Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdzie sie umieszcza głowice termostatyczną w regulusach centralnie zasilanych od

dołu , w boczno -dolnych jest taka głowica wbudowana a w tych nie.

Przeoczyłem ten fakt jak zamawiałem, sprzedawczyni mnie okuła na centalne, w razie czego kupujesz większy i nic sie nie dzieje, bo zwiększa sie symetrycznie .Tylko nic nie spomniała ze nie maja głowić , fakk :evil:

https://forum.murator.pl/topic/78028-regulusy-centralnie-zasilane-a-g%C5%82owica-termostatyczna/

Spotkałem się z możliwością takiego rozwiązania ( głowica przy podłodze) w przypadku grzejnika konwektorowego jakim jest Regulus głowica taka będzie spełniać rolę czujnika temperatury powietrza zasilanego do grzejnika jak w grzejnikach elektrycznych Wadą może być cena takiego zaworu zespolonego z głowicą ( zawsze można kupić dwa pojedyncze) i większa odległość dołu grzejnika od podłogi
lukol-bis

Te grzejniki maja chyba wbudowaną głowice z boku. Wejdź na stronę producenta, tam jest ta informacja.

Pozdrawiam

Taki jest standard ale tu mamy do czynienia z grzejnikami dość tanimi i rzeczywiście nie ma wkładki zaworowej nie ma nawet miejsca na wkładkę W ten sposób cenę grzejnika można obniżyć o dobre kilkadziesiąt złotych na sztuce a klient musi później kupić zestaw przyłączeniowy zamiast za 70 za 170

Regulusy maja wbudowany zawór.term. ale zasilane boczne dolene, te centralene już tego nie mają .

Gadałem dziś z gościem do spraw technicznych u producenta regulusów i powiedział mi że przy kotle na paliwo stałe nie powinno sie stosować zaworów automatycznych , ponieważ po odcięciu wszystkich grzejników kocioł na małym obiegu szybko podnosi temperaturę co może doprowadzić do wrzenia .

Proponował zawór dławiąco-odcinający do ręcznej nastawy.

Ciekaw jestem jak ten gościu to sobie wyobraża w takim przypadku a poza tym do kotła na opał stały tylko zwykłe zawory bez termostatów bzdura

Nowoczesna instalacja powinna mieć możliwość regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach a co za tym idzie i oszczędności a nowe kotły na opał stały też maja własną automatykę

Nie jestem zwolennikiem regulusów ale jestem zwolennikiem dobrych systemów a ten gościu dorabia teorię do sytuacji Podejrzewam że bardzo ładne bardzo tanie bardzo wydajne i bardzo nowoczesne grzejniki reguluj nie mają przeciwwskazań do montowania ich do kotła olejowego lub gazowego i co wówczas z zaworem termostatycznym

Niezły to jak sie nazwa takie przyłącze dolne z zaworem termostatycznym?

Trzeba jakieś specjalne głowice, bo w końcu będą parę cm od podłogi?

Nigdzie nie mogę znaleźć takiego przyłącza

Tak bez szaleństw to może to najpierw to

http://www.herz.com.pl/UserFiles/Products/1775891.jpg

Jest prawy i lewy do tego zwykły zawór powrotny kątowy tej samej firmy

http://www.ogrzewanie.pl/images/HERZpowrk400.jpg

albo zespolony

http://heating.danfoss.pl/Product/013G4270_MNU17427556.html

Może nie dokładnie to ale prawie jeśli chodzi o budowę

Dzięki niezły

Rozumiem że do tego głowica i po sprawie?Tylko czy głowica przy podłodze sprawdzi się , czy nie będzie na wysokości głowy 35stopni a przy podłodze będzie dochodzić 20stopni ?

Jak zakończymy ten temat to mam następne pytanie.

Chcę wpakować do instalacji zbiornik akumulacyjny coś około 750litrów z ezownicą solarną ,myślę o rozbudowie w przyszłości o solarny.

No i zastanawiam sie jak wygląda taka instalacja , głównie chodzi o schematyczne rozwiązanie instalacji w której będzie kocioł z podajnikiem, bojler 150l grzejniki i podłogówka .

Kiedyś pisaliśmy o instalacji mailem ale jakoś zaprzestaliśmy :)

Grzejniki zasilane od dołu centralnie przeznaczone są raczej do wielkiej budowlanki, choć np. w Austrii montowane są nagminnie wszędzie (radzę podejrzeć rozwiązania na stronce grzejników korado...)

To prawda, że centralne podejście umożliwia zamianę wielkości grzejnika na dowolnie dłuższy lub krótszy, wyższy lub niższy, lecz przy dobrze obliczonym zapotrzeboiwaniu cieplnym po co dokonywać takich wygibasów.

