Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

projekty gotowe posiadają projekty instalacji, czy jest mozliwa sytuacja że po zakupie projektu i adaptacji część z projektami instalacji nie bedzie wchodziła w skład projektu architektoniczo-budowlanego składanego do pozwolenia na budowę czy też jeśli są w opracowaniu to musza być tam do końca?

po prostu chciałbym projekty instalacji wykorzystać do ich wykonania ale nie składac ich w urzedzie żeby nie być nimi uwiązany przy chęci zmian w trakcie wykonania, żeby też nie robic ciągłych akualizacji tych projektów, czy też adaptacji projektu takiej instalacji bo to zwiększa koszty i uciążliwość szukania projektanta w danej branży

inaczej: czy po zakupie takiego projektu przy adaptacji mozna usunąć opracowanie projektów instalacji wewnętrznych zastepując je std wpisami o wymogach itp, jakoś to przeciez musi być do zrobienia, bo np. w skład opracowania wchodzi projekt instalacji gazowej a ja gazu nie mam, projektankt od adaptacji nie ma przeciez uprawnień na projektowanie instalacji gazowych...

please, pomózcie to zrozumieć

https://forum.murator.pl/topic/78065-projekty-instalacji-w-projekcie-gotowym-obowi%C4%85zek-czy-nie/

Zgodnie z prawem w projekcie budowlanym powinny być wszystkie instalacje. W praktyce jest różnie. Czasem jest tak że urzędnik przymknie oko na brak projektów instalacji a inny zarząda uzupełnienia braków - instalacji.

Pozdrawiam

wiem, że w moim starostwie przy budowie domu wolnostojącego jednorodzinnego nie jest wymagany szczególowy projekt instalacji wewnętrznych, i jak mówią jest to zgodne z prawem budowlanym, kumpel w swoim projekcie do pozwolenia miał tylko w części opisowej jeden z pkt mówiący coś o danej instalacji (że ma być wykonany zgodnie z przepisami i przez osoby uprawnione, dopasowane do przyłączy itp), ja projekty instalacji chciałbym miec ale dla siebie nie dla nich, bo po co komplikowac sobie życie kolejnymi zobowiązaniami

Minimum informacji jakie może być na temat instalacji określa

Dz.U.2003.120.1133 Rozporzadzenie Szczegółowy zakres i forma projektu budowlanego.

Poczytaj a bedziesz wiedział co możesz usunąć z projektu bez ryzyka odmowy wydania pozwolenia na budowę

Pozdrawiam

Powinny być instalacje wg Rozporządzenia ale niektóre starostwa nie wymagają. A zmianą się nie przejmuj, zmiany dotyczące instalacji są odstąpieniami nie istotnymi, będziesz sobie mógl zmieniac jak chcesz.

ok, tylko jak nie mam projektów inst. w projekcie arch.-bud. to omija mnie adaptacja tych projektów czyli koszty, jeśli są to zmiany nieistotne to jak się doczytałem zmiany niesistotne odnotowujemy w dzienniku budowy i nanosimy na projekcie, czyli kolejne komplikacje

a jeśli w starostwie wystarcza krótki opis instalacji w części opisowej projektu arch-bud to po co komplikowac sobie życie...

z odpowiedzi jendego z biur projektowych na moje zapytanie wynika że jak najbardziej można usunąć projekty z gotowca, jezeli nie jest wymagany przez dane starostwo, co powinien wiedzieć architekt pry adaptacji projektu

ale może ktoś z szanownych forumowiczów robił taką operację i powiedziałby jak to wyglada od strony praktycznej?

ok, tylko jak nie mam projektów inst. w projekcie arch.-bud. to omija mnie adaptacja tych projektów czyli koszty, jeśli są to zmiany nieistotne to jak się doczytałem zmiany niesistotne odnotowujemy w dzienniku budowy i nanosimy na projekcie, czyli kolejne komplikacje

Jakie komplikacje, to pikuś, wpis i spokój.

z odpowiedzi jendego z biur projektowych na moje zapytanie wynika że jak najbardziej można usunąć projekty z gotowca, jezeli nie jest wymagany przez dane starostwo, co powinien wiedzieć architekt pry adaptacji projektu

ale może ktoś z szanownych forumowiczów robił taką operację i powiedziałby jak to wyglada od strony praktycznej?

Zależy od starostwa, możesz zapytać, ale jeśli nie wymagają to po co wychodzić przed szereg. Jeśli nie wie architekt to albo robisz adaptację albo jednak pytasz. Jesli adaptacjaa i zmian nie wprowadziłeś do domu dużo to tylko projektant instalacji przejrzy ,podpisze i spokój, niech Twój architekt tym się zajmie to jego broszka jeśli mu płacisz. Ma ludzi od instalacji, współpracuje.

Możesz też zaryzykowac bez pytanie i dać bez instalacji.

...

zmiany dotyczące instalacji są odstąpieniami nie istotnymi, będziesz sobie mógl zmieniac jak chcesz.

Nie do końca tak jest. Czasem są nieistotnymi odstępstwami a czasem nie. Wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Pozdrawiam

Nie ma przypadku, jest wyraźny zapis w PB co jest istotne.. Instalacje nie są istotne.

W żaden sposób nie zmienisz instalacjami charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni

zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

pzdr

Nie ma przypadku, jest wyraźny zapis w PB co jest istotne.. Instalacje nie są istotne.

W żaden sposób nie zmienisz instalacjami charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni

pzdr

A może kolega by wskazał konkretnie ten zapis z którego jednoznacznie wynika że instalacje nie są istotne. Jestem osobiście zainteresowany takim przypadkiem mógłby mi bardzo pomóc w pewnej sprawie.

Pozdrawiam

Zgodnie z Ustawą z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo Budowlane, Art. 36a ust. 5, istotne odstąpienia to zmiany dotyczące:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego

części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o

warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów,

wymaganych przepisami szczególnymi,

Przypadkami mogą być tak mi się wydaje może instalacja w budynkach gdzie wymagane jest uzgodnienie z np. sanepidem itp. czyli w sytuacji wg tego co pod pkt 7 ale domki jednorodzinne to żaden problem bo żadnych inst. nigdzie nie uzgadniamy i nie mamy obowiązku uzgadniać.

pzdr

Nie tylko art 36a określa jakie elementy moga spowodować istotne odstepstwa.

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Poznaniu z dnia 23 stycznia 2003 r. II SA/Po 693/2001

Jako „istotne odstąpienie” w rozumieniu art. 36a ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. 2000 r. Nr 106 poz. 1126 z późn. zm.) od zatwierdzonego projektu budowlanego należy uznać takie odstąpienie, które spowoduje zmianę ustalonych w decyzji warunków zagospodarowania terenu, zmianę przeznaczenia obiektu budowlanego, jego usytuowania oraz zmianę warunków określonych w art. 5 ustawy, a w przypadku pozwolenia na budowę, warunków w art. 36 ustawy, który to przepis normuje jakie obowiązki na inwestora musi nakładać decyzja o pozwoleniu na budowę. ...

Czyli również cały art. 5 (patrz poniżej) a pod art. 5 da sie podciagnąć baaardzo dużo. Wystarczy choćby zmienic lokalizacje opraw oswietleniowych i juz mozna mówić o bezpieczeństwie uzytkowania bo może byc zbyt ciemno. Tak samo można mówić o istotnym odstępstwie w wypadku zmian instalacyjnych bo - patrz poniżej pkt 2a. Oczywiście w przypadku domków jednorodzinnych nie ma co przesadzac. Ale nalezy miec na uwadze nie tylko art.36a ale równiez art.5

Mamy więc dwa rodzaje odstepstw istotnych pierwszy rodzaj to odstepstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego (zmiany wymienione w art5) i drugi rodzaj odstepstwa od decyzji o pozwoleniu na budowe czyli art.36a. Jedne i drugie odstepstwa moga byc istotne natomiast w zakresie instalacji moga wystapic tylko w zakresie art.5. Tak naprawdę to wystarczy nieraz zmienić nieiwleki bzdet i juz bedzie to podpadac pod art.5.

Pozdrawiam

Art. 5. 1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:

1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:

a) bezpieczeństwa konstrukcji,

b) bezpieczeństwa pożarowego,

c) bezpieczeństwa użytkowania,

d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,

e) ochrony przed hałasem i drganiami,

f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;

2) warunki użytkowe zgodne z przeznaczeniem obiektu, w szczególności w zakresie:

a) zaopatrzenia w wodę i energię elektryczną oraz, odpowiednio do potrzeb, w energię cieplną i paliwa, przy założeniu efektywnego wykorzystania tych czynników,

b) usuwania ścieków, wody opadowej i odpadów;

3) możliwość utrzymania właściwego stanu technicznego;

4) niezbędne warunki do korzystania z obiektów użyteczności publicznej i mieszkaniowego budownictwa wielorodzinnego przez osoby niepełnosprawne, w szczególności poruszające się na wózkach inwalidzkich;

5) warunki bezpieczeństwa i higieny pracy;

6) ochronę ludności, zgodnie z wymaganiami obrony cywilnej;

7) ochronę obiektów wpisanych do rejestru zabytków oraz obiektów objętych ochroną konserwatorską;

8) odpowiednie usytuowanie na działce budowlanej;

9) poszanowanie, występujących w obszarze oddziaływania obiektu, uzasadnionych interesów osób trzecich, w tym zapewnienie dostępu do drogi publicznej;

10) warunki bezpieczeństwa i ochrony zdrowia osób przebywających na terenie budowy.

2. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7.

A co to wyrok i to jeszcze z 2003 r. , nas obowiązuje PB aktualne. Takie jest moje zdanie, za bardzo się nad tym "pastwimy", i szukamy dziury w całym a obecnie to bardzo proste.

A że ten artykuł w ciągu ostatnich 4 lat zmieniał się baaaaardzo, na korzyść inwestora to jest istotne.

Wcześniej można bylo faktycznie wiele podciągnąć pod niego ale teraz jest on bardzo jasny, nie ma co się doszukiać wg mnie.

Mało tego, ten artykuł mówi że o tym jakie to odstępstwo decyduje projektant.

Jeszcze jedno- w bodajże wersji 2003 jeszcze nawet nie było w artykule w PB wymienione co jest istotne więc to dopiero były możliwości dla urzędasów.

Przejrzyj sobie zmiany dotyczące tego artykułu. Da się scignąć z netu parę wersji PB z ostatnich lat.

pzdr

chciałbym powrócić do sedna sprawy (czyli umnie projekt dla urzędnika nie musi miec szczegółowych projektów instalacji a wystarcza tylko dwa zdania w cześci opisowej dla danej instalacji) a więc pytania jak sprawa wygląda w praktyce tj. czy moze ktoś coś takiego już robił?

j-j

Art. 5 był od zawsze jest to fundament PB. Jak siegnąć pamiecia był on tylko rozszerzany a nie redukowany. Chcę ponownie zwrócic uwage na "drobny" niuans. Art. 36a to odstępstwa od decyzji a art. 5 odstepstwa od projektu budowlanego zatwierdzanego w decyzji, czyli równiez decyzji. To się nie zmieniło. Napisałes że o istotności odstępstwa decyduje projektant. Owszem więc usuwanie instalacji lub ich cześci z projektu to łamanie prawa chyba że zrobią to projektanci branżowi od instalacji. Projektanci branżowi od instalacji zbyt chetnie nic wykreslać nie będa bo są zobowiazani rozporzadzeniem ( Dz.U.2003r. nr 120 poz.1133 Szczegółowy zakres i forma projektu budowlanego.) umieszczać istotne elementy instalacji w projektach. I kółko się zamyka :-? i nic w tym względzie się nie zmienia - projekt budowlany to nadal projekt budynku wraz z instalacjami . Więc należy również uważać również z instalacjami. Oczywiście w przypadku domków jednorodzinnych ryzyko jest niewielkie .

Pozdrawiam