Ttomasz 27.04.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam;Mam dylemat.Wzdłuż ogrodzenia mojej posesji biegnie rów. Jest on szeroki i głęboki na ok. 30 - 40 cm. Służy on do odprowadzania wody z ulicy podczas opadów deszczu, w czasie suszy stoi suchy.Obecnie porasta go roślinność typu podgarycznik pomieszany z pokrzywą i.t.p. typ roślinności.Chciałbym go jakoś zagospodarować, żeby ładnie wyglądał, ale nie mam pojęcia, co tam posadzić. Słyszałem o wierzbie płożącej, więc może coś takiego? A może jakieś roślinki coby było kolorowo? Generalnie chodzi mi o coś okrywowego. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.04.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Żółte irysy wodne, hosty (funkie) we wszelkich możliwych odmianach (są baaardzo dekoracyjne z liści), bergenia, bluszcz (np. kolorowy Gold Heart), konwalia... jest mnóstwo roślin. Sprawdź w literaturze ogrodniczej co Ci będzie odpowiadało, bo nie sposób krótko odpowiedzieć na takie pytanie. Życzę powodzenia i ładnego rowu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.04.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Pytanie nr 1:- Do kogo prawnie należy rów ? Jeśli to urządzenie melioracyjne ( odprowadza wodę z jezdni), to spsób zagospodarowania nalezy uzgodnić z lokalnym przedsiębiorstwem melioracji wodnych. Co jakiś czas przyjeżdża koparka i czyści, pogłebia rowy. Więc sadzenie ładnych roślin pod koparkę.... Ale jeśli już MUSISZ tam coś posadzić, to może najpierw 2 opryski Randupem, by wybić podagrycznik i pokrzywy. W wilgotnym rowie dobrze rosną kaczeńce i..podagrycznik ozdobny ( biało-zielony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ttomasz 29.04.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Dziękuję za odpowiedzi. Rów leży w obrębie geodezyjnym działki, której jestem właścicielem, czyli - jak myślę - jego właścicielem jestem ja. Trudno mi odpowiedzieć na pytanie, czy figuruje on gdziekolwiek jako urządzenie melioracyjne, ale istnieje on odkąd pamiętam i odkąd pamiętam ( a mam lat parę dobrych dziesiątek ) nigdy nie oczyszczała go żadna koparka, co najwyżej ja, a wcześniej teściowie. Chcę go jakoś zagospodarować no bo te pokrzywy i takie inne, to tak sobie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.04.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 No, tak - bezwzględnie jesteś jego właścicielem . Teoretycznie i prawnie- rów powinien spełniać funkcję odprowadzania wody deszczowej i być ewidencjonowany ( wrysowany w mapie ewidencyjnej terenu) także w lokalnym zakładzie melioracji. Właściciel terenu ma obowiązek utrzymywac funkcję instalacji hydrotechnicznych ( rowu) ale... Nasi sąsiedzi, którym rów przecina działkę budowlaną na pół, "wynajęli" kierownika spółki melioracyjnej, aby orurował ich część rowu. I kierownik, po godzinach, układał rury betonowe w rowie, a potem pracowicie nadzorował zasypanie i niwelację terenu. Może zamiast sadzić roślinki, ten pomysł Ci się spodoba? Funkcja odprowadzania wody jest utrzymana, a kłopotliwy rów - pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 20.06.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 taki rów to może i kłopotliwy, ale u nas konieczny!!!musieliśmy takie coś wykopać na końcu działki, bo wiosną to u nas robiło się z deczka grząsko, a dodatkowa za nami sąsiad ma staw, z którego podsiąka do nas woda...te irysy z jednej strony rowu mi sie nawet spodobały. a można je wzbogacić jakimiś krzaczkami??? z drugiej strony rowu jest skarpa, która otacza ten nieszczęsny staw i chciałabym posadzić na niej jakieś krzaczory ozdobne - doradźcie co tam wytrzyma (skarpa jest w miarę sucha, tylko w jednym miejscu woda podsiąka) - no i sprawa zasadnicza, żeby ten rów spełniał swoje zadanie czyli nadal zbierał wodę.ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 30.06.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Mozna posadzić topinambur (,,Polski" żeńszeń z Canady) . Będzie zielono i z pożytkiem . . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Rozumiem, ze rów przebiega już po częsci ogrodzonej działki? W takiej sytuacji powiększyłabym go tworząc sezonowe oczko wodne/bagienko. W pobliżu wieksze drzewko znoszące zalewanie (np. aralia) a pod spodem wilgociolubne gatunki: irys syberyjski, Ligularia, tarczownica, hosty, tawułki, świecznice, miskanty, Lazulla nivea, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 01.07.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 a możesz doradzic jakąś odmianę wierzby, żeby to wyglądało w miarę naturalnie???z tą aralią to u mnie może by problem z zakupem, jak do tej pory w żadnym supermarkecie się z nią nie spotkałam, a i okoliczne mikroszkółki nie prowadzą takiej "egzotyki"a czy oprócz irysa syberyjskiego mogą by te zwykłe zdaje się bródkowe, dadzą radę???i jeszcze pytanko, polecisz może jeszcze jakieś trawy w okolice tego rowu??? myślałam o mozdze, ale jestem otwarta na propozycjęewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Kosiaciec bródkowy nie znosi za dużej ilości wilgoci w glebie, za to syberyjski moze być zalewany. Z wierzb drzewiastych to najlepiej zwykła białą (Salix alba) lub iwę (Salix caprea) Można je ciąć co sezon - stworzych charkterystyczne dla krajobrazu wiejskiego "głowy" A z krzewiastych: wiciowa (Salix viminalis), wiklina (Salix purpurea), szara (S.cinerea), wawrzynkowa (S.dafnoides), rokita (S.rosmarinofolia). Tez można je ścinać - jak masz piec na "wszystko" to masz darmowy opał Poza tym odmiany ogrodowe, szczepione na pniu. Poza tym olsze czarne, jesiony, brzoza omszona. jesiony występują w formach ogrodowych - np. formy płaczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts