Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kręgosłup

JoShi

Recommended Posts

No i się doigrałam. Od jakiegoś czasu doskwierała mi rwa kulszowa, ale zlekceważyłam sprawę, składając problemy na karb niewygodnego łóżka. Wiecie jak to jest. Człowiek zna prawdę, ale lubi sam się oszukiwać.

W poniedziałek jakby nigdy nic, po tym jak zrobiłam 'inspekcję' ogrodu, siadłam sobie na łóżku i poczułam, że nie wstanę. Dziś dostałam wyniki prześwietlenia. Mam zmiażdżony dysk między kręgami L5 a S1. Czeka mnie wizyta u neurologa, prawdopodobnie rezonans w celu wykluczenia przepukliny.

No i właśnie jakoś nie mogę sobie wyobrazić co dalej. Wiem, że operacja to ostateczność, ale zdaję sobie sprawę, że ten dyski sam z siebie się nie naprawi. Co właściwie daje się zrobić w takiej sytuacji? Jakieś zabiegi rehabilitacyjne? Jaka jest ich skuteczność? Macie jakieś doświadczenia? Kurcze, przecież chyba nie będę do końca życia pisać na komputerze leżąc na brzuchu?

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A bo widzisz JoShi :wink:

Najpierw strzelałaś z grubej rury, potem podskakiwałaś, potem stałaś na deszczu, a teraz znów skaczesz :roll:

Wszystko ma swoje granice :)

A teraz serio. Nie wiem, moze teraz się tej metody nie stosuje, ale moja ciocia ładnych parę lat temu leżała kilka tyg w szpitalu plackiem na tzw. wyciągu.

Też miała zmiażdżony dysk, ale to była sprawa powypadkowa.

Pewnie u Ciebie nie jest tak źle, czego Ci szczerze życzę.

Absolutnie i przede wszystkim rezonans.

Ze zdjęciem do sprawdzonego "czarodzieja-nastawiacza" w celu ulżenia.Jeśli nie poprosi o zdjęcie to uciekać,bo może więcej zaszkodzić niż pomóc.

Jak się nada do leczenia to na tygodniową kurację do Opola dr Paluch.

Leżenie w szpitalu nic nie da.

Zastrzyki kompletnie nic nie dadzą.

To jest uraz mechaniczny i mechanicznie można to skorygować.

W ostateczności operacja,ale rokowania są:

33% polepszenie,33% bez zmian,33% pogorszenie.

Sorry kochani, ale czy Was pogiglało? Nastawianie pękniętego kręgu??? :o

Powiedzcie, że źle zrozumiałam.

Reszta chyba najrozsądniej jak można (tzn. rezonans, pełna diagnostyka i dobry specjalista, a operacja - w absolutnej, krańcowej ostateczności).

JoShi, wyplączesz się i będzie oki, tylko będziesz musiała o siebie zadbać. Moja Mama, u której z racji wieku, osteoporozy i późnego rozpoznania niewiele daje się zrobić, nosi po prostu taki gumowy gorset (i notorycznie go zapomina założyć).

Pewnie pęknięcie pęknięciu nie równe, metoda musi być stosownie dobrana, ale nie martw się na pewno i Twój kręgosłup da się jakoś naprawić.

JoShi,mojemu mężowi najpierw poszedł jeden dysk- zlekceważył to.

Teraz zrobił badania,i okazało sie ,ze ma juz uszkodzone 3-y,do tedo uciskają mu nerwy. Kiedy źle usiądzie lub stanie,odczuwa straszny ból,az go wygina w znak zapytania "?",zrobił już wszystkie badania,ale chyba czeka go operacja-decyzja jeszcze nie zapadła .

A mógł ,te wszystkiego uniknąć,gdyby nie zlekceważył pękniętego dysku !!!

Pozdrawiam i życzę zdrowia !

Kręgarz jest w Krakowie. Kiedyś korzystałam z jego pomocy, jak mi podczas snu 3 dyski wypadły.

Na pewno potrafi poluzować tak przestrzeń pomiędzykręgową, żeby uszkodzony dysk nie bolał.

Dzięki,ale mojemu mężowi nie wypadły tylko pękły dyski,jego zaniedbanie

spowodowało ich skręcenie i obsunięcie. Może dlatego,ze uważał,że samo przejdzie,praca zawsze byla ważniejsza.... . Efektem jest teraz ból i strach !

No i się doigrałam. Od jakiegoś czasu doskwierała mi rwa kulszowa, ale zlekceważyłam sprawę, składając problemy na karb niewygodnego łóżka. Wiecie jak to jest. Człowiek zna prawdę, ale lubi sam się oszukiwać.

W poniedziałek jakby nigdy nic, po tym jak zrobiłam 'inspekcję' ogrodu, siadłam sobie na łóżku i poczułam, że nie wstanę. Dziś dostałam wyniki prześwietlenia. Mam zmiażdżony dysk między kręgami L5 a S1. Czeka mnie wizyta u neurologa, prawdopodobnie rezonans w celu wykluczenia przepukliny.

No i właśnie jakoś nie mogę sobie wyobrazić co dalej. Wiem, że operacja to ostateczność, ale zdaję sobie sprawę, że ten dyski sam z siebie się nie naprawi. Co właściwie daje się zrobić w takiej sytuacji? Jakieś zabiegi rehabilitacyjne? Jaka jest ich skuteczność? Macie jakieś doświadczenia? Kurcze, przecież chyba nie będę do końca życia pisać na komputerze leżąc na brzuchu?

JoShi, mój sąsiad w zeszłym roku tak poszalał w ogrodzie, ze się ruszyc nie mógł. Pojechał do szpitala, dostał masę zastrzyków, które nie pomogły.

A pomogła masażystka, która leczy naprawdę ze wszystkich "kostnych" dolegliwości :) Jak go wymasowała dwa razy, tak chłopak jak nowonarodzony. Nie powiem, chciał uciec z leżanki, jak go złapała i zaczęła prostować, ból niesamowity-przez pierwsze 5-6 minut.

Ale rezultaty niesamowite :)

Dodam, ze ta masażystka leczy nas i naszych znajomych juz kilka lat, babeczka ok 60, umiejętności/sztuka masażu przechodzą u niej z pokolenia na pokolenie.

zdaję sobie sprawę, że ten dyski sam z siebie się nie naprawi.

Współczuję, mam podobnie - pamiątka po dawnych czasach częstych wizyt na siłowni. Pojawia się toto znienacka. Mogę przez rok nie odczuwać żadnych dolegliwości i robić ciężkie prace fizyczne i nic - aż tu nagle... Na krótszą metę ból można złagodzić maścią Fastum, ale nie w każdym przypadku pomoże. Tak, czy siak - spróbuj, nie zaszkodzi. Jest bezbarwna i ma całkiem przyjemny zapach. Po zaschnięciu na skórze tworzy coś w rodzaju warstwy, nie brudzącej odzieży.

Kręgarz jest w Krakowie. Kiedyś korzystałam z jego pomocy, jak mi podczas snu 3 dyski wypadły.

Na pewno potrafi poluzować tak przestrzeń pomiędzykręgową, żeby uszkodzony dysk nie bolał.

Szasza, jeżdża do niego z całej Europy. Mnie tez kiedyś nastawił. Jest jeszcze mokriszczew (ten od hipnozy)

Na krótszą metę ból można złagodzić maścią Fastum, ale nie w każdym przypadku pomoże.

U mnie to troche nie ta kategoria, skoro nawet ketonal w zastrzyku niewiele pomaga :(

Oczywiście nie zamierzam sprawy zaniedbać. Już jestem dostatecznie wystraszona wizją nawrotów kłopotów z udziałem jednego dysku, a co dopiero kilku. Masaże i kręgarza biorę pod uwagę. Tylko zastanawiałam się nad skutecznością.

Joshi , do mojego znajomego (kregarza) wala tlumy

na wlasne oczy widze , jak wchodza do Praxis schorowani ludzie , ktorzy wychodza z usmiechem na twarzy , wiec o czyms to swiadczy

rozmawialam z niejedna osoba i mowia , ze gdyby nie on , jezdziliby dzisiaj na wozku .Oczywiscie nie wiem czy cierpia na te sama przypadlosc co ty , lecz mysle , ze nie zaszkodzi sie udac do takiego magika (oczywiscie jakiegos dobrego , najlepiej przez kogos polecanego)

moj byly maz mial to samo , co ty .z tego co pamietam chodzil na zabiegi rozciagania kregoslupa ( najbardziej cierpial z powodu zazywania leku powodujacego zwiotczenie miesni ( 8) :wink: )) i mial zalecane plywanie .

moj byly maz mial to samo , co ty .z tego co pamietam chodzil na zabiegi rozciagania kregoslupa

Ło matko... To brzmi jak średniowieczna tortura... Na czym to polega?

nie wiem dokladnie :oops:

to byl jakis wyciag

tydzien wczesniej , musial zazywac leki na zwiotczenie miesni , to bylo bardzo wazne (dla faceta to katastrofa 8) :lol: :oops: ).wiem , ze nastapila znaczna poprawa ( w kazdym badz razie mogl normalnie chodzic... w pionie ) i mogl pracowac .potem duzo plywal .niestety nie dba o siebie i od czasu do czasu ma nawroty bolow :-?

P.s. po zaprzestaniu brania tych lekow wszystkie miesnie wrocily do normy :roll: :D