Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Biały nalot na trawniku.

Recommended Posts

Witam. Bardzo was proszę o pomoc. Przedstawie całą sytuację od początku.

W sobotę rano skosiłem trawę na 13 arowej działce. Wieczorem nawiązłem działkę azofoską i florovitem do trawników pomieszanymi ze sobą. W chwili nawożenia trawa była sucha. Trawnik posiany dwa lata temu w jesieni. Na 13 arów dałem 35 kg nawozu (zgodnie z informacją na nawozach). Wszystko podlałem, ponadto w nocy padał średni deszcz. W sobotę słonko, trawa w porządku. Dzisiaj po południu zauważyłem na wielu źdźbłach trawy bialy suchy nalot. Co to jest. Czy to wróży coś niedobrego. Co mam zrobić. Podlewać cały czas do oporu?? Z czego to się mogło wziąć??

Bardzo prosze wszystkie dobre dusze o pomoc??

z tego co poczytełem w necie to nie jest chyba mączniak. jest to taki biały proszek tak jakbycukier puder na końcówkach ździebeł. Po dotknięciu tego w palcach kruszy bardzo łatwo i opada a na jego miejscu nie ma żadsnego odbarwienia??

jeszcze raz prosze o pomoc. nie chcił bym przekopywać całego swojego trawniczka.

A może przyczyna jest bardzo prozaiczna a mianowicie tępe noże u kosiarki :D

Trawnik koszony tepymi nożami po 2-3 dniach (zwłaszcza jak przygrzeje słonce) robi się biały. Końcówki trawy są postrzępione od takiego koszenia.

Proponuję nic nie robić tylko naostrzyć noże.

..

• 12 years później...

Temat stary ale dziś u siebie coś takiego zauważyłem, nie idzie znaleźć w internecie o podobnych przypadkach. Wygląda to jak skrystalizowany nawóz na szczytach źdźbeł. Pojawiło się to u mnie tylko w miejscach gdzie 2 dni temu nawoziłem saletrą amonową (miejsca gdzie za pierwszym razem ominąłem). Czyżby nawóz został zaabsorbowany przez trawę razem w wodą i następnie wytranspirowany (transpiracja) na szczytach źdźbeł, gdzie po odparowaniu wody się skrystalizował ? Tak to wygląda.

IMG_20200427_101209c.jpg IMG_20200427_101219c.jpg

IMG_20200427_101219c2.jpg IMG_20200427_101209c2.jpg

Edytowane przez Kusay