Lew2 05.05.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 (edytowane) Mam do wyboru pomiędzy Vaillant:1) TURBOmax PRO - VUW 242-32) TURBOmax PLUS - VUW 242-5 Obydwa to są kotły dwufunkcyjne z zamkniętą komorą spalania. Różnica jest w przygotowaniu ciepłej wody użytkowej (cwu). Nie wiem który kocioł wybrać.Wersja PLUS jest o 1300 zł droższa i ma dodatkową funkcję szybkiego startuciepłej wody. Czy ktoś ma doświadczenie z wersją PLUS?Czy ten komfort ciepłej wody zużywa dodatkowo dużo gazu?Czy można tym jakoś sterować? tzn. czy można sprowadzić działanie do poziomu wersji PRO (nie liczę wyłączenia ciepłej wody przez przekręcenie gałką)? Czy ktoś użytkuje któryś z powyższych? Jakieś opinie? Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 05.05.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Kiedyś na ten temat rozmawiałem z instalatorem i odradził mi sie pakowanie w wersje plus. Wtedy róznica w cenie to było jakieś 500 zł, skąd teraz te astronomiczne różnice to nie wiem W każdym razie tłumaczył mi to w ten sposób, że wersja plus podgrzewa pewna ilość wody w swoim małym wymienniczku, ale nijak ma się to do wystudzonej, czyli zimnej wody która jest w rurach. Więc i tak trzeba będzie czekać na tą wode z piecyka, efekt bedzie taki, że bedziemy mieli dla wersji plus zimna-letnia-ciepła ... w przypadku wersji pro bedzie zimna-ciepła, pare sekund dłużej bedzie leciała zimna. Czy jest za sens pakować w to 1300 zł więcej, ja uznałem ze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1763932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.05.2007 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 (edytowane) Mam do wyboru pomiędzy Vaillant: 1) TURBOmax PRO - VUW 242-3 2) TURBOmax PLUS - VUW 242-5 Teraz rozważam jeszcze trzeci typ pieca: 3) TURBOmax PLUS - VUW 202-5 Jest tańszy o 1000 zł od VUW 242-5, a różnica jest w maksymalnej mocy cwu i minimalnej mocy ogrzewania. VUW 242-5 ma moc maksymalną 24 kW, a VUW 202-5 20 kW. Jeśli chodzi o ogrzewanie to obydwa te piece są mocno za duże na moje mieszkanie 65 m2. Moc grzewcza jest modulowana: 2) VUW 242-5 w przedziale 8,9 - 24 kW 3) VUW 202-5 w przedziale 7,7 - 20 kW Piec VUW 202-5 byłby oszczędniejszy dla ogrzewania, gdyż może pracować nawet przy 7,7 kW, a im mniejszy piec tym ma lepszą sprawność (na takie mieszkanie to pewnie 4 kW by wystarczyło na ogrzewanie). Pytanie, czy nie będzie problemu z kąpielą w wannie bądź pod prysznicem przy piecu VUW 202-5? Czy ktoś może podać opinię jaka moc wystarcza do wygodnego użytku wody ciepłej przepływowej? Czy ktoś użytkuje któryś z powyższych? Jakieś opinie? Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1764335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.05.2007 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Kiedyś na ten temat rozmawiałem z instalatorem i odradził mi sie pakowanie w wersje plus. Wtedy róznica w cenie to było jakieś 500 zł, skąd teraz te astronomiczne różnice to nie wiem Może różnica w cenie 500 zł dotyczyła wersji "atmo", ja mam wersję "turbo". W każdym razie wybrałem wersję TURBO, najmniejszy piec VUW 202-5. Tu PLUS był tylko o 300 zł droższy od PRO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1770735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 09.05.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Może różnica w cenie 500 zł dotyczyła wersji "atmo", ja mam wersję "turbo". W każdym razie wybrałem wersję TURBO, najmniejszy piec VUW 202-5. Tu PLUS był tylko o 300 zł droższy od PRO. Myśle, że to dobry wybór, sam mam 24 bo tak było w projekcie, ale czy tyle kW jest potrzebane sam nie wiem, podobno nie. Co do róznicy w cenie to nawet ja troche zawyzyłem, znalazłem wycene z początku zeszłego roku ( chyba w styczniu czy w lutym ją robiłem ) na piec Vailant TurboMax 24kW Pro ze 2800 z /ł wersja PLUS 3040 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1770770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawwwid 09.05.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Najgorsz głupota jaką można sobie zakupić to kocioł dwufunkcyjny, który np. w niemczech nie jest sprzedawany wogóle. Kocioł z zasobnikiem to rozwiązanie optymalne i najbardziej pożadane a jeżeli wody nie potrzebujesz dużo to kocioł z wbudowanym zasobnikiem np. o pojeności 50 litrów. Rewelacyjnym kotłem jest Viessmann Vitopend222. Zasobnik wbudowany w wiszącym kotle, wykonany ze stali nierdzewnej i do tego maksymalny komfort ciepłej wody. A dwufunkcyjny - to jak to dwufunkcyjny ile wody zdąży przelecieć przez jego weżownice/wymiennik tyle jej mamy. I tak - czasami mamy gorącą, czasami trochę letnią no a czasami troche kocioł nie nadą za za potrzebami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1771229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.05.2007 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Najgorsz głupota jaką można sobie zakupić to kocioł dwufunkcyjny, który np. w niemczech nie jest sprzedawany wogóle. Kocioł z zasobnikiem to rozwiązanie optymalne i najbardziej pożadane a jeżeli wody nie potrzebujesz dużo to kocioł z wbudowanym zasobnikiem np. o pojeności 50 litrów. Rewelacyjnym kotłem jest Viessmann Vitopend222. Zasobnik wbudowany w wiszącym kotle, wykonany ze stali nierdzewnej i do tego maksymalny komfort ciepłej wody. A dwufunkcyjny - to jak to dwufunkcyjny ile wody zdąży przelecieć przez jego weżownice/wymiennik tyle jej mamy. I tak - czasami mamy gorącą, czasami trochę letnią no a czasami troche kocioł nie nadą za za potrzebami Ja mam inne doświadczenie. Zasobnik kojarzy mi się z czekaniem, aż się woda nagrzeje w bojlerze i kąpaniem się jako ostatni w domu o północy w letniej wodzie. Przy piecu dwufunkcyjnym mam komfort, że zawsze leci mi ciepła woda, niezależnie ilu domowników wcześniej zajęło łazienkę. Mam w tej chwili Berettę i jeśli sam używam kranu to temperatura jest stabilna. W Vaillancie reklamują coś takiego jak "Aqua Komfort System Plus", co ma podobno dać stabilną temperaturę wody niezależnie od prędkości jej przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78193-jaki-kocio%C5%82-dwufunkcyjny-vaillant/#findComment-1783900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts