Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAKSYMILIAN 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

A no to fajnie. Duzo nas. Sam szukalem pomyslu na klinkier i na tym "moim modernistycznym" mi sie spodobal.

Poza wszystkim, jeszcze z 5-10 lat i bedzie to spora czesc domow budowanych pod wielkimi miastami. Ekipy naucza sie klasc papy, ludzie dostrzega, ze im tego przy wichurach nie zrywa itd.

A co do wykonczenia, ze musi byc super. Wiadomo. Ale ta oryginalna, miedzywojenna architektura nigdy jakos specjalnie w drogosc i nabogatosc nie szla. To mialo byc przede wszystkim funkcjonalne.

Czy mieszkalne strychy takie sa? Smiem troszeczke watpic. Ale kazdy ma inne powody do wyboru takiego a nie innego projektu.

Tak sie rozpisalem, ze mi mozna teraz "padre" mowic.

Sam swoj projekt wkleje, jak go zeskanuje czy tam cos.

• 13 years później...

Maleńki salon.

Schody kolizyjnie z drzwiami łazienki na parterze.

Dziwi mnie też 15 stopni schodów - to jak wysoki jest parter? 2,5m?

na poddaszu warto byłoby powiększyć w sypialniach okna w ścianach szczytowych, aby móc zrezygnować z połaciowych.

25 m2 z jadalnią to mało.

Minimalna (co nie znaczy wygodna) ilość miejsca na ustawienie stołu to 7,7 m (stół 160x80 cm i po 80 cm miejsca na odstawienie krzeseł). Czyli część wypoczynkowa to 17,3 m2. Pokój dzienny w mieszkaniu 48m2 w którym mieszkałam miał 15 m2 (stół się nie mieścił, tylko kanapa, fotel, meblościanka). Czyli te 25 m2 to taki blokowy standard powierzchni.

Oczywiście może być wystarczający dla ciebie, zwłaszcza jak nie prowadzisz bogatego życia towarzyskiego, a dzieci są w wieku, ze wolą siedzieć w swoich pokojach niż bawić się w salonie z rodzicami.

taras na ścianie szczytowej to kwestia adaptacji projektu - możesz go sobie wrysować gdzie chcesz, okna też zwykle można sobie na elewacji przestawiać (biura wydają zgody na przeróbki).