Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

j-j

Art. 5 był od zawsze jest to fundament PB. Jak siegnąć pamiecia był on tylko rozszerzany a nie redukowany. Chcę ponownie zwrócic uwage na "drobny" niuans. Art. 36a to odstępstwa od decyzji a art. 5 odstepstwa od projektu budowlanego zatwierdzanego w decyzji, czyli równiez decyzji. To się nie zmieniło. Napisałes że o istotności odstępstwa decyduje projektant. Owszem więc usuwanie instalacji lub ich cześci z projektu to łamanie prawa chyba że zrobią to projektanci branżowi od instalacji. Projektanci branżowi od instalacji zbyt chetnie nic wykreslać nie będa bo są zobowiazani rozporzadzeniem ( Dz.U.2003r. nr 120 poz.1133 Szczegółowy zakres i forma projektu budowlanego.) umieszczać istotne elementy instalacji w projektach. I kółko się zamyka :-? i nic w tym względzie się nie zmienia - projekt budowlany to nadal projekt budynku wraz z instalacjami . Więc należy również uważać również z instalacjami. Oczywiście w przypadku domków jednorodzinnych ryzyko jest niewielkie .

Pozdrawiam

Nie zrozumiałeś mnie ja pisałem o zmianach art. 36a.

I, zaczyna się od:

Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

więc nie ma niansu bo powyższy art dotyczy zmian Projektu budowlanego.

Rozp. o szczególowej formie ... nie zawiera jak ma wyglądać instalacja pod względem technicznym tylko co powinno być zawarte na papierze, i nie ma to nic wspólnego ze zmianami. To że na rysunku masz rury w posadzce a potem wykonasz inną trasą, pod stropem, czy zmienisz podłogówkę na grzejniki itp. to nic nie znaczy- nie istotne odstąpienia. Na to tylko odpowiedni wpis do dziennika i luz, nawet to taka pierdoła że bez wpisu zrobić mozna. Zmiana instalacji jakakolwiek która spełnia wymagania art. 5 nie stanowi żadnych problemów a jesli zmiana instalacji nie spełni art. 5 to po prostu projektant nie podpisze zmiany i tyle. Problem wtedy inwestora który wymyśla coś tam.

To rozp. ma nic wspólnego z art. 36a. On mówi tylko co powinen zawierać PB.

Po prostu, zmianasz to czego nie ma w 36a, wpisujesz w dziennik budowy, projektant twierdzi że jest to nieistotne, ewentulanie szkice powykonawcze i luz, żadnych formalności, pozwoleń itp.

pzdr

j-j

No własnie o to samo mamy już na mysli. Istotne jest to co narusza art. 36a i Art.5 a nie wyłącznie sam art. 36a.

Natomiast rozporzadzenie zostało przytoczone w celu uswiadomienia że w projekcie maja być instalacje w istotnym zakresie. Jeśli projektant narysuje trasę instalacji i może być ona istotna a odstepstwo od niej może być też istotne. I wcale nie jest tak że dowolna zmiana tras i technologii instalacji jest nieistotna. To juz zalezy od konkretnego przypadku. Podam może przykłady wcale nie oderwane od rzezcywistosci.

1) Majster chce uproscic sobie robotę i postanawia przeprowadzić rurę gazową przez przewód wentylacyjny.

2) Hydraulik przesuną kabinę prysznicową o np. 50cm. Spowodował tym niedopuszcalne zbliżenie do gniazda elektrycznego.

Czy ą to odstepstwa istotne ? TAK bo naruszają Art 5. w zakresie bezpieczeństwa. Czy naruszają Art. 36a nie bo nie powodują zmiany kubatury itd. Więc orzecznictwo któte podałem musiało byc własnie takie i nic się w tym zakresie nie zmienia. Ostrożnie więc ze zmianami nawet w zakresie instalacji bo mogą być to zmiany istotne.

Pozdrawiam

j-j

No własnie o to samo mamy już na mysli. Istotne jest to co narusza art. 36a i Art.5 a nie wyłącznie sam art. 36a.

Natomiast rozporzadzenie zostało przytoczone w celu uswiadomienia że w projekcie maja być instalacje w istotnym zakresie. Jeśli projektant narysuje trasę instalacji i może być ona istotna a odstepstwo od niej może być też istotne. I wcale nie jest tak że dowolna zmiana tras i technologii instalacji jest nieistotna. To juz zalezy od konkretnego przypadku. Podam może przykłady wcale nie oderwane od rzezcywistosci.

1) Majster chce uproscic sobie robotę i postanawia przeprowadzić rurę gazową przez przewód wentylacyjny.

2) Hydraulik przesuną kabinę prysznicową o np. 50cm. Spowodował tym niedopuszcalne zbliżenie do gniazda elektrycznego.

Czy ą to odstepstwa istotne ? TAK bo naruszają Art 5. w zakresie bezpieczeństwa. Czy naruszają Art. 36a nie bo nie powodują zmiany kubatury itd. Więc orzecznictwo któte podałem musiało byc własnie takie i nic się w tym zakresie nie zmienia. Ostrożnie więc ze zmianami nawet w zakresie instalacji bo mogą być to zmiany istotne.

Pozdrawiam

Nie do końca się zgadzam, według prawa budowlanego to co wymieniłeś jest to nie istotne, to co istotne formalnie określa tylko art. 36a a art. 5 jest przede wszystkim dla projektantów a nie urzędnika a to różnica duża bo daje albo nie daje dodatkowej roboty inwestorowi (czyt. zmiana PnB) a tylko o to chodzi.

A jeśli coś się stanie bo przesuniesz kabinę bliżej gniazdka, projektant to wpisze do dziennika, zgodzi się itp. to on beknie, urzędnik nie ma NIC do tego bo nie ma tego w 36a.

Zmiany PnB zgodnie z wyraźnymk zapisem wymaga tylko to co w 36a. a nie to co w art 5 inaczej 36a nie byłby tak bardzo zmianiany na przelomie zaledwie paru ostatnich lat na korzyść inwestora.

Art 5 jest przede wszystkim dla projektantów jako "biblia" a nie wyznacznik czy ma być zmiana PnB doi tego jak napisałem wyżej jest 36a.

pzdr

j-j

sorry bo już zaczynamy się zapętlać :D . Powiem tak co za róznica dla kogo jest który Art. PB Konkluzja dla inwestora jest taka że ma uważać również na instalacje bo może skończyć się źle.

Intencja twoja chyba jest taka że jeśli inwestor chce zmienić kubature wysokośc itp. to obowiazkowo musi starać sie o zmiane decyzji PnB. Natomiast jesli chce zmienić np. cos w instalacji to wystarczy że dostanie zgode projektanta. Czy o to chodzi ?

Nie jest niestety to rozumowanie prawidłowe. NSA w uzasadnieniu do prztoczonego wyroku wyraźnie stwierdza że podstawą zmiany PnB może być zarówno Art. 5 jak i Art. 36a. Z tego chyba wynika że Art 5 jest nadrzędny nad Art 36a. No ale to są już prawnicze rozważania i niuanse.

Więc jesli projektant stwierdzi że jakaś zmiana w instalacji może wymagać zmiany w PnB to urząd musi taka zmiane decyzji wydać.

Pozdrawiam

j-j

Intencja twoja chyba jest taka że jeśli inwestor chce zmienić kubature wysokośc itp. to obowiazkowo musi starać sie o zmiane decyzji PnB. Natomiast jesli chce zmienić np. cos w instalacji to wystarczy że dostanie zgode projektanta. Czy o to chodzi ?

Pozdrawiam

O to chodzi. Dokładnie o mniejsze formalności urzędnicze.

Nie jest niestety to rozumowanie prawidłowe. NSA w uzasadnieniu do prztoczonego wyroku wyraźnie stwierdza że podstawą zmiany PnB może być zarówno Art. 5 jak i Art. 36a. Z tego chyba wynika że Art 5 jest nadrzędny nad Art 36a. No ale to są już prawnicze rozważania i niuanse.

Pozdrawiam

Wyrok mógł być w oparciu o stare PB gdzie nie było wymienionych ustępstw a takie bylo PB jeszcze parę lat temu.

A z jakiegoś powodu art 36a zmieniano, po co?

j-j

Więc jesli projektant stwierdzi że jakaś zmiana w instalacji może wymagać zmiany w PnB to urząd musi taka zmiane decyzji wydać.

Pozdrawiam

Tu masz rację :),

Ja mam na myśli tylko dokładnie to co jest w 36a, pomijam to co może projektant.

Chodzi mi konkretnie o zapis kiedy potrzebna zmiana PnB.

A różnica może być taka że jeśli będzie zmiana kubatury a projektant powie że nie istotne to jest błąd prawny i z odbiorem byłby problem wg mnie.

A jeśli jest to "prysznic" to powie że to istotne mimo że tego nie ma w artykule i to nie będzie błąd. Tylko że projektant na takie coś prawdopodobnie się nie zgodzi i nie będzie nawet rozmowy o zmiany PnB. Zrobisz to sobie sam po odbiorze budynku :).

A wszystko co pozostałe, co jest zgodne z warunkami technicznymi wg projektanta i nie ma tego w 36a jest nie istotne choć faktycznie projektant może stiwrdzić jeśli dio niego pójdziesz, że przesuniecie rury 2 m pod stropem w lewo to istotne ;).

Trochę też się zamieszląem ale mam nadzieję że dojdziemy do wniosków :)

pzdr