Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia ?cieków-zalety tak, ale jakie wady?

Gość Sabba

Recommended Posts

Gość Sabba
Nie mogę czekać, aż moja gmina zbuduje kanalizację, zatem postanowiłam zostać użytkownikiem przydomowej oczyszczalni ścieków. Od producentów słyszę o samych zaletach. A czy wy - użytkownicy takich oczyszczalni możecie coś powiedzieć o kłopotach jakie mnie czekają w związku z jej użytkowaniem. Jakiej marki oczyszczalnie użytkujecie ? czy spełniła wszystkie Wasze oczekiwania ?

Zalety:

- Zaletą jest to, że w ogóle mamy kanalizację

- Nie trzeba wywozić ścieków beczkowozami

Wady:

- Maksymalny poziom występowania wody gruntowej nie może być wyższy aniżeli 1,5 m od drenażu

- Wymagana jest również odpowiednia wodoprzepuszczalność gruntu

- Konieczne zachowanie odległości. W szczególności odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze, nie wymagającej, zgodnie z przepisami szczególnymi, ustanowienia większej strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: (...)

...do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

...do nie utwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

- drenaż z czasem zanieczyszcza się i przestaje być skuteczny

- Poza tym bardzo ważna wada drenaż drenuje kieszeń

• 4 weeks później...

No- trzeba dodać, że zaleca się stosować wyłącznie proszki i inne płyny biodegradalne.

W gwarancji wyczytałem, że nie wolno wlewać olejów. Nie mówiąc już o wszelkiego rodzaju kretach, czy innych bakteriobójczych środkach. Zaleca się też raz do roku wywóz nieczystości z dna osadnika, stałe uzupełnianie bakterii itd.

Ale i tak się opłaca- szczególnie, że jak tutaj ktoś pisał, nie trzeba podłączać się do kanalizacji gminnej ;-)

Grzegorz

• 1 month później...
Gość Tomasz Z

Witam;

ja sam mam podobną oczyszczalnię przydomową pewnej francuskiej firmy...

Użytkuję ją od niemal 4 lat.

Nie ukrywam, że jest to bardzo wygodna droga pozbywania się nieczystości płynnych. Jednak, ażeby cieszyć się nią w pełni - koniecznie trzeba być obowiązkowym i sumiennym. Chodzi mi tu o dodawanie specjalnej flory bakteryjnej (2 rodzajów) w ściśle określonych odstępach czasu. Inne do sedesów a inne do umywalek. Nie wiem co może się stać jeśli zaniedba się terminów. Ja tego się trzymam - jest ok. Jedyną wadą jest dosyć wysoki koszt tych bakterii - choć w przełożeniu na rok - da się znieść.

Kolejną wadą jest ostrożna gospodarka wodna w budynku.

Jeśli wykona się takową oczyszczalnię zgodnie z wytycznymi producenta - to bez obaw można prowadzić spokojny żywot... zapominając jednak o codziennych kąpielach w wannie pełniej wody przez każdego z domowników, jak też o wygodniej (ale niestety wodo-używającej) zmywarki do naczyń. Można "przewymiarować" oczyszczalnię w fazie projektu lecz wiąże się to z wyższymi kosztami.

Mimo tych "niuansów" popieram takie inwestycje. Oprócz wydatku podczas zakupu i montażu - nic nie kosztuje mnie usuwanie nieczystości.

Aha - zapomniałbym - pamiętać również należy o przeglądzie głównego zbiornika - czyszczeniu raz w roku węgla aktywnego (zasypywanego w tym modelu do specjalnego kosza od góry zbiornika) oraz o okresowym - raz na 1 - 2 lata wywozie nieczystości.

Pozdrawiam