Przewatowany grzejnik można przecież łatwo przydławić na nastawach.

W wielkiej budowlance jest inaczej. Ekipa od wylewek musi jedynie zadbać by przyłącze usytuować centralnie w stosunku do otworu okiennego. Nie interesuje ich to, nie wiedzą nawet, jakiej wielkości grzejnik będzie tam zamontowany. Od tego są inni mądrale...

Przy kotłach stalopaliwowych problem wycięcia z obiegu przez głowice termostatyczne większości grzejników, a co za tym idzie gwałtownego zmniejszenia się zładu, jest zawsze poważnym problemem dla automatyki pracy kotła.

Dlatego też optymalnym ze wszech miar rozwiązaniem jest zabudowywanie w instalacji z kotłem stałopaliwowym zbiornika buforowego.

Optymalnym dla pracy samego kotła jak i dla ekonomiki ogrzewania.

Rozumiem że do tego głowica i po sprawie?Tylko czy głowica przy podłodze sprawdzi się , czy nie będzie na wysokości głowy 35stopni a przy podłodze będzie dochodzić 20stopni ?

Mam regulusy i specjalnie sprawdzałem, po dyskusjach w wątku podłogówki.

Zamontowalem na pionowej listwie o długości niemal równej wysokości pomieszczeń pięć równo rozmieszczonych termometrów - najniższy 10 cm nad posadzką, najwyższy zbiorniczek miał 20 cm pod sufitem. Różnica temeratur między najniższym wskazaniem a najwyższym w pomieszczeniach mieszkalnych nigdzie nie przekraczała 0,75 oC.

Test: Te same termometry ustawione na jednym poziomie wskazywały dokładnie tę samą temperaturę. :wink:

niezły: włączanie i wyłączanie instalacji c.o. "na żądanie" w kotłach olejowych i gazowych przebiega jednak niecio inaczej.

bogusław chyba tak zrobię i wymienię,

W końcu babka sama wprowadziła mnie w błąd nie wiem czy miała w tym jakiś interes ale teraz będzie musiał swoje złe dorady naprawić .

Nie widzę powodu aby do rozmów powrócić wieczorami aby tylko czasu starczyło a co do bufora to z własnego doświadczenia zamontował by większy tak ze 1500L

Od obecności bufora w instalacji np. Atmos uzależnia udzielenie gwarancji na kocioł.

Przy buforze kocioł stałopaliwowy pracować może rzadziej. krócej i w optymalnych parametrach sprawności........

Przy buforze w instalacji c.o. automatyka chroniąca kocioł przed przegrzaniem, wygaszająca kocioł itp. jest w znacznej jej części zbędna a jeśli już jest, rzadko zostanie uruchomiona.

Z bufora można czerpać ciepło w pożądanych porcjach i "na żądanie" czyli jak pisali dawniej aptekarze na receptach na dole Q.S. - quantum satis - ile trzeba.

Jaki bufor?

Zależy to m.in. od potrzeb grzewczych budynku, ilości i zwyczajów domowników, możliwości (czasu) jaki chcemy poświęcić na obsługę kotła i częstość ładowania bufora, wielkości samego kotła.

Można np. grzać na full przez dwie, trzy godziny a przez resztę doby korzysatać z bufora, można np. grzać osiem godzin a ze zmagazynowanego ciepła korzystać dwa, trzy dni.

itd .itp.

bogusław widzę że przynajmniej ty udzielasz sensownych odpowiedzi ,dzieki

Kocioł mam z podajnikiem 25kw , o buforze myślę głównie z tego powodu ze instalacja ma być w wielowarstwce od rozdzielaczy i niekorzystne byłoby dla niej przegrzanie :-?

Piszesz że grzeje parę godzin a potem korzystać ze zmagazynowanej energii. Tylko co wtedy z kotłem ? Skoro zbędne jest jego grzanie to wypadałoby go wygasić ale rozpalanie takiego kotła nie jest za ciekawe ,no i zapewne takie przerywanie cykle nie wpływają na kocioł.

Wieć jak to wygląda przy takim kotle?

Rozpalenie pod każdym kotłem można wykonywać błyskawicznie...

Wystarczy zestaw za 200.- PLN

Butla gazowa 11 kg + palnik do podgrzewania papy termozgrzewalnej.

20- 30 sekund pracy i rozhajcujesz każdy kocioł :lol:

Nawet gdyby w kominie był korek zimnego powietrza, to po takiej inicjacji pociągnie aż miło.

Dla kotła zabójcze jest kiszenie się na niskich parametrach i przygaszanie, przytłumianie spalania - wykrapla się woda i słabe kwasy.