadanie dekodera telewizji cyfrowej (Polsat, Cyfra+, N) ogranicza przesyłanie sygnału tylko do jednego odbiornika telewizyjnego. Prawdopodobnie sygnał przesyłany będzie do innego telewizora niż ten, który jest w kuchni.

Oczywiście, można zainstalować kolejny dekoder i opłacać w związku z tym kolejny abonament. Można także przenosić pomiędzy pomieszczeniami dekoder i jego okablowanie.

Ale czy o to chodzi?

Pozdrawiam

co do wypowiedzi Wowka

Ja to będę miał prościej rozwiązane nie znaczy ze taniej, ale da się.

Otóż będzie TV w salonie i TV w kuchni. Oba będą miały dostęp do tv satelitarnej no ale wiemy ze to wymaga dodatkowego osprzętu i tutaj jeśli chodzi o salon nie ma problemu, jeśli chodzi o kuchnie to jest: gdzie i jak zamontować dekoder ?

Otóż wszystko trzeba sobie od początku z góry zaplanować.

Ja to widzę tak w ścianie będzie zrobiona półka z płyty G-K na wymiar pod tv lcd oraz powyżej na dekoder sat. Będzie to taki mały dekoder lub najprawdopodobniej sama płyta dekodera :). Tak płyta dekodera przykecona na stałe do wnęki i przysłonięta plexi po to by nie rzucała się w oczy :).

Co z podziałem karty jeśli taka potrzeba, bo po co płacić dwa abonamenty.? A splitery do podziału? bądź kablowy bądź bezprzewodowy można kupić, koszt około 300zł modem plus dwie karty klienckie.

Możliwości jest sporo, myślę że za do 4-5 m-cy skończę remont i będę mógł pokazać efekty.

Ja cały system TV SAT RADIO , LAN i telefony będę miał do tego zrobioną centralkę na poddaszu. Stamtąd będę mógł sobie puścić co i gdzie tylko będę chciał.

Tylko kanały naziemne?? :o

Wtedy rzeczywiście można by się zastanawiać czy jest sens. :-?

W moich planach uwzględnionajest TV satelitarna i naziemna w każdym odbiorniku przy 1 abonamencie cyfry. :lol:

Przy projektowaniu okablowania antenowego wyszukałam na forum muratora odpowiednie wątki, które pokierowały mnie na stronę DIPOL:

http://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_schematy.htm

Zgodnie z ich schematami mój 1dekoder będzie udostępniał ulubione kanały na telewizor w sypialni,salonie i kuchni (ten sam jednocześnie)

Hmmm.... posiadając telewizor w kuchni i oglądając go w godzinach typowych dla przygotowywania śniadań i obiadów raczej nie będziecie miały Panie możliwości obejrzenia "bardziej ambitnych programów"

Dlaczego?

Ramówka telewizyjna ukierunkowana jest na określoną grupę odbiorców.

Jeśli się ograniczać do TVP to się zgadza. Na szczęście za równo w Polsce jak i na świecie istnieją jeszcze inne stacje telewizyjne.

Odbiór programów dodatkowego telewizora w domu jednorodzinnym ograniczony jest do kanałów ogólnodostępnych odbieranych przy pomocy anteny analogowej.

Bzdura. Zupełnie legalnie można mieć dokładnie to samo co na tak zwanym, "głównym telewizorze" i to nawet wtedy gdy jest to cyfrowa telewizja.

Posiadanie dekodera telewizji cyfrowej (Polsat, Cyfra+, N) ogranicza przesyłanie sygnału tylko do jednego odbiornika telewizyjnego.

Kolejna bzdura. To że czegoś nie umiesz nie znaczy że jest niemożliwe. Trochę za mało wiesz na ten temat, żeby w nim brylować.

Oczywiście, można zainstalować kolejny dekoder i opłacać w związku z tym kolejny abonament.

Kolejna bzdura. Nie jest to konieczne, żeby legalnie używać sygnału na kilku telewizorach. Trzeba tylko wiedzieć coś na ten temat.

Trochę za mało wiesz na ten temat, żeby w nim brylować.

JoShi - a może oświecona góra rankingu by i mnie oświeciła w tym temacie a przede wszystkim w cenach alternatywnych rozwiązań.

W Twojej wypowiedzi oprócz totalnej negacji nie znalazem niczego konstruktywnego.

Ps. Czyżby odżyła w Tobie stara niechęć do mojej osoby?

Wszelkie potrzebne informacje techniczno-cenowe są na stronie np. DIPOLa do którego link podałam już we wcześniejszym poście.

http://www.dipol.com.pl

Nie znam się na tym bo jestem sobie zwykłą, biurową kobietką, a nie żadnym elektroniczno-telewizyjnym specem ale dla mnie to zakładając wybór instalacji wg schematu nr2 dodatkowe koszt instalacji

Symulator sygnałów

http://www.dipol.com.pl/pict/r85300.jpg

Cena na powyższej stronie 31,18

Gniazdo

http://www.dipol.com.pl/pict/r694100.jpg

cena16,59

Modulator AV

http://www.dipol.com.pl/pict/r95176++++++.jpg

Cena 63,99

Symulator telewizyjny

http://www.dipol.com.pl/pict/c0910++.jpg

Cena 9,91

Rozgałęźnik trójdrożny

http://www.dipol.com.pl/pict/r60103.jpg

Cena 8,08

Zakładając, że jeden z odbiorników będzie w sypialni na poddaszu do łatwego przełączania kanałów przyda się:

przedłużacz pilota

http://www.dipol.com.pl/pict/r94116.jpg

cena 98,09

razem ok 230zł

+ anteny, decoder, wzmacniacz anteny naziemnej, kabel, dodatkowe gniazdka tv, montaż no i dodatkowe odbiorniki

...satysfakcja z oglądania - bezcenna :wink:

:D :D :D

Trochę za mało wiesz na ten temat, żeby w nim brylować.

JoShi - a może oświecona góra rankingu by i mnie oświeciła w tym temacie a przede wszystkim w cenach alternatywnych rozwiązań.

W Twojej wypowiedzi oprócz totalnej negacji nie znalazem niczego konstruktywnego.

..........................

W kwestii ceny oświeciła mnie Gamiga (pozdrawiam). Wraz z okablowaniem i montażem będzie to kosztowało mniej niż 1000 zł.

Niemniej dalej czekam byś wypowiedziała się merytorycznie i dokładnie określiła w czym się myliłem.

Niemniej dalej czekam byś wypowiedziała się merytorycznie i dokładnie określiła w czym się myliłem.

Wypunktowałam Ci. Wszędzie gdzie pisałeś, że nie da się a tak naprawdę da się bez problemu. Spierać się z Tobą nie mam ochoty (mam ciekawsze zajęcia) a jak ktoś będzie zainteresowany konkretnymi rozwiązaniami to zapyta.

Wypunktowałam Ci. Wszędzie gdzie pisałeś, że nie da się a tak naprawdę da się bez problemu. Spierać się z Tobą nie mam ochoty (mam ciekawsze zajęcia) a jak ktoś będzie zainteresowany konkretnymi rozwiązaniami to zapyta.

Czyli nie doczekałem się merytorycznego wyjaśnienia. Szkoda.

Twoje argumenty ograniczają się do użycia słowa "BZDURA" i na tym koniec.

JoShi, niestety, ale z niezrozumiałego dla mnie powodu "przeoczyłaś" to, co napisałem w swojej wypowiedzi.

Dlatego pozwolisz, że zacytuje ponownie:

Oczywiście, można zainstalować kolejny dekoder i opłacać w związku z tym kolejny abonament. Można także przenosić pomiędzy pomieszczeniami dekoder i jego okablowanie.

Ale czy o to chodzi?

Podane przez LoOkas i Gamiga przykłady rozwiązań ograniczają się do tego, że kosztem kwoty mniejszej niż 1000 zł (moim kwoty do zaakceptowania) unikniemy przepinania kabli i przenoszenia miedzy pokojami dekodera otrzymując w zamian możliwość oglądania w kilku pomieszczeniach jednocześnie tego samego kanału telewizyjnego.

Innymi słowy, oglądasz sobie na Animal Planets pogram o gekonach nagle przerwany przez dziecko, które zapragnęło obejrzeć w swoim pokoju kreskówkę z pokemonami. Ta kreskówka została w pewnym momencie przerwana przez małżonka, który zapragnął obejrzeć na kanale sportowym mecz piłkarski ligi holenderskiej.

Ale właściwie, co kto lubi. Można i tak.

JoShi – pisząc:

Posiadanie dekodera telewizji cyfrowej (Polsat, Cyfra+, N) ogranicza przesyłanie sygnału tylko do jednego odbiornika telewizyjnego.

Miałem na myśli dzielenie sygnału na kilka odbiorników w zakresie odbioru różnych kanałów równocześnie. Do tego konieczne jest wykupienie kilku abonamentów oraz instalacja kilku dekoderów (tunerów). Tak skonstruowana jest umowa z „Polsatem Cyfrowym” i z tego co wiem z „N” całkowitej pewności nie mam czy „Cyfra+” zawarła w umowie takie ograniczenie prawne.

Takie rozwiązanie miałem na myśli, gdyż o to właściwie w dyskusji tego wątku chodzi.

Cóż... pozostaje tylko czekać na miłe spotkanie w innym wątku.

Spokojnej nocy.