kamikazeeeee 30.04.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam. Bardzo was proszę o pomoc. Przedstawie całą sytuację od początku. W sobotę rano skosiłem trawę na 13 arowej działce. Wieczorem nawiązłem działkę azofoską i florovitem do trawników pomieszanymi ze sobą. W chwili nawożenia trawa była sucha. Trawnik posiany dwa lata temu w jesieni. Na 13 arów dałem 35 kg nawozu (zgodnie z informacją na nawozach). Wszystko podlałem, ponadto w nocy padał średni deszcz. W sobotę słonko, trawa w porządku. Dzisiaj po południu zauważyłem na wielu źdźbłach trawy bialy suchy nalot. Co to jest. Czy to wróży coś niedobrego. Co mam zrobić. Podlewać cały czas do oporu?? Z czego to się mogło wziąć?? Bardzo prosze wszystkie dobre dusze o pomoc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 30.04.2007 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Podam ponadto, że nallot ten znajduje się na końcówkach źdźbłów (ciekawe czy tak to się odmienia trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.04.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 końcówkach źdźbłów (ciekawe czy tak to się odmienia trawy ździebeł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 01.05.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 mączniak??a tak nawiasem w jakim celu mieszasz azofoskę z florowitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 01.05.2007 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 A co to jest ten mączniak. mam to jakoś zwalczyć?? P.S. Azofoskę pomieszałem z florowitem bo miałem jeden nawóz taki a 2 taki i nie wiedziałem czy mi wystarczy na cały trawnik, a niechciałem aby w jednym miejscu trawa była inna niż w 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 01.05.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 z tego co poczytełem w necie to nie jest chyba mączniak. jest to taki biały proszek tak jakbycukier puder na końcówkach ździebeł. Po dotknięciu tego w palcach kruszy bardzo łatwo i opada a na jego miejscu nie ma żadsnego odbarwienia?? jeszcze raz prosze o pomoc. nie chcił bym przekopywać całego swojego trawniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.05.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 wg mnie to twój nawóz/pył, nie przejmuj się, daj trawie urosnąć, po kilku dniach nie będzie śladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 A może przyczyna jest bardzo prozaiczna a mianowicie tępe noże u kosiarki Trawnik koszony tepymi nożami po 2-3 dniach (zwłaszcza jak przygrzeje słonce) robi się biały. Końcówki trawy są postrzępione od takiego koszenia. Proponuję nic nie robić tylko naostrzyć noże. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 01.05.2007 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 bardzo bym chciał, zeby było tak jak mówisz, ale wydaje mi się że to nie jest ten pył ani nawóz, bo w niedzielę po nawożeniu go nie było, a pojawił się w poniedziałek :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.05.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 no to rozpuść w wodzie trochę azofoski, polej trawnik i zobacz czy to jest to samoJa na twoim miejscu spłukałabym trawnik żeby ten nawóz spłynął do ziemi, bo go wywalisz przy koszeniu jak nie będzie deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kusay 27.04.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Temat stary ale dziś u siebie coś takiego zauważyłem, nie idzie znaleźć w internecie o podobnych przypadkach. Wygląda to jak skrystalizowany nawóz na szczytach źdźbeł. Pojawiło się to u mnie tylko w miejscach gdzie 2 dni temu nawoziłem saletrą amonową (miejsca gdzie za pierwszym razem ominąłem). Czyżby nawóz został zaabsorbowany przez trawę razem w wodą i następnie wytranspirowany (transpiracja) na szczytach źdźbeł, gdzie po odparowaniu wody się skrystalizował ? Tak to wygląda. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Kusay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 nie widziałam nigdy czegos takiego. Jeśli to nawóz, to warto zlac wodą, by nie popalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 28.04.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Tak - to nawóz. Zdarza się - zależy od nawozu i wilgoci. Nie przejmować się - po koszeniu zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